Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawe jednostki pływające dla wędkarzy

Fishnen

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Osobiście choruję na ten kajak, może być 11,5 stopy

Ta seria ma podnoszone siedzisko, więc nie siedzi się tyłkiem na wodzie.

31kg, kółko z tyłu w kilu można poszaleć.

http://www.gokajak.com/kajak-feelfree-lure-10-id-595.html

Witaj - ja również szykuję się do zakupu kajaka, czy już kupiłeś czy jeszcze wybierasz?

Jestem przekonany, że to może być świetne łowienie - w moim przypadku chcę powalczyć z muchą ;-)

• 0

Na targach Rybomania w Sosnowcu, było stoisko dystrybutora kajaków wędkarskich Feel Free Moken i muszę przyznać, że są ciekawą alternatywą dla pontonów. Minus to "pojemność osobowa" i cena. 

Strona producenta i dystrybutora w PL. Blog wędkarza, który łowi z kajaka Moken. 

Jest może ktoś kto korzystał z tych kajaków i mógłby się podzielić swoimi wrażeniami ? 

post-59931-0-36698000-1457873212_thumb.jpg

post-59931-0-84744500-1457873212_thumb.jpg

post-59931-0-41497300-1457873213_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Gdzie pływałeś, rzeka czy woda stojąca ? Jak oceniasz stabilność i możliwość wykorzystania jednostki do kilkudniowego spływu rzeką ? Łowienie z desantu, kajak tylko do pokonywania miejsc, których nie da się przejść w spodniobutach, plus funkcja transportowa na szpeje biwakowe. 

• 0

Pływam głównie jeziora.

Mokenem nie pływałem nie wiem jaką ma szerokość i stabilność mam lure 11.5.

Stoję spokojnie na jednej nodze jak czapla :-)

Graty wejdą namiot i reszta do szczelnego schowka z przodu.

Spływ ok ale nie jest to rakieta 98 cm szerokości pod prąd Wisła ciężko nawet bardzo.

Zawsze łowię z desantu :-) dlatego go kupiłem.

Pływam po trudno dostępnych jeziorkach przedzieram się między drzewami po podmokłym terenie ,kółko z tyłu robi robotę.

Osobiście wolę od łódki.

• Like 3

• 0
Witam,
jestem tu nowy więc najpierw przedstawienie.
Mam na imię Grzegorz, rocznik '78, mieszkam na Opolszczyźnie, wędkuję od jakiegoś czasu głównie spinning ale dla zabawy i relaksu niż dla wyników.
Cast jest dla mnie wyzwaniem, wczoraj zamówiłem pierwszy zestaw więc zobaczymy co i jak.

Temat o pływadłach więc chciałem się podzielić moim doświadczeniem z kajakiem który kupiłem w zeszłym roku - Jackson Cuda 12 - uzywany od wiosny (zimna woda) do jesieni - Nysa, Odra, żwirownie Lewin Brzeski i okolice

W kilku punktach dla ułatwienia:

+ lekki i mobilny - wrzucam na dach samochodu po pracy i śmigam nad wodę bez męczenia, przyczepy, szukania pochylni itp.
+ wąski i małe zanurzenie - przechodzi przez łachy, mielizny, tataraki i inne niespodzianki
+ stabilny jak na kajak - można łapać na stojąco ale wymaga "przełamania" lęku i wyuczenia pewnych nawyków - kamizelka obowiązkowa - jeszcze go nie przewróciłem
+ zabawa jest bardzo aktywna, nie jest to sprzęt dla leniuchów silnikowych (choć można zamontować :) )
+ idelny na spływy wędkarskie rzekami z noclegiem - pakowny, zwrotny na rzece, łatwy do przenoszenia
+ latem z nogami w wodzie upał nie straszny
+ miny dziewczyn i wędkarzy z brzegu bezcenne - łodzie nie robią takiego wrażenia na ludziach :)

- na wysokiej fali przy silnym wietrze jest rodeo, wędkowanie traci sens, zaczyna się walka
- pływanie jest "mokre" tzn. trudno utrzymać suchy pokład i suche nogi, da się ale wymaga wprawy i ostrożności - w tym roku kupię piankę do pływania w chłodne dni
- kajak "ciągnie" za przynętą tzn. płynie lub obraca się w kierunku holowanej przynęty, można kotwiczyć ale wtedy pływanie kajakiem (mobilność i zwrotność) traci sens,
trzeba wyrobić w sobie pewne nawyki "sterowania" wędką
- nie jest ciężki ale wymaga trochę siły i sprytu przy załadunku, jak zrobię zdjęcia to podzielę się moim sposobem
- wymaga dyscypliny w utrzymaniu porządku na pokładzie, minimalizmu w sprzęcie - mało gratów i rozsądnie poukładane bo tu nie da się łazić po każdą pierdołę
 do każdej ze skrzynek. 

Na dziś tyle, ale podsumowując nie zamienił bym na łódź. Bije je szybkością przygotowania i mobilnością, a dla mnie to kluczowe.
W tym roku plan jest na instalacje echa, a rozważam zakup drugiego kajak dla syna lub może "dwójki".

Jak ktoś chce spróbować to wystarczą modele sit-on-top z alle za 1500-1700zł na początek, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Dziś cena kajaków z USA jest chora, warto poszukać chińczyka z ebay UK albo dobrego z drugiej ręki.
Zabawa jest przednia jak ktoś lubi aktywność przy wędkowaniu albo ogólnie nad wodą.

WP_20150429_004.jpg

WP_20150429_007.jpg

WP_20150429_005.jpg

Edytowane przez GoloGolo
  • Like 3

• 0

Szalom GoloGolo,

miło nam, że przywitałeś się ładnie :D

niestety trzeba by to jeszcze obtrąbić tutaj - http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-93?hl=powitania

inaczej będą ci marudzić :D

Dzięki za info odnośnie kajaku.

Co do casta, było nie zamawiać :P :P nasi spece by ci wcisneli coś od ręki

jak masz pytania o coś pytaj śmiało - aha... najpierw poszukaj - bo też cię zjedzą :D

no chyba, że priv

jak kogoś objedziesz to cię zjedzą i powiedzą, że jesteś kimś tam - takie tam człowiek człowiekowi wilkiem :P :P

będzie dobrze

trzymaj się, nie daj się :D

• 0

Przedstawiłem się, dziękuję za wskazówkę :)

Nie ma gorszego forum niż to dla elektryków - każdy jest najmądrzejszy i wie lepiej.

Tu jest ciekawie z moich obserwacji ale bez ekstremalnej jazdy, będzie dobrze.

Co do kajaka, to jak ktoś jest z opolskiego to możemy się umówić na test w ciepły dzień nad "moją" wodą. Nic tak dobrze nie robi jak sprawdzić samemu jak to smakuje.

• Like 2

• 0

Przedstawiłem się, dziękuję za wskazówkę :)

Nie ma gorszego forum niż to dla elektryków - każdy jest najmądrzejszy i wie lepiej.

Tu jest ciekawie z moich obserwacji ale bez ekstremalnej jazdy, będzie dobrze.

Co do kajaka, to jak ktoś jest z opolskiego to możemy się umówić na test w ciepły dzień nad "moją" wodą. Nic tak dobrze nie robi jak sprawdzić samemu jak to smakuje.

Kolega trochę przesadza, także nie martw się na zapas. Cześć, kajaczek bardzo miodny.

• 0

Marcin ty masz jakieś zaciągi na ogrodnika. Ja nie przesadzam.

W końcu wiosna idzie, dlaczego nie?

@GoloGolo jak będziesz montował echo pochwal się, jak to zrobiłeś-możliwości pewnie wiele, więc ciekawy jestem jak to rozwiążesz.

Co do casta nie taki diabeł straszny;)

• 0

Witam,
jestem tu nowy więc najpierw przedstawienie.
Mam na imię Grzegorz, rocznik '78, mieszkam na Opolszczyźnie, wędkuję od jakiegoś czasu głównie spinning ale dla zabawy i relaksu niż dla wyników.
Cast jest dla mnie wyzwaniem, wczoraj zamówiłem pierwszy zestaw więc zobaczymy co i jak.

Temat o pływadłach więc chciałem się podzielić moim doświadczeniem z kajakiem który kupiłem w zeszłym roku - Jackson Cuda 12 - uzywany od wiosny (zimna woda) do jesieni - Nysa, Odra, żwirownie Lewin Brzeski i okolice

W kilku punktach dla ułatwienia:

+ lekki i mobilny - wrzucam na dach samochodu po pracy i śmigam nad wodę bez męczenia, przyczepy, szukania pochylni itp.
+ wąski i małe zanurzenie - przechodzi przez łachy, mielizny, tataraki i inne niespodzianki
+ stabilny jak na kajak - można łapać na stojąco ale wymaga "przełamania" lęku i wyuczenia pewnych nawyków - kamizelka obowiązkowa - jeszcze go nie przewróciłem
+ zabawa jest bardzo aktywna, nie jest to sprzęt dla leniuchów silnikowych (choć można zamontować :) )
+ idelny na spływy wędkarskie rzekami z noclegiem - pakowny, zwrotny na rzece, łatwy do przenoszenia
+ latem z nogami w wodzie upał nie straszny
+ miny dziewczyn i wędkarzy z brzegu bezcenne - łodzie nie robią takiego wrażenia na ludziach :)

- na wysokiej fali przy silnym wietrze jest rodeo, wędkowanie traci sens, zaczyna się walka
- pływanie jest "mokre" tzn. trudno utrzymać suchy pokład i suche nogi, da się ale wymaga wprawy i ostrożności - w tym roku kupię piankę do pływania w chłodne dni
- kajak "ciągnie" za przynętą tzn. płynie lub obraca się w kierunku holowanej przynęty, można kotwiczyć ale wtedy pływanie kajakiem (mobilność i zwrotność) traci sens,
trzeba wyrobić w sobie pewne nawyki "sterowania" wędką
- nie jest ciężki ale wymaga trochę siły i sprytu przy załadunku, jak zrobię zdjęcia to podzielę się moim sposobem
- wymaga dyscypliny w utrzymaniu porządku na pokładzie, minimalizmu w sprzęcie - mało gratów i rozsądnie poukładane bo tu nie da się łazić po każdą pierdołę
 do każdej ze skrzynek. 

Na dziś tyle, ale podsumowując nie zamienił bym na łódź. Bije je szybkością przygotowania i mobilnością, a dla mnie to kluczowe.
W tym roku plan jest na instalacje echa, a rozważam zakup drugiego kajak dla syna lub może "dwójki".

Jak ktoś chce spróbować to wystarczą modele sit-on-top z alle za 1500-1700zł na początek, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Dziś cena kajaków z USA jest chora, warto poszukać chińczyka z ebay UK albo dobrego z drugiej ręki.
Zabawa jest przednia jak ktoś lubi aktywność przy wędkowaniu albo ogólnie nad wodą.

Cześć,

Kajak, który opisałeś prezentuje się bardzo dobrze, ale nie jest chyba dystrybuowany w Polsce. Czy możesz napisać jak go kupiłeś?

(jest oddzielny wątek poświęcony kajakom wędkarskim ale ostatnio przycichł)

pozdrowienia