Skocz do zawartości

Dobra czołówka (latarka czołowa)

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Też się nie znam. Dlatego padłem ofiarą wynalazku McTronica. Nie polecam. Żywot zestawu baterii bardzo krótki ma.

Paręnaście minut zabawy. Kilkadziesiąt minut oświetlania w realnej potrzebie. Kilkadziesiąt dni "leżakowania" na półce i... właściwie było po bateriach :angry:

Prawdopodobnie było to zbliżone, do danych technicznych producenta a jednak jakiś dziwny niedosyt (prądu ;)  pozostał. Jedną z bardziej wkurzających cech tej zabawki, jest brak pamięci ostatniego trybu pracy. Przynajmniej ja tego jakoś nie umiałem opanować.

attachicon.gif475.JPG

Uwaga na dziwne promocje

W sklepiku stacjonarnym kupiłem sporo taniej. 

Waldek, a może założyłeś marnej jakości akumulatorki ? Lub te starszego typu ?. Po 2 miesiącach kaput u nich to norma..

Baterie Varty. 

Co nie zmienia faktu, że słabo było i z zaskoczeniem, gdy po tych dniach nie zareagowała zupełnie. Nawet słabym światełkiem.

Natomiast jak już świeci, to solidnie  :whistling:  Jednakże trudno polecać innym. Ja nie polecam. Gdyby jeszcze ta pamięć trybu istniała. Przecież to znaczna strata energii za każdym razem :excl:

Edytowane przez popper

@popper 

Baterie nie dają rady z tego typu latarkami. Bierz najmocniejsze AAA, bodajże Sanyo jakieś 1000mAh wprowadziło. Nic więcej z tego nie wyciśniesz. Z tym, że tak naprawdę uzyskasz maksymalnie 3000mAh - o 30% niż da 1xAA i mniej niż 2xAA (2x2000mAh). Realny max z takiego zasilania jak masz (3xAAA), to około 80-100 lumenów, jeśli ma to być latarka użyteczna. Za taką uważam lampkę, która 1,5-2h świeci maksymalną mocą. Jeśli producent poszedł w gadżeciarstwo i wykręcił ile się dało z diody na ni-mh, to faktycznie można baterie uwalić w kwadrans. Nagłe gaśnięcie, to z kolei kwestia stabilizatora - lampka do końca świeci wtedy daną mocą. A że koniec następuje za szybko, to inna sprawa...

@thug

150 zł to naprawdę w porządku kwota. Pewnie nie masz jednak ładowarki do li-ionów, prawda ? Teraz musisz sobie zadać pytanie - chcesz faktycznie masakratora lumenowego, czy wystarczy te 150 lumenów z klasycznych aku AA ? Niedroga ładowarka do li-onów (najtańsza), to około 20 zł. Aku 18650 to kilkanaście zł za sztukę. Kupisz taki zestaw i pieniędzy zostaje już mniej. Koledzy dobrze wskazują - są fora typu torch czy też swiatelka, na których siedzą latarkowi fachmani. Czasem od nich możesz kupić jakiś fajny model, który wcześniej ulepszyli. Kupowanie w polskich "sklepach" możesz sobie odpuścić - sporo dopłacasz, a z Chin przyleci towar za free. Ślą jako gifty, więc jak nie kupujesz za więcej niż 25$ w jednej paczce, to dodatkowych opłat nie będzie. Ściągałem tak już kilka lampek. O uszkodzenie w transporcie też się nie martw - zwykle w takiej sytuacji proszą o filmik z usterką i zazwyczaj wysyłają nowy towar. Jeśli koniecznie chcesz w kraju brać, to mhunt.pl (kiedyś to się milhuntem nazywało). Spory wybór, ok sprzedawca. Wiadomo, dolicza coś dla siebie, ale i tak taniej niż konkurencyjne sklepy militarne.

Edit:

======

Tak na szybko, pierwsza z brzegu: http://www.mhunt.pl/zestaw-latarka-solarforce-l2-xm-l2-u2-900lm-lop-3tryby-akumulator-i-ladowarka  (cały zestawik)

Edytowane przez darks86

Panowie a tak krótko i zwięźle, warto nad tym pomyśleć ?

http://www.sklep-presto.pl/product-pol-26477-Szperacz-ladowalny-1W-Cree-LED-dynamo-JML3000D-Mactronic-.html?utm_campaign=retargeting&utm_medium=Criteo&utm_source=Shoppers

reklamiarz googlowy podrzucił przed chwilą :P

Czy brać zestaw jak radzi darks86 :)

Edit:

Kupiłem convoy m1 po lekkich modach od użytkownika swiatelka.pl, w zestawie z ładowarką i jednym ogniwem. Zapłaciłem troszkę powyżej 100zł. Jestem zaskoczony mocą tego maleństwa, myślę, że spełni wszystkie moje potrzeby, a miejsca zajmuje 1/5 tego co 'szperacz'.

Edytowane przez thug

• 1 rok później...

Podają, że dioda XM-L t6 i XR-E t6 więc albo się pomylili albo żadna z powyższych, choć ta XR jest tania jak barszcz. Takie diody jak (XM-L) wymagają dobrej elektroniki by można było wycisnąć z nich maksimum możliwości, by strumień światła był jak najdłużej stabilny itd. a to też kosztuje. Przed zakupem wolałbym osobiście zobaczyć jak świeci. Jak chcesz mieć produkt dobrej jakości to warto by było dołożyć trochę kasy i kupić coś z Fenixa lub Olighta.

Ja mam kilka latarek Olighta i wszystkie są wart swojej ceny, nie ma problemów ze świeceniem, wszystko zrobione z dobrych materiałów nic się nie rozlatuje, mimo iż niektóre są używane przez moje dzieci to też nie dały rady ich poniszczyć. Gdzie potrafili zniszczyć latarkę zanim ta pochłonęła komplet baterii.

Jesli kasa nie stanowi problemy to perfekcyjna jest czolowka Zebralight 970 lumenow XM-L2 Flood (400zl+).

Szperacz o super mocy, maly, lekki i w wersji ekono - naprawde genialny to modowany Convoy S2+ ( mozna kupic na gieldzie swiatelka.pl od Dariusza70) wersja 4 za 145 zl + koszt akumulatora i ew. ladowarki. Wersja ponad 3 amperowa jest najfajniejsza. Do niej trzeba dokupic jeszcze tasme na glowe i jest wtedy czolowka ( jak w Zebralight). Niewiele jest firmowych latarek ktore chocby zbliza sie do tego rozwiazania, na pewno nie w takiej cenie. Kupilem juz trzy takie na prezenty - naprawde bardzo polecam. Swietnie wydana kasa. Kupowalem tez fajne sprzety Fenixa i Armyteca czy Olight ale nigdy tak sie nie cieszylem z dobrze wydanej kasy jak z tych modowanych convoyow. @baca ma taka latarke, moze cos napisze.

Jesli waga nie jest problemem to fajna jest modowana Solarforce S1100 - na trzy akumulatory - swieci mocniej niz dwa halogeny w nowej terenowce. Moja wersja ma 2700 lumenow i piekna naturalna barwe. Genialny sprzet.

Edytowane przez ictus