Skocz do zawartości

Uchwyt kołowrotka Delfin

smudek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ten delfin ułatwia rzuty jednoręczne w stosunku do klasycznych uchwytów kołowrotka np skss itp. ? Nie mam głowy zaczynać teraz zabawy w casting a przyznam że takie (jednoręczne ) łowenie podoba mi się. Mam na myśli krotkie kije takie do 2 metrów z minimalnym dolnikiem.

W mojej subiektywnej opinii absolutnie nie ułatwia, ale to tylko moje zdanie ;)

Uchwyt delfin jest świetny, ale do zabawy jedną ręką zdecydowanie cast. Czy łatwiej z delfinem rzucać jedną ? Sądzę, że to bardzo indywidualne kwestie.

Fakt - tylko chce zbroić ulra lighta do 4 ibs i tu cast może być problematyczny. Zasugerowałem się załączonym poniżej zdjęciem i wydaje mi się że taka konstrukcja nawet przy spiningu przy rzutach jednoręcznych spiningiem może mieć sens.

post-47649-0-64400900-1573075661_thumb.jpg

Jesli chcesz zbudowac wykalaczke to tylko delfin I delta. Czulosc, wlasciwosci rzutowe, niska waga kija. Same +, sporo mialem super UL, I teraz gdy sobie ukrecilem Qualie w delfinie to teraz tylko jak chce jechac na ryby to tak sobie planuje lowisko bym mogl polapac Qualia.

Edytowane przez Andru77

Kupując blank Qualia z uchwytem delfin nie wydasz tyle co za sam blank Suzuki. 

Blanki Qualia są fajnymi konstrukcjami, polecam.

Uchwyty delfin do ul są małe i bardzo dobrze leżą w ręce, opcjonalnie można założyć na sam koniec gałeczkę która spowoduje wrażenie pewniejszego chwytu.  

Zakup wędki z delfinem to pierwszy krok by w szafie mieć delfinarium z całym stadem :D

• Like 4

planuje taki blank: suzuki RXF - 4lb 601 - PRO.

Uważałbym ze zbrojeniem „na jedną rękę” ze względu na specyfikę budowy blanków Suzuki. Wg fachowców miejsce łączenia części stożkowej z częścia tubularną (ostatnie 30-40 cm nie wykazuje zbieżności- taka japońska wariacja by łatwiej budować dolnik) nie powinno być odsłonięte. Ma to mieć negatywny wpływ na dynamikę kija i jego pancerność. Mi, gdy zbroiłem dokładnie ten sam blank w delfina, polecano stawiać przednią tuleję uchwytu właśnie na styku obu tych odcinków blanku.

Może teraz sądzi się inaczej- nie wiem. Jednak uważam, ze warto prześwietlić ten temat.

Pozdrawiam

Kacper

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Fakt - tylko chce zbroić ulra lighta do 4 ibs i tu cast może być problematyczny. Zasugerowałem się załączonym poniżej zdjęciem i wydaje mi się że taka konstrukcja nawet przy spiningu przy rzutach jednoręcznych spiningiem może mieć sens.

Mam na zbyciu w podobnym uchwycie matagi area senso jig. Jak byłbyś zainteresowany to priv.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ja ma w sea guide. Przy delfinie set przelotek nie wychodzi tak drogo jak przy tradycyjnym zbrojeniu więc może to ich skłania. Niedługo będę miał możliwość pomacania Qualii takiej jak moja tylko zbrojonej w torzite to przekonam się na własnej skórze czy jest jakaś różnica.

Przedewszystkim chodzi o wage jezeli ktos decyduje sie na titanium set,coraz czesciej sa zbrojone w seaguide z prostego powodu poniewaz sa tansze nie gorsze jak fuji ,latwiej dostepne jak Fuji a rs i torzite ring to to samo

Edytowane przez sharkfishing

Z całą pewnością są jednak zbędne odpowiedzi...

Na głupie pytania lekarstwem głupie odpowiedzi.

Kupujesz żyłkę na targu czy w sklepie cenionej marki? Po co w sklepie bo dobra czy masz syndrom? :)

Przecież nie ma wymogów w budowie kija, większość zależy od portfela :) Od siebie dodam że Torzite są dość głosnymi przelotkami i dla zwykłego zjadacza chleba więcej różnic nie czuje :)

Edytowane przez womaly23