DelTor0 Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Juz nie wiem czy off-top czy w temacie ta dyskusja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 nie idźmy tą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 nie idźmy tą drogą Oj nie idźmy ! Nie chcę zastanawiać się nad wodą co w ręku trzymam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 (edytowane) Dla mnie to od początku ''delfin'' przypominał to przydatne Paniom urządzenie...Jakby tak dorzucić rękojeść od Xtreme to by był hit. Edytowane 17 Listopada 2018 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Oj przesadzacie, gdyby była w tym choć odrobina prawdy na wędki z tym uchwytem nie łowiło by się żadnych ryb bo byłaby ch.....wa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Mniejsza o to czy to komu z czymś się kojarzy ,pamiętasz Karol jak wziołem twoją wędkę w rękę ,teraz mam dwie i dwie następne w kolejce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Pamiętam, pamiętam, widziałem wtedy twoje zainteresowanie i wiedziałem że także dostrzegasz pozytywy tego rozwiązania. Czyżby Auriga czy coś od Janusza. My także znamy takiego jegomościa który ma też kudłate skojarzenia związane z tą konstrukcją prawda . Pamiętam jak zamówiłem pierwszą wędką jego docinkom nie było końca ( zresztą ciągle są ) co ja w ręce trzymam. Teraz jeszcze mówi że Ciebie sprowadziłem na złą drogę, ale nie wie co mówi . Edytowane 18 Listopada 2018 przez MajKar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 I rękojeśći ala Extreme też sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Oj tam jak pierwszy raz poszedłem nad wodę z LXS to koledzy też się śmiali że kutacha w łapie trzymam.... dopóki nie zobaczyli jak wędka pod rybą pracuje. Delfin jest bardzo fajnym uchwytem ale niestety zdarza się, że zdziera farbę ze stopki młynka. Z Ceraty 2016 mi niestety zdarł[emoji20] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Oj nie idźmy ! Nie chcę zastanawiać się nad wodą co w ręku trzymam mnie przekonywać do Delfina nie trzeba, prywatne stadko liczy już 14 sztuk od wykałaczki pod microjigi...po sumówke i swimbaita.Ostatnio skręciłem na szybko Lemaxa Barbariana Solid Carbon , oczywiście w Delfinie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Zdarl we wszystkich moich Stellach przecież to nie eksponaty muzealne tylko kołowrotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Mi na żadnym Twin Powerze i Stradicu. Nie wiem, ale wychodzi na to, że te droższe są chu...wsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Czyżby poszczególne egzemplarze tych uchwytów różniły się minimalnie parametrami, przez co jedne rysują a inne nie?Wprawdzie to wyrób rzemieślniczy, ale powtarzalność byłaby wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Czyżby poszczególne egzemplarze tych uchwytów różniły się minimalnie parametrami, przez co jedne rysują a inne nie?Wprawdzie to wyrób rzemieślniczy, ale powtarzalność byłaby wskazana.Stopki młynków też mają różne rozmiary więc ciężko przewidzieć co kto podepnie. U mnie w żadnym shimano nie zdarł. Daiw nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Panowie!Większość z Was posiada przynajmniej jedną wędkę uzbrojoną w uchwyt Delfin. Czy któraś z Waszych wędek została wyposażona w jakiś inny spacing niż Delta? Jeśli tak, to jaki i jaki to blank?Zamierzam zamówić blank Phenixa SP69l i będzie to pierwsza wędka z Delfinem w moim wykonaniu. O ile uchwyt przekonuje mnie w 200% to co do Delty mam pewne wątpliwości.Dotyczą one wyłącznie "lotności" przynęt. Miałem niedawno okazję spędzić tydzień w Szwecji łowiąc z jednej łódki z kolegą posiadającym wyłącznie wędki uzbrojone w Delfina + Deltę. Porównanie zasięgu rzutów wypadało na niekorzyść Delty. O ile na szweckich łowiskach nie miało to większego znaczenia (niewielkie głębokości), to tam gdzie łowię na co dzień nie jest to obojętne.Żeby było jasne- nie mam żadnych wątpliwości co do zalet tego sposobu zbrojenia i jeśli ktoś z doświadczeniem przekona mnie że Delta to jedyne sensowne uzupełnienie tego "duetu" , to nie będę się spierał i grzecznie ubiorę swoją nową wędeczkę zgodnie z zaleceniami. Jeśli ktoś jednak zastosował, lub użytkuje kijek z Delfinem + coś innego niż Delta, chętnie dowiem się jak taka hybryda się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Delta delcie nierówna, trzeba mocno dostosowywac spacing pod konkretny blank , linke i przynęty, naprawdę trzeba posiedziec nad tym i pokombinować, często stosuję przelotke dogaszajaca bo przy niektórych konstrukcjach jest niezbędna. Poprostu nie można popadać w schematy