Skocz do zawartości

Kołowrotki podlodowe Ryobi

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam użytkowałem catane wiele sezonów i więcej do zwijania żyłki za płotkami nie potrzebowałem. Nawój żyłki bardzo poprawny jeśli nie dobry, szpulka rozmiarowo mi pasowała, hamulec płynnie chodził. Co sezon dostała nowego smaru i chodziła pięknie. Teraz szukałem nowego sprzętu i pod uwagę brałem:

-abu garcia Cardinal sx10

-abu garcia stamina 1000fd

-abu garcia ex pro 1000 (ten miałem zamówiony ale okazało się że nie dojdzie)

-okuma dead eye

-okuma rtx

-mitchell mag premier

-mitchell avocent silver IV

Wszystkie, no może poza 3 ostatnimi, w okolicach 150-200zł i ok 190-200g wagi. Jak widzisz wybór jest dość duży, a na pewno wiele podobnych pozycji można tu dopisać.

U nie ostatecznie stanęło na Spro Kixx 7100 i zobaczymy jak dojdzie jutro do mnie. Wziąłem go w ciemno i na szybko, bo cena była 1/3 tego co chcą w Niemczech, a parametrami mi odpowiadał.

Nie ma co się oszukiwać ale przy jigach, gumkach czy woberkach po 0.5/1/2g to takie maszynki nie mają ciężko. Jeśli ktoś potrzebuje idealnej pracy to musi wydać więcej. Ja po prostu chcę dobrego kołowrotka, który zapewni mi spokój nad wodą i zwykła podstawowa catana dawała radę przez lata.

Do łowienia spod lodu polecam Mitchell Avocet Gold FD w rozmiarze 500. Używałem go również do UL razem SG Parabellum 0-5g i przez 3 lata od zakupu nic w pracy kołowrotka nie uległo zmianie. Precyzyjny hamulec to na prawdę mocna strona tego malutkiego młynka :)

Ale chyba autorowi, o ile dobrze zrozumiałem, nie chodzi o podlodowe łowy. Tam nada się dosłownie wszystko co nawija żyłkę (a najlepsza jest bałałajka). 

Jeśli dobrze zrozumiałem, wnioskując po zamiłowaniu do ścigania białorybu na spinning, autorowi chodzi o zastosowanie podlodowego młynka do spinningu  ;)

Kuballa, weź pod uwagę okumy. Są dobrze wykonane, kręcą na prawdę fajnie i mają 5lat gwarancji. Jestem pewny, że nic tam się nie posypie przy takich obciążeniach, ale skoro za tą samą cenę można mieć 2 lata i 5 lat to wybór jest oczywisty.

Dziś niestety kixx do mnie nie dojdzie, ale jak jutro go dostanę to napiszę coś o jego pracy na sucho  ;)

• Like 1

Działać działa, nawijać nawija i będzie pewnie jeszcze długo przy tak znikomych obciążeniach.

Ale czy dałby radę 40/45cm kleniowi?

Czy ma odpowiednio płynny hamulec żeby nie zerwać żyłki 0,10mm?

Czy rzuty z tak małej szpuli będą równie długie co ze szpuli 40/45mm?

Czy układanie żyłki jest zadowalające?

Nie zrozum mnie źle. Nie jestem z tych co bez kołowrotka JDM nad wodą się nie pokazują, żaden mój młynek nie przekracza klasy średniej. Po prostu też kiedyś myślałem że podlodówka spełni swoje zadanie. Teraz już wiem - kołowrotki podlodowe to nie kołowrotki spinningowe (przynajmniej te które do tej pory widziałem)

Do mnie dziś doszedł ten Spro Kixx  :D Na pierwszy rzut oka, fajny, ładnie wykonany,ciekawy design no i bardzo wygodny uchwyt  ;)

498bb6cbf154.jpg

Praca na sucho także całkiem przyjemna więc nie mam się czego przyczepić patrząc na cenę. Kołowrotek był tańszy niż Catana ale jest zdecydowanie fajniejszy. Zobaczymy jak sprawdzi się w boju. Będzie śmigał przy parabellce 0-5g i żyłeczka 0.10mm  :D

29065bc27c2d.jpg

• Like 1

@grisha, tak siedzę i bawię się tym kołowrotkiem. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że porównując go z shimano 1000 jest tej samej wielkości, szpulkę ma minimalnie szerszą ale też płytszą  ;)

Znalazłem też jego największą wadę... Cały pokryty jest taką gumowaną warstwą <_< . Niestety, zdziera się do pod palcem (widać z resztą na fotkach jaki porysowany jest). Pod spodem jest na szczęście zwykły czarny lakier ale jak się przyjrzeć to wygląda to brzydko.

• 2 lata później...