Skocz do zawartości

Uchwyt kołowrotka Delfin

smudek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tylko okoniówki, u mnie stadko delfinów zaczęło się od wędki na sandacza - Phenix fx966,2  10-40 g 10-20lb - waga wędki 144g.

Następnie Phenix sp962ul 4-16g. 2-10lb waga wędki 116g.

Ostatni nabytek  Matagi Auriga nuovo do 11g, 4-10lb waga wędki 108 g przedłużony do 198.

post-62861-0-09859900-1529831169_thumb.jpg

• Like 3

Z prostej przyczyny, jest to mocny travel na wyjazdy. A świat nie kończy się na jigu i plecionce, niektórzy a rzekłbym większość założą 17lb monofila łowiąc np łośki w kamienistej rzece. Taki monofil normalny ze sklepu w USA to 0,28-0,32mm i z braku japońskiego rodowodu wcale nie będzie jedwabiście miękki. Zbrojenie sprawdzało się w takich warunkach na Alasce i nie sądzę aby zaszkodziło to blankowi. Mam nieortodoksyjne podejście do rb. kij ma nie odpowiadać jakimś założeniom a spełniać swoją rolę. Janusz nie opisywał delty jako super systemu do dalekich rzutów. A że niby mniej obciążenia przeniesie na dolnik? Przy odpowiedniej rybie przeniesie choć z drugiej strony kto ma kołowrotek w rozmiarze 4000 Shimano czy 3000 Daiwa z dragiem 17lb?

• Like 2

Tak myślałem, że to Twoja robota ;) a jak dobrze obejrzałem zdjęcie to zobaczyłem, że to kawał kija, przypomniałem sobie, że zbrojenie pod miękka plecionkę a sztywna żyłkę może nieco się różnić choć myślałem, że tylko wielkość prowadzącej trzeba zmienić i to wystarczy.

Edytka: z tego co pamiętam to w krótkich kijach też stosujesz ta dodatkową przelotkę w stożku?

Edytowane przez FidoAngel

Testowałem na trzech czy czterech długich kijach i przy grubym monofilu zdecydowanie lepiej wychodzi z pośrednią. Czasem zbroję też podobnie jigówki do plecionki jak np ma często pracować na dole swoich możliwości rzutowych a gumka jest w kształcie rozjechanego przez walec leszcza. Taki paradoks gdy ktoś łowi sandacza 5g plus 3" kapciowatej gumy i druga najczęściej używana przynęta to kogut 28g. Kogut bez problemu pociągnie linkę przy wejściowej 10 ale gumka spadnie prawie pod burtę. Piszę o kiju który obsługuje takiego koguta a nie tylko przyciągnie go do łodzi. Pewnie juz parę razy pisałem, nie ma jedynej słusznej metody bo wszystkie kije byłyby dalej zbrojone od jednego schematu np. cztery przelotki plus top bo ma latać czy new Concept Fuji. Dokładnie wg tabelek niezależnie od blanku. czasem wychodzą różne ciekawe rzeczy, zbroiłem taki sam blank jak Janusz i wyszła mi jedna przelotka więcej. Z ciekawości porównaliśmy spacing, cztery czy pięć od góry identycznie z dokładnością DOSŁOWNIE  do milimetra a na dole mój jest nieco wzmocniony dodatkowym podparciem.

• Like 6

Nie robiłem jeszcze jakoś dużo kijków z D.plus D.  bo raptem  dwa, ale dużo eksperymentowałem z różnymi rozmieszczeniami przelotek - za każdym razem ta pośrednia przelotka okazywała się niezbędna  - po to własnie by tłumić linkę która chce się ponownie rozbujać. By nie było własnie tego "bicia" linką po blanku.

Tak jak Wojtek napisał powyżej - problem jest znacznie mniejszy przy cięższych przynętach i plecionce.

Teraz  w kolejce czeka kolejna wędeczka z Delfinem - system pochłonął mnie kompletnie, zwłaszcza jak chodzi o takie "czuciowe " łowienie jak jigowanie za okonkami . :)

FidoAngel - większa wejściowa niekoniecznie - raczej wyższa , ale tutaj problemy  dostępnością odpowiednich przelotek się pojawiają , bo idealna byłaby np 12 o wysokości 20 czy 25...Z tego co wiem Janusz tak kombinował z przerabianiem ramek...

Edytowane przez Tomek Wielgus
  • Like 1

3S66LF2 z przedłużką w dole projektowana pod 1000 schimanowską, stożek na jednej 10 (może 12 nie jestem pewien) a teraz lata pod Ticą 3000.

@Tomek, większa a przy okazji będzie wyższa zapewne. Problemem nie jest linka bijąca o blank tylko bijąca o przelotkę bo pod 1000 jest niższy stożek. Większy kołowrotek nie "centruje" górą przelotki. Samo "centrowanie" pewnie by pomogło ale ślad na blanku zostanie w miejscu gdzie była wcześniej.

Edytowane przez FidoAngel

TP SW trochę mocy ma :D, a swoją drogą blank/kij jest świetny. Nie oddam za nic  :D.

Ale żeby nie było całkowitego OT to wg. mnie ten wyprofilowany delfin od góry lepiej leży w dłoni niż ten standardowy. Wizualnie do tego jest chyba krótszy (nie mierzyłem).

Edytowane przez dreadknight