Skocz do zawartości

Dobra czołówka (latarka czołowa)

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Tak?źe poszukiwałem dla siebie latarki czołowej, dzięki temu wątkowi i za radą kolegi @STREMER, zakupiłem PETZL Czoł?łwka TACTIKKA XP.

Dziękuję za dobre słowo. U?źywałem tej latarki nie tylko do wędkowania ale i w bardziej wymagających warunkach i robiła robotę. Swoją mam ju?ź od połowy 2008r i dalej mi słu?źy. Najlepiej do niej - i do ka?źdej innej - dokupić akumulatorki i ładowarkę, je?źeli chcemy często świecić np. podczas połow?łw miętus?łw :lol: Wchodzą do niej 3 baterie AAA.

Koledzy piszą o r?ł?źnych latareczkach, natomiast ja poka?źę co jest naprawdę funkcjonalne. U?źywam ją ju?ź chyba 4 czy 5 rok i jedyną rzeczą do kt?łrej mo?źna się przyczepić to pęknięcie w pokrywce zamykającej 3 baterie.

Ale to mo?źe zmęczenie materiału, bo w sezonie baterie wymieniam 4-5 razy.

Nie zamienił bym tej latarki na ?źadną inną.

Świetne i banalnie proste jest wg. mnie przełączanie światła rozproszonego na skupione. :huh:

PETZL model: COMPACT TACTIKKA

post-4381-1348915901,4164_thumb.jpg

U?źywam MacTronic HLS-K4 DIFFUSE , i poza sporym zu?źyciem baterii (koniecznie trzeba mieć w kieszeni zapas) nie widze wad. Zresztą te 80 lumen?łw trzeba czymś wykarmić, a jeśli ustawi się na delikatniejsze światło to zu?źycie prądu wyraźnie spada. Świeci rewelacyjnie, wyra?źnie lepiej od petzla w podobnej cenie, choć na pewno petzl ma w swojej ofercie por?łwnywalne modele, ale nie w tym przedziale cenowym. Zamknięcie baterii jest na zasadzie zakręcanej nakrętki, nie ma co pęknąć. Posiada czerwoną diodę, kt?łra daje leciutką poświatę kiedy nie potrzebujemy jasnego światła, ale wystarcza to nawet do czytania w nocy np. na ł?łdce czy w namiocie. Przy włączeniu gł?łwnego światła mo?źna śmiało np. naprawiać samoch?łd mając oświetlone bardzo du?źe pole widzenia. Nie pisze o regulacji skupienia światła bo w tej generacji czoł?łwek to norma. Wodoszczelna. W sumie polecam.

U?źywam MacTronic HLS-K4 DIFFUSE , i poza sporym zu?źyciem baterii (koniecznie trzeba mieć w kieszeni zapas) nie widze wad.

Dla mnie to wada, kt?łra skreśla od razu tę czoł?łwkę. Czoł?łwka ma świecić długo, ale nie musi być oślepiaczem. Do tego celu mam inną latarkę. Z czoł?łwką będę się poruszał po terenie i wykonywał r?ł?źne prace manualne, a jak w ciemną noc za mocno poświecisz na dłonie to i tak nie będziesz nic widział bo będzie za jasno. Poza tym Petzl o kt?łrym mowa ma dodatkowy przycisk, kt?łry nazywa sie chyba Booster i daje o ileś tam % więcej światła przez 20 sekund. Żeby przyj?źeć sie czemuś w nocy z większej odległości w zupełności ta opcja wystarcza.

... a jak wiemy, miętusy biorą, kiedy w dupę mrozik szczypie. Wtedy trzeba mieć zapakowane do czoł?łwki Sanyo Eneloop AAA (do -20C), a jak się ju?ź wyczerpią to ładować je mo?źna w BC-700. Temat mamy wyczerpany :D

O tym tak?źe pomyślałem, są akumulatorki jak powy?źej, ładowarka voltcraft 2005.

Zdaje sie, ze dawno nie bylo...