i indywidualnie podchodzić do każdej wędki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Panowie!Większość z Was posiada przynajmniej jedną wędkę uzbrojoną w uchwyt Delfin. Czy któraś z Waszych wędek została wyposażona w jakiś inny spacing niż Delta? Jeśli tak, to jaki i jaki to blank? Jeśli ktoś jednak zastosował, lub użytkuje kijek z Delfinem + coś innego niż Delta, chętnie dowiem się jak taka hybryda się sprawuje. A to nie było czasem tak, że najpierw powstała koncepcja uzbrojenia blanku w przelotki pod nazwą "delta" (mająca na celu lepsze wykorzystanie możliwości blanku) a uchwyt to pochodna tej koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Dokładnie tak było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Witam serdecznie delfinistów i tych którzy mają zamiar nimi zostać. Sam niedawno miałem dylemat czy warto zainwestować w wędkę w delfinie, przecież to dodatkowy koszt !!? Jednak moja ciekawość i chęć wypróbowania tego systemu dały górę,tak zachwalanego ach i ech uchwytu DELFIN i układu przelotek delta. Po pierwszych testach nad wodą (mojej pierwszej wędki w delfinie) jestem zachwycony do dzisiaj, gdzie na stanie mam już trzy egzemplarze z tym zacnym uchwytem i jestem dumny, że jest to produkt Polski, polskiego zapalonego wędkarza, producenta, Pana Janusza Dudziaka i dziękuję Panu za trud, który Pan włożył w wykonanie tak banalnego przedmiotu jakim jest uchwyt kołowrotka , a dał tyle radości z odczuwania brań nam wędkarzom . DELFIN to ergonomiczny , bardzo lekki , ciepły w dotyku , mokry czy suchy bardzo dobrze trzymający się dłoni i co najważniejsze doskonale przekazujący wszelkiego rodzaju drgania bezpośrednio do dłoni , co czyni go doskonałym !!!!? Wizualnie jak dla mnie - piękny ....ale to kwestia gustu , a jak wiemy z gustami się nie dyskutuje.....Dwie wędki mam w systemie delta, jedną ,,hybrydę,, tzn. druga przelotka od kołowrotka zmniejsza się stopniowo do tunelu, nie tak jak w delcie , czyli np. wlotowa 16 kr, potem 5,5 i dopiero 4.... lub 3,5.... w tunelu. I jeden i drugi system jest ok. tylko delta jest bardziej wymagająca co do doboru kołowrotka, jego wielkość (szpula) rodzaj układania linki i podstawa - grubość linki . Osobiście uważam, że ,,hybryda,, jest mniej wymagająca pod względem doboruwielkości kołowrotka niż delta. Poza tym ,,hybryda,, lepiej zachowuje się pod obciążeniem w trakcie zwijania- pod rybą, zapewnez uwagi na mniejszy kąt załamania linki między pierwszą a drugą przelotką. Osobiście uważam, że ,,hybryda,, przewyższa pod każdym względem deltę, wagowo może 1gr. różnicy na niekorzyść ,,hybrydy,,. Delfiniści... , są to moje praktyczne spostrzeżenia dotyczące uchwytu delfin i systemu delta - ,,hybrydy,,. Sam jestemciekaw, co o tym myślicie i czy Wy macie może jeszcze inne spostrzeżenia odnośnie DELFINA i uzbrojenia przelotek !? Pozdrawiam serdecznie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Jaki masz układ przelotek w "hybrydzie" jaki to blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Wędka FA SKF 705-2N 1-5lb 0,6-10gr, przelotki fuji sic slim kr od 16 - 5,5 - 7x 4 - 4szczyt. A dokładniezestaw z brc PKLSG16H101 minus 8 plus jedna 4-ka. Edytowane 19 Listopada 2018 przez slawmen5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Moze się nie znam, ale gdzie to "hybrydowe" zbrojenie? Wygląda na zwykły zestaw przelotek pod "deltę". Jedynie pierwsza, prowadząca, raczej pod 2000 niż malutki, 1000, okoniowy kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) W delcie masz drugą przelotkę krótką w tunelu, moja jest w stożku z pierwszą i dopiero trzecia krótka w tunelu. Z zestawu PKLSG16H101 druga przelotka to PKLSG-M 5,5m . Pozdrawiam. Edytowane 19 Listopada 2018 przez slawmen5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Posiadam Phenix sp962ul w którym kolega który mi go robił za namową Zbyszka Kawalca nie zastosował typowej delty. Jestem z wędki bardzo zadowolony, posiadam także wędki z typową deltą i nie zauważyłem by rzuty były krótkie a rzekłbym że są bardzo zadowalające. Więcej osoby które pierwszy raz widzą a później połowią mówią że aż niemożliwe by tak latało przy takich malutkich przelotkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
navy850 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Czy ten delfin ułatwia rzuty jednoręczne w stosunku do klasycznych uchwytów kołowrotka np skss itp. ? Nie mam głowy zaczynać teraz zabawy w casting a przyznam że takie (jednoręczne ) łowenie podoba mi się. Mam na myśli krotkie kije takie do 2 metrów z minimalnym dolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi