Skocz do zawartości

Uchwyt kołowrotka Delfin

smudek

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam, pamiętam, widziałem wtedy twoje zainteresowanie i wiedziałem że także dostrzegasz pozytywy tego rozwiązania. Czyżby Auriga  :D czy coś od Janusza.

My także znamy takiego jegomościa który ma też kudłate skojarzenia związane z tą konstrukcją prawda :lol:  . Pamiętam jak zamówiłem pierwszą wędką jego docinkom nie było końca ( zresztą ciągle są ) co ja w ręce trzymam. Teraz jeszcze mówi że Ciebie sprowadziłem na złą drogę, ale nie wie co mówi  :).

Edytowane przez MajKar

Oj tam jak pierwszy raz poszedłem nad wodę z LXS to koledzy też się śmiali że kutacha w łapie trzymam.... dopóki nie zobaczyli jak wędka pod rybą pracuje.

Delfin jest bardzo fajnym uchwytem ale niestety zdarza się, że zdziera farbę ze stopki młynka. Z Ceraty 2016 mi niestety zdarł[emoji20]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oj nie idźmy ! Nie chcę zastanawiać się nad wodą co w ręku trzymam :D

mnie przekonywać do Delfina nie trzeba, prywatne stadko liczy już 14 sztuk od wykałaczki pod microjigi...po sumówke i swimbaita.

Ostatnio skręciłem  na szybko Lemaxa Barbariana Solid Carbon , oczywiście w Delfinie

• Like 2

Czyżby poszczególne egzemplarze tych uchwytów różniły się minimalnie parametrami, przez co jedne rysują a inne nie?

Wprawdzie to wyrób rzemieślniczy, ale powtarzalność byłaby wskazana.

Stopki młynków też mają różne rozmiary więc ciężko przewidzieć co kto podepnie. U mnie w żadnym shimano nie zdarł. Daiw nie posiadam.

Panowie!

Większość z Was posiada przynajmniej jedną wędkę uzbrojoną w uchwyt Delfin. Czy któraś z Waszych wędek została wyposażona w jakiś inny spacing niż Delta? Jeśli tak, to jaki i jaki to blank?

Zamierzam zamówić blank Phenixa SP69l i będzie to pierwsza wędka z Delfinem w moim wykonaniu. O ile uchwyt przekonuje mnie w 200% to co do Delty mam pewne wątpliwości.Dotyczą one wyłącznie "lotności" przynęt. Miałem niedawno okazję spędzić tydzień w Szwecji łowiąc z jednej łódki z kolegą posiadającym wyłącznie wędki uzbrojone w Delfina + Deltę. Porównanie zasięgu rzutów wypadało na niekorzyść Delty. O ile na szweckich łowiskach nie miało to większego znaczenia (niewielkie głębokości), to tam gdzie łowię na co dzień nie jest to obojętne.

Żeby było jasne- nie mam żadnych wątpliwości co do zalet tego sposobu zbrojenia i jeśli ktoś z doświadczeniem przekona mnie że Delta to jedyne sensowne uzupełnienie tego "duetu" , to nie będę się spierał i grzecznie ubiorę swoją nową wędeczkę zgodnie z zaleceniami. Jeśli ktoś jednak zastosował, lub użytkuje kijek z Delfinem + coś innego niż Delta, chętnie dowiem się jak taka hybryda się sprawuje.

Delta delcie nierówna, trzeba mocno dostosowywac spacing pod konkretny blank , linke i przynęty, naprawdę trzeba posiedziec nad tym i pokombinować, często stosuję przelotke dogaszajaca bo przy niektórych konstrukcjach jest niezbędna. Poprostu nie można popadać w schematy i indywidualnie podchodzić do każdej wędki.

• Like 1

Panowie!

Większość z Was posiada przynajmniej jedną wędkę uzbrojoną w uchwyt Delfin. Czy któraś z Waszych wędek została wyposażona w jakiś inny spacing niż Delta? Jeśli tak, to jaki i jaki to blank?

Jeśli ktoś jednak zastosował, lub użytkuje kijek z Delfinem + coś innego niż Delta, chętnie dowiem się jak taka hybryda się sprawuje.

A to nie było czasem tak, że najpierw powstała koncepcja uzbrojenia blanku w przelotki pod nazwą "delta" (mająca na celu lepsze wykorzystanie możliwości blanku) a uchwyt to pochodna tej koncepcji?

Witam serdecznie delfinistów i tych którzy mają zamiar nimi zostać. Sam niedawno miałem dylemat czy warto zainwestować            w wędkę  w delfinie, przecież to dodatkowy koszt !!?  Jednak moja ciekawość i chęć wypróbowania tego systemu dały górę,

tak zachwalanego ach i ech uchwytu DELFIN :P i układu przelotek delta.                                                                                                      Po pierwszych testach nad wodą (mojej pierwszej wędki w delfinie) jestem zachwycony do dzisiaj, gdzie na stanie                mam już trzy egzemplarze z tym zacnym uchwytem i jestem dumny, że jest to produkt Polski, polskiego zapalonego wędkarza, producenta,  Pana Janusza Dudziaka i dziękuję Panu za trud, który Pan włożył w wykonanie tak banalnego przedmiotu jakim jest uchwyt kołowrotka , a dał tyle radości  z odczuwania brań nam wędkarzom  . DELFIN to ergonomiczny , bardzo lekki :D , ciepły w dotyku :P , mokry czy suchy bardzo dobrze trzymający się dłoni i co najważniejsze doskonale przekazujący wszelkiego rodzaju drgania bezpośrednio do dłoni , co czyni go doskonałym !!!!? Wizualnie jak dla mnie - piękny ....ale to kwestia gustu , a jak wiemy z gustami się nie dyskutuje.....Dwie wędki mam w systemie delta, jedną ,,hybrydę,, tzn. druga przelotka od kołowrotka zmniejsza się stopniowo do tunelu, nie tak jak w delcie , czyli np. wlotowa 16 kr, potem 5,5 i dopiero 4.... lub 3,5.... w tunelu.

I jeden i drugi system jest ok. tylko delta jest bardziej wymagająca co do doboru kołowrotka, jego wielkość (szpula) rodzaj układania linki i podstawa - grubość linki . Osobiście uważam, że ,,hybryda,, jest mniej wymagająca pod względem doboru

wielkości kołowrotka niż delta. Poza tym ,,hybryda,, lepiej zachowuje się pod obciążeniem w trakcie zwijania- pod rybą, zapewne

z uwagi na mniejszy kąt załamania linki między pierwszą a drugą przelotką. Osobiście uważam, że ,,hybryda,, przewyższa pod każdym względem deltę, wagowo może 1gr. różnicy na niekorzyść ,,hybrydy,,.

Delfiniści... :rolleyes: , są to moje praktyczne spostrzeżenia dotyczące uchwytu delfin i systemu delta - ,,hybrydy,,. Sam jestem

ciekaw, co o tym myślicie i czy Wy macie może jeszcze inne spostrzeżenia odnośnie DELFINA i uzbrojenia przelotek !?

Pozdrawiam serdecznie.

• Like 3

Posiadam Phenix sp962ul w którym kolega który mi go robił za namową Zbyszka Kawalca nie zastosował typowej delty. Jestem z wędki bardzo zadowolony, posiadam także wędki z typową deltą i nie zauważyłem by rzuty były krótkie a rzekłbym że są bardzo zadowalające. Więcej osoby które pierwszy raz widzą a później połowią mówią że aż niemożliwe by tak latało przy takich malutkich przelotkach. 

• Like 2

• 11 miesięcy temu...

Czy ten delfin ułatwia rzuty jednoręczne w stosunku do klasycznych uchwytów kołowrotka np skss itp. ? Nie mam głowy zaczynać teraz zabawy w casting a przyznam że takie (jednoręczne ) łowenie podoba mi się. Mam na myśli krotkie kije takie do 2 metrów z minimalnym dolnikiem.