Otoz utopilem swoja latarke...a moze wdeptalem gdzies w błoto?...wszystko jedno, przyda mi sie zdecydowanie cos co bedzie swiecilo (mocno), co bedzie zakladalne na glowe (wolne rece) i co nie bedzie zbytnio szybko zuzywalo baterii...

Optymalnie by tez bylo, gdyby ilosc wcisniec byla minimalna - ot 1 klik slabsze swiatlo, 2 kliki mocne swiatlo...

Podaz jest coraz wieksza, z rozna iloscia diod..nawet widzialem na takie duze diody...

Ktos cos rzuci,jakis pomysl, co by mozna bylo wejsc w posiadanie..?

Gumo

Jeśli mogę wtrącić dwa słowa to czoł?łwki firmy Petzl,to pełny profesjonalizm,wiem bo u?źywałem ich sprzętu w g?łrach i jaskiniach,wiem ?źe kupowanie tanich rzeczy to kupowanie dwa razy,chocia?ź ryby to nie sport ekstremalny to w jaskiniach nie dało się u?źywać byle czego ,a czoł?łwka petzla gwarantowała niezawodność co w tym sporcie jest najwa?źniejsze,bo gdy światło zgaśnie to dupa zbita.W starych czasach o petzlu to mo?źna było tylko pomarzyć,załatwiało się przez rodziny znajomych kt?łre mieszkały na zachodzie.Wtedy robili dwa lub trzy modele a teraz to jak przeglądam wyroby tej firmy to szok ,jest w czym wybierać.

od dwoch lat u?źywam czegos takiego

W zasadzie jestem bardzo zadowolony. Niewielkie zuuzycie baterii, jedyna rzecz jakiej mi w niej brakuje to dodatkowa opcja minimalnego strumienia swiatla - takie zeby tylko podswietlić dlonie stojąc na glowce po zmroku by zmienic przyneta czy cos takiego (obecnie do takich prac uzywam najmniejszego SOLITARA na 1 x AAA.

wyzej podana czolwka to tak w skr?łcie:

- baterie plaskie

- zlodlo swiatla: tryp mrugania, rozproszone LEDowe - dosc mocne mimo wszystko, skupione puszczone przez soczewke - na prawde mocne swiatlo

- niewielkie rozmiary oraz masa wlasna

- super poręcznosc...

koszt jak dobrze pamietam to cos ok 30-40 pln

Zdaje sie, ze dawno nie bylo...

... przyda mi sie zdecydowanie cos co bedzie swiecilo (mocno), co bedzie zakladalne na glowe (wolne rece) i co nie bedzie zbytnio szybko zuzywalo baterii...Gumo

Gumo, a co to znaczy mocno świeciło? Do czego potrzebujesz to mocno? Jestem przekonany, ?źe ww Petzl zaspokoi Twoje potrzeby... chyba, ze coś sobie nawymyślasz :D.

Tikka XP ma właściwie 4 tryby, z kt?łrych u?źywam tylko dw?łch. Najmocniejszy, jak sie chcę czemuś lepiej przyjrzeć i to coś musi być oddalone - w tym przypadku odsuwam filtr rozpraszający, a drugi przypadek to gdy święcę na dłonie bo musze coś zawiązać. Najl?źejszy tryb + filtr - światło nie odbija się od dłoni i nie razi w oczy. I jeszcze jedno, kombinacja dw?łch, najmocniejsze światło + filtr. Idę ju?ź do samochodu i świecę sobie pod nogi.

U?źywam MacTronic HLS-K4 DIFFUSE , i poza sporym zu?źyciem baterii (koniecznie trzeba mieć w kieszeni zapas) nie widze wad.

Dla mnie to wada, kt?łra skreśla od razu tę czoł?łwkę. Czoł?łwka ma świecić długo, ale nie musi być oślepiaczem. Do tego celu mam inną latarkę. Z czoł?łwką będę się poruszał po terenie i wykonywał r?ł?źne prace manualne, a jak w ciemną noc za mocno poświecisz na dłonie to i tak nie będziesz nic widział bo będzie za jasno. Poza tym Petzl o kt?łrym mowa ma dodatkowy przycisk, kt?łry nazywa sie chyba Booster i daje o ileś tam % więcej światła przez 20 sekund. Żeby przyj?źeć sie czemuś w nocy z większej odległości w zupełności ta opcja wystarcza.

Przy natę?źeniu światła o kt?łrym piszesz jeden zwykły paluszek starcza na kilka dni. Natomiast jeśli ustawisz światło na najmocniejsze, to starczy tylko na np. 4h. Ale to są dwa światy świecenia ! Nie świecisz sobie pod nogi, tylko w ciemnym lesie w promieniu kilkunast metr?łw mocnym światłem. Nawet jesli rzadko z tego korzystasz, to chyna fajnie mieć w cenie zwykłego podstawowego petzla taką mo?źliwość ? Dostajesz światło jak z dobrej normalnej latarki, a nawet lepsze bo o większym rozproszeniu. I nie pisz mi ?źe nigdy takie światło nie jest przydatne, albo ?źe Cię oślepia, skoro świeci z Twojego czoła.

;) Nie mam nic do petzla, ma tak silna pozycję ?źe ?źadne widac argumenty nie przemawiają.

Tak jak ktoś ju?ź wcześniej podlinkował.

Jest takie forum gdzie o latarkach dowiecie się bardzo du?źo:

http://www.torch.pl/forum/index.php/board,30.0.html

Warto poświęcić chwilę a mo?źe uda się zostawić w kieszeni kilka zł, a przy okazji mieć fajniejszy sprzęt.

Petzla bym nie kupił ze względu na stosunek parametr?łw do ceny.

Za ponad 250zł oczekiwał bym latarki kt?łra w razie potrzeby oświetli spory kawałek przestrzeni przedemną. To jest bardzo przydatne np. przy zbieraniu drewna na ognisko.

Mam Olight'a M20

Świetnej jakości miotacz foton?łw, znajomi się śmieją ?źe wybija zęby jak się w twarz zaświeci.

No ale nie jest to czoł?łwka.

Nie wiem co takiego jest w Petzlu ?źe za podobną moc trzeba dać 1500zł zamiast 250zł ale na pewno nie jest to jakość bo ona jest podobna w tych 2 przypadkach.

Mam zar?łwno Olighta M20 jak r?łwnie?ź Petzla Mio RXP (u?źywam te?ź okazjonalnie Petzla PIXA 3). Te światełka się uzupełniają i M20 nie mo?źe (w wielu sytuacjach) zastąpić czoł?łwki. MIO RXP świeci na tyle silnie, ?źe w zasadzie spełnia wszystkie wędkarskie wymagania. Jak pisałem, ma mo?źliwość ustawienia trzech poziom?łw mocy (z dziesięciu + migacze) i ustawieniu ich w dowolnej kolejności. Dla wędkujących w nocy ma to du?źe znaczenie, nie ka?źdy przecie?ź lubi rozwiązania w kt?łrych ka?źdorazowo po załączeniu latarki musi się przeklikiwać do odpowiedniego poziomu.

No ale nie jest to czoł?łwka.

I tu jest sedno sprawy, atutem Petzla jest to ?źe mamy wolne ręce i przyzwoitej jakości sprzęt na głowie.

I bynajmniej, nie mam nic do wspomnianego Olighta bo to kawał solidnego sprzętu nad kt?łrym sam się ślinię, kwestionuję jedynie zasadność zakupu dla u?źywania przy wędkowaniu.

Tak...no to uporzadkujmy doznania...do czego mi potrzebna jest dana latarka? Po 1 do oswietlenia....w tym oswietlenia na bliska odleglosc (wiazanie agrafki), swiecenia na srednia odlaglosc - wysiadanie z lodki, powrot do samochodu)

Do czego dana latarka nie bedzie mi potrzebna? Do montazu na broni (aczkolwiek jak nieraz ktos z brzegu daje mi po oczach snopem swiatla uzycie broni celem zgaszenia chadza mi po glowie <_< ), skakania na band?źi z mostu, skakania do wody.

Moze i niektorych rozczaruje ale biorac pod uwage w/w po glowie chodzi mi latarka za 20zł na 21 diod(albo jakos tak), gdzie sa 3 stopnie swiecenia - 1dioda, 6diod, wszystkie diody.

Sceptycznie obserwuje rozne superlatarki markowe. Watpie czy czesto ogromna roznica w cenie wnosi razem z nia jakies naprawde istotne dla mnie rzeczy.

Mam markowego Petzla (takie male cos - Zipka czy jakos tak) - przelacznik zrobili w ten sposob, ze bardzo trudno sie to wlacza a styk jest niepewny i czesto swiatlo drga.

Domyslam sie ze to przypadlosc akurat tego modelu...ale niesmak pozostal...zwlaszzca ze z 2 strony widzialem taniutkie latarki pracujace w bardzo trudnych warunkach 40 st C, zapylenie, urazy mechaniczne.

Ale moze i cos wybiore z bardziej markowych byle nie Petzla...

Gumo

ad Gumo, napisałeś:

Moze i niektorych rozczaruje ale biorac pod uwage w/w po glowie chodzi mi latarka za 20zł na 21 diod(albo jakos tak), gdzie sa 3 stopnie swiecenia - 1dioda, 6diod, wszystkie diody.

Nie wiem czy pamiętasz taką reklamę, kt?łrą puszczało kiedyś chyba Mango.. była taka wędka ze zintegrowanym kołowrotkiem i sie to rozkładało na zasadzie - łan tu fri i się zarzucało przynętę. Tak mi się własnie kojarzy czoł?łwka z 21 diodami. Na jednej diodzie świeci 16 min, na 6 8 min, a na wszystkich błyśnie i zgaśnie chyba, ?źe masz ją do sieci podłączoną. To jast najbardziej baterio?źerne g?łwno jakie mo?źna sobie wyobrazić. Mas awersję do Petzla to go nie bierz, ale weź inną, kt?łra będzie Ci bardziej odpowiadać. Weź markową. Idź do sklepu ze sprzetem g?łrskim i tam pomacaj. Idź do Decathlona i te?ź pomacaj... zwłaszcza te włączniczki.

W domu mam chyba ze 20 kilka latarek. Ojciec kiedyś kupował latarkę trochę lepsza ni?ź tą, kt?łra posiadał i ka?źda następna była g?łwniana stąd tych latarek tyle sie narobiło. Ojciec moe m?łgl pojąć jak mozna kupić latarkę za du?źo pieniędzy jak sa takie, kt?łre sa po 15zł+6 za przesyłkę... Taką czoł?łwkę na x diod te?ź mam, nawet dwie (oczywiście ojciec kupił jedną dla siebie, a drugą dla mnie), dlatego wiem o czym piszę. Jak idzisz raz w roku po ziemniaki do piwnicy, a akurat przepaliła sie ?źar?łwka to mo?źe zainwestować zię?źko zarobione 20zł i kupić ten shit, ale je?źeli chcesz normalnie z tego korzystać to bierz markową. Tę na x diod miałem ochotę rzucić w powietrze i do niej strzelić, kiedy podczas patroszenia dzika po kolei gasły mi diody - oczywiście na nowych bateriach. Patroszenie kończyłem w strachu o własne palce bo było ciemno jak w dupie u murzyna, a ja tam śmigałem ostrze we wnętrzu.

Otoz wlasnie jest u mnie w pracy w roznym stanie kilka latarek topex i kilka innych.

Wszystkie swieca znacznie dluzej na komplecie baterii niz podales.

Chodzilo mi o wskazanie, ze samo to, ze latarka opatrzona jest napisem np. Petzl nie rozstrzyga o niczym...

A to, ze warto sie zastanowic przed to rzeczywiscie istotna informacja a jeszzce lepiej zeby pomacac przed...zwlaszzca jak sie kupuje ta markowa bo w tym przypadku trudniej przebolec jak te 3 st?łwy ida do kosza..

Gumo