Skocz do zawartości

spinning/casting na blanku muchowym

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

swego czasu kupiłem za niewielkie pieniądze morski blank winstona

9' XTR-3 wt6

zastanawiam się czy można by było na tym blanku zrobić kij castingowy czy spinningowy. czy można określić ewentualną moc tego blanku? dolnik u podstawy ma 11.10mm szczytówka mierząc centymetr od końca ma 1.80mm.

będę wdzięczny za wszelkie sugestie

pozdrówka,

peresada

Witam

Niedawno robiłem koledze wędkę na tym blanku jako muchówkę,ale potem żałował że nie zrobił sobie z tego pstrągowego spina.Chociaż i tak to by było za mocne. Wg mnie jako spinning ma wyrzut ok 20gr i moc co najmniej 12 lb.Tym kijem aż się prosi łowić kilku kilogramowe rybki :D

Pozdr Wojtek

Dostałem właśnie blank muchowy Lamiglasa 12wt 8'6 4-pcs ze szkła - niezła armata i trochę ciężkawy ale chcę z niego skręcić średniego casta w trzech częściach (190cm)(oryginalne spigoty piknie się uginają). Pierwsze próby z przyklejonymi taśmą przelotkami wypadają pomyślnie (szybki o pięknym ugięciu, dolnik mocny). Teraz tylko import komponentów i heja na szczupłe ryby.

Moim zdaniem pod casta/spina najlepiej się nadają konstrukcje muchowe konstrukcje typu saltwater - a taką właśnie jest Winston XTR (sam się na niego czaiłem w mrfc jak był na wyprzedaży). Zwykłe blanki muchowe w niższych klasach są moim zdaniem zbyt delikatne do takich pomysłów.

pzdr

kwiat

Witam

Niedawno robiłem koledze wędkę na tym blanku jako muchówkę,ale potem żałował że nie zrobił sobie z tego pstrągowego spina.Chociaż i tak to by było za mocne. Wg mnie jako spinning ma wyrzut ok 20gr i moc co najmniej 12 lb.Tym kijem aż się prosi łowić kilku kilogramowe rybki :D

Pozdr Wojtek

witam!

no to pomyślę, chociaż te 12lb to trochę mało.

napisz jak muchówka wyszła?

Na sucho blank był sztywny, a po uzbrojeniu zrobił się jeszcze mocniejszy :D.Wg Winstona przeznaczenie tego blanku to duże pstrągi,nieduże ryby słonowodne w trudnych warunkach atmosferycznych.

Chociaż ja bym na pstrągi z tym nie poszedł,przynajmniej nie w Polsce :lol: .

Pozdrawiam