Skocz do zawartości

Dobra czołówka (latarka czołowa)

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba każdy ma swoje wymagania. Ja lubię jak latarka ma konkret światło bo pakowanie pontonu w nocy i ogólnie wszystkiego z gumiaka to jednak trochę wyzwanie jest jak nic nie widać. Co innego łowienie. Tu nawet lubię czerwone światło jak jest na tyle mocne aby zawiązać to co trzeba. Oczywiście te 1000 lm to przesada nad wodą. Aktualnie w maks opcji mam chyba w granicach 400 i wystarcza, aż nadto.

Edytowane przez S.N.

...Niestety nawet najprostsze latarki mają co najmniej kilka opcji święcenia. Zwykle zanim włączy się to co chcemy to narobimy bałaganu... :(

Dobre czołówki (i latarki ręczne) mają szybki, bezpośredni dostęp podczas uruchomienia do poziomu świecenie minimalnego, ostatnio używanego i maksymalnego. Z takowych używam Sklihunt H03 i Nitecore HC 30, obecnie chyba już niedostępne. Ostatnimi laty obserwuję niepokojące trendy wśród producentów czołówek - dążenie do niepotrzebnie dużych strumieni światła (walka na lumeny) i możliwość zewnętrznego ładowania. Jeśli odbywa się to przez port usb wpływa ujemnie na uszczelnienie latarki (są wyjątki). Z kolei dążenie do zbyt dużych mocy pogarsza stopniowanie różnicy poziomów świecenia, co dla nas wędkarzy ma niebagatelne znaczenie. Podobne nonsensy obserwuję ostatnio w przełożeniach rowerów szosowych, gdzie kasety o rozpiętości 11-32 z są już normalnie spotykane.

Edycja - literówka

Edytowane przez RBTS

• 2 tygodnie później...

Zgodnie z zasada, ze zadowolony klient powie 2 osobom a niezadowolony 10 chce sie podzielic zla opinia nt decathlonowego HL900. Na papierze wyglada super, 2 katy swiecenia, czerwona dioda, usb i aaa, blokowane przyciski. Niestety cos z nia jest nie halo i nawet wylaczona zre baterie w kilka tygodni lezenia - obojetne czy aaa czy aku co ja chcialem uzyc to bateria zdechla. Kupilem do pracy i juz nie mam paragonu wiec nie reklamowalem.

Ja posiadam dwie jedna to zwyklak headlight ma z 10 lat kupiona w biedronce zasilanie 3AAA i jestem z niej bardzo zadowolony lekka , regulacja konta oświetlenia i dobre oświetlenie , druga to ledlenser cena około 430zl górna półka ale dość ciezka to raczej jedyna wada reszta same zalety akumulator o dużej pojemności , regulacja światła , konta ,wskaźnik zużycia baterii , ładowanie magnetyczne USB 7 lat gwarancji itd …

post-59194-0-99831400-1698101408_thumb.jpeg

post-59194-0-84896200-1698101422_thumb.jpeg

post-59194-0-33381400-1698101435_thumb.jpeg

• Like 1

Ja posiadam dwie jedna to zwyklak headlight ma z 10 lat kupiona w biedronce zasilanie 3AAA i jestem z niej bardzo zadowolony lekka , regulacja konta oświetlenia i dobre oświetlenie , druga to ledlenser cena około 430zl górna półka ale dość ciezka to raczej jedyna wada reszta same zalety akumulator o dużej pojemności , regulacja światła , konta ,wskaźnik zużycia baterii , ładowanie magnetyczne USB 7 lat gwarancji itd …

Miałem taką z biedronki przez jakieś 2 lata i nic z nią się nie działo. Do nocnych zasiadek w sam raz. Zgubiłem i żałuję

....druga to ledlenser cena około 430zl górna półka ale dość ciezka to raczej jedyna wada reszta same zalety akumulator o dużej pojemności , regulacja światła , konta ,wskaźnik zużycia baterii , ładowanie magnetyczne USB 7 lat gwarancji itd …

Ledlenser TOP!bighair.gif