Skocz do zawartości

Dobra czołówka (latarka czołowa)

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Dajta spok?łj chopy

.............Czytajta i sie kł?łćta

A po co się kł?łcić? Tikka 2 mnie obsługuje z powodzeniem ale gdybym więcej nocek spędzał nad wodą pewnie ...... i tak bym nie zmienił.

To tylko czoł?łwka. Do innych cel?łw są inne zabawki

;)

...do czego mi potrzebna jest dana latarka?

...wysiadanie z lodki...

Sceptycznie obserwuje rozne superlatarki markowe...

Ale moze i cos wybiore z bardziej markowych byle nie Petzla...

Gumo

Jeśli pływasz i łowisz nocy, to na łodzi, ze względu na bezpieczeństwo, opr?łcz czoł?łwki, powinno znaleźć się silne, wodoszczelne i niezawodne źr?łdło światła, jak choćby wspomniany Olight M20.

Jeśli zaś chodzi o wyroby markowe (Petzl) to je sobie chwalę. Trzeba jednak zastrzec, ?źe większość ich modeli przy zasilaniu akusami NiMH generuje sporo mniej światła ni?ź z baterii alkalicznych (nie dotyczy to Mio RXP) :mellow:

No ale nie jest to czoł?łwka.

I tu jest sedno sprawy, atutem Petzla jest to ?źe mamy wolne ręce i przyzwoitej jakości sprzęt na głowie.

I bynajmniej, nie mam nic do wspomnianego Olighta bo to kawał solidnego sprzętu nad kt?łrym sam się ślinię, kwestionuję jedynie zasadność zakupu dla u?źywania przy wędkowaniu.

Ok, źle mnie zrozumiałeś.

Nie namawiam nikogo do kupowania M20 bo pytanie dotyczy czoł?łwki.

Chciałem tylko zaznaczyć ?źe czołowi producenci latarek za 200-300zł robią latarki kt?łrymi w zale?źności od potrzeby mo?źna sobie przyświecić pod nogi a jak trzeba to i sprawdzić co się dzieje po drugiej stronie rzeki. Petzl za taką rozpiętość mo?źliwości ka?źe sobie płacić kilka razy więcej. A jedyną r?ł?źnicą jest to ?źe produkuje czoł?łwki. Ani dioda ani sterownik, obudowa czy mocowaniu na głowę nie usprawiedliwiają takich cen.

A co do zasilania to zamiast baterii AAA czy AA du?źo chętniej widział bym RCR123 lub 18650 bo jako akumulatorki są o wiele wydajniejsze.

Koszt zakupu ładowarki i akumulatork?łw zwraca się bardzo szybko nawet jak się kupuje tak ?źeby mieć jeden w zapasie zawsze.

W M20 jedno ogniwo 18650 na maksymalnej mocy świeci ok 5h (sprawdziłem) a u?źywając na przemian trybu średniego i najmocniejszego nie udało mi się go rozładować przez tydzień biwakowania.

Myslalem o tego typu czolowce

Z tego co zaobserwowalem jest to najczesciej produkowany ksztalt, rowniez wsrod tzw. bazarowych.

O przewagach jednego bazaru nad drugim nie mnie przesadzac ale jezeli to prawda co pisza w opisie to mnie w 99% przypadkow nic wiecej nie potrzeba.

W razie czego zawsze moze byc druga (byle z dobrymi bateriami), zapasowa.

Co do reflektorow, no coz, to zalezy jaka mamy lodke, gdzie plywamy, czego szukamy..?

Mnie szperacz nie jest do niczego potrzebny, nie bede plywal po nocy szybko. Za to gwarantowane jest, ze oslepie wszystkich dookola...

Poza ta podana, najbardziej podoba mi sie propozycja, ktora podal Mifek.

Gumo

Nie trzeba pływać szybko by przekonać się o konieczności posiadania silnego światła. Byłem świadkiem wydarzenia kt?łre mogło skończyć się tragicznie właśnie z braku sygnalizacji świetlnej. Płynący nocą (Bug) szybką motor?łwką g?łwniarze, staranowali stojącą na kotwicy, nieoświetloną pych?łwkę ze starszym, nieco ju?ź niedołę?źnym wędkarzem. Całe szczęście, ?źe nie trafili w niego, tylko dosłownie roztrzaskali dzi?łb pych?łwki. Dziadunio ledwo uszedł z ?źyciem, mimo ?źe od brzegu dzieliło go kilkanaście metr?łw. G?łwniarze wśr?łd przekleństw popłynęli dalej, nie pr?łbując nawet udzielić pomocy! Sami r?łwnie?ź uszkodzili swą ł?łdź, stali jeszcze rankiem na drugim brzegu niespełna kilometr dalej. Ale to dawne czasy, wtedy jeszcze nad wodą łączności nie było...

Do tego wcale nie jest konieczne silne swiatlo. Wystarczy miec takie jakie okreslaja przepisy - biale, widoczne ze wszystkich stron.(zalezy to od rodzaju lodki)

Gdyby dziadunio takowe posiadal nic by sie nie stalo, jezeli oczywiscie gowniarze nie wypili zbyt wiele.

Domyslam sie, ze okreslenie gowniarze ma wskazywac winnych zdarzenia...jednak moga powstac watpliwosci co do tego kto bardziej zawinil - czy dziadek prawdopodobnie nie majacy zadnego oswietlenia ktore mogloby ostrzec chocby, czy gowniarze gnajacy na zlamanie karku, rowniez bez oswietlenia....ba, zauwazylem, ze nawet na przepisowo oswietlonej lodce, gdy swiatlo jest umieszczone nieprawidlowo(przepisy juz tego nie okreslaja dokladnie)- g... widac z powodu czesciowego oslepienia sternika.

W takim przypadku w zasadzie nie ma za silnego oswietlenia, ktore i tak jest ograniczone, chocby z powodu ograniczonosci swego zasiegu na boki.

Tu juz predzej sprawdzilby sie noktowizor....do czasu potraktowania przez kogos reflektorem...

Gumo

Światła pozycyjnego (jak pamiętam) nie miał nikt, a na pewno dziadunio. Zresztą nie wiem czy takowe by wystarczyło, bo towarzystwo, sądząc po dzikich wrzaskach, było nieco podpite. I wtedy tylko silne światło mogło by zwr?łcić ich uwagę na niebezpieczeństwo. Inna rzecz, ?źe trudno pozycyjne światło instalować na pych?łwce, tak by nie przeszkadzało w połowie. No i zawsze mo?źna być posadzonym przez nadgorliwych stra?źnik?łw rybackich, ?źe sztucznym światłem wabimy ryby...

Kupiłem

MacTronic HLS-K1 Sensor z diodą wysokiej mocy Cree XP-C, generującej światło o mocy 80 lumen?łw

Czujnik ruchu świetnie się sprawdza B) jeden ruch dłonią i ju?ź świeci a te 80 lumen?łw to ju?ź jest moc <_< jak to ktoś ładnie napisał wywala zęby...są w Wawie gwarancja jeden rok.

• 1 rok później...

To może ja odgrzeje stary temat.

Szukam dobrej latarki o mocnym światełku,sporym zasięgu i najważniejsze żeby miała mozliwość ładowania akumlatorka.

Koniecznie tylko aku nie żadne bateryjki.

Nie czołówke tylko zwykła latareczka.

Edytowane przez Karol Krause

Karolu ja polecałbym jakiegoś Maglite. Używam w ciężkich warunkach outdorowych w pracy, i cały czas działa super.

Zasięg bomba ale ja jeżdżę na bat. Aaaa i co najlepsze możesz nią rzucać, uderzać etc etc a ona działa nadal! Kilka lat gwarancji jeśli dobrze pamiętam!

Dużo chłopaków u nas na tym jeździ. W raziepotrzeby to i kłusolowi po głowie masz czym dać ;)

To może ja odgrzeje stary temat.

Szukam dobrej latarki o mocnym światełku,sporym zasięgu i najważniejsze żeby miała mozliwość ładowania akumlatorka.

Koniecznie tylko aku nie żadne bateryjki.

Nie czołówke tylko zwykła latareczka.

Co do akumulatorków to brałbym na zwykłe baterie zawsze możesz zamienić na aku. Trzeba uwarzać z aku bo raz trafiłem czołówke z aku płaskim coś jak w telefonie Później ciężko kupić pierde taką.

Karol nie odpowiem Ci na to pytanie bo to jest bardzo względne: kilka trybów świecenia i warunki w jakich działała - wilgoci się też nie boi. na 2 tygodnie komplet baterii z tego co pamietam spokojnie dawał rade (ale przecież nie swieciłem całe noce) chociaż zapas zawsze był pod ręką

pozdro

A ja polecę coś takiego: http://www.wedkarski.com/akcesoria-latarki/4317-latarka-czolowa-6609-jaxon.html

Latarka z możliwością skupienia snopu światła, naprawdę dobry produkt z dalekim zasięgiem. Dodam jeszcze, że można ją dostać w casto jakąś dyszkę taniej.

Edytowane przez immortal

Zapewne są lepsze, ale ja też do wyznawców Led Lensera należę. Nie potrzeba żadnych nietypowych ogniw. Wystarczą małe, albo zwykłe paluszki (baterie, lub akumulatory - obojętne). Latarki te mają bardzo skuteczną i wygodną regulacje skupienia. Niektóre modele również regulację natężenia światła. Wody się nie boją, są pancerne. Maglite, przynajmniej te na zwykłą żarówkę, to inna epoka. Świecą słabiej, plama światła i regulacja skupienia (w porównaniu z Led Lenserem) jest do d...y. Mam Maglite 3D i LL na 4 paluszki AA. LL jest krótsza, lżejsza a świeci "po byku"!

Też mam TIKKA2 od 2 lat i jestem zadowolony. Używam akumulatorków - sprawdza się. Jak czasem braknie a nie mam zapasu to kupuje paluszki i OK. Polecam stosowanie akumulatorków. Są nowsze/lepsze (moc, zasięg przy tej samej wielkości) wersje tej latareczki ale to juz wydatek ponad 200 zł (dobrze ponad).