Skocz do zawartości

Jaki kij na klenia

Avallone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posta pisze bo widzę że na forum jest kilku speców z P. Andrzejem od klenia a ja szukam rady.

Na co dzień nie jestem łowca kleni, łowię inne rybki z zamiłowania ale nie o tym chcę pisać.

Szukam od jakiegoś czasu kija na klenia którym w wyjątkowych sytuacjach można by było połowic sandacza albo szczupaka.

Priorytetem jednak jest kleń i to pod niego kij mi potrzebny.

Będę łowił głównie na woblerki schodzące do 3m takie jak ten środkowy na zdjęciu z trzema woblerkami (uraczył mnie on w tym roku kleniami od 48 do 57cm) a od czasu do czasu na obrotówki ale to rzadko.

http://a.imageshack.us/img340/1161/dsc02261pi.jpg

Łowisko to rzeka wolno płynąca o szerokości 160m a konkretniej Sekwana z tym że najczęściej będę łowił kilkadziesiąt metrów za zaporą w bardzo wartkim nurcie i głębokości 4 do 7m.

Nie ma tam krzaków wiec długość już wybrałem na 270cm ( nie wiem czy dobrze)

Z zamiłowania to wybrał bym Shimano bo to on dostarczył mi pełni szczęścia w tym roku ale o ilu kilku ludzi go poleca to inni wołają wklejanki a jeszcze inni Team Dragon.

Max wolałbym wydać do 350zł za kij a co do kołowrotka to nie jestem zdecydowany choć skłaniam się ku Shimano Exage 3000SFB

Już trochu temat się ciągnie a został max tydzień do zakupu więc podam kilka propozycji już mi przez kogoś podsuniętych (nadal mam dylematy)

1.Shimano Diaflash EX 270cm 5-20g stara wersja z Japonii ok 350 za używany który znalazłem na allegro

2.Team Dragon Spinn 2,75m 7-21g ML 360zł

3.Team Dragon 2,60m / 7-21g model o ekstraszybkiej akcji

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc i ewentualne sugestie na temat kołowrotka i plecionki na niego (kolega poleca HM69 0.08 na klenia a 0.14 na szczupaka)

Pozdrawiam

post-4151-1348914916,9241_thumb.jpg

(ten ostatni powinien byc najbardziej uniwersalny)

Łowię tym ostatnim i byłby to strzał w 10-kę dla Ciebie. Jeśli jednak dysponujesz skromniejszym budżetem polecam Team Dragona 2,70 5-18g (nr kat. 28-31-270), łowiłem nim wcześniej i śmiało mogę polecić Ci go do zadań o których pisałeś.

Z tą przesyłką to bardzo różnie. Wszystko zależy czy sprzedający będzie chciał przyciąć na wysyłce. Najlepiej pytać bezpośrednio u konkrtnego sprzedawcy. Zazwyczaj sprowadzanie 1 szt, jest kosztowne, ale próbować i szukać warto. No i celnicy prawie zawsze zwrócą na taką tubę uwagę :D.

Dlaczego właśnie Lamiglas

co w nim takiego co go odróżnia od innych typu dragon

Nie znam angielskiego jakie to ma parametry w metrach i gramach

Z tego co widzę to nawet tańszy niż reszta a nie droższy

Nie da się porównać lamiglasa i dragona :D . Inne to i odległe światy. W lamiglasie na pewno masz deklarowany modół i na pewno większą powtarzalność blanków, o czym było szeroko na forum z doświadczeń użytkowników. Firma z tradycją, mocno dba o dobre imie, fabryka znana, wielokrotnie opisywana, nie jest owiana tajemnicą :D A ze zbrojeniem i wykończeniem fabrycznym to już bywa różnie o czym też już było na forum.

Aha, zawsze najlepiej kupić coś co może nie jest marzeniem, ale można to dotknąć, przykręcić kołowrotek pomachać, obciążyć, odłożyć i wrócić nastepnego dnia jesli już jest się pewnym. Ważne, żeby Tobie leżał.

Polecam Robinson Diaflex Spinn 2,95 m 7-22g

Sam używam, obsługuje wabiki od 4g maxymalnie co testowalem to główka 15g plus guma 3cale i daje rade.

Raczej uniwersalny kijek na wiekszego klenia i na wiosenno letnie wielkorzeczne potyczki.

Jak sie dobrze poszuka to można spokojnie zmieścić się w 350pln.

Pozdrawiam

Miałem tego Shimano Diaflash EX 270cm 5-20g. Fajny patyk, siadały na niego klenie, pstrągi, okonie i szupaki. Największy chyba +60 i dało radę. Fajnie wykonany dolnik - zgrabny, dobrze lażał w łapie. Wada kija to zbyt ciężkie przelotki firmowe. Daniel z XRods przezbroił go i kijek zyskał na szybkości i wadze.

Zdecydowanie szybszy. Świetnie holował ryby, prawie zero spadów.

Miło go wspominam, udana konstrukcja jak na tamte czasy. Przezbrojony w fuji spokojnie może rywalizować z podobnymi współczesnymi konstrukcjami.

Patyk kupowałem jakieś 8 lat temu i był bardzo drogi. Najwyższa półka w tamtym okresie produktów Shimano na rynku polskim.

Wartki nurt i taki woblerek to kij do 21g będzie ok.

Dorzuć grosza i weź Avida, albo Batsona, będziesz miał kijek niezniszczalny i czuły. Avidy ładują się doskonale, ponadto są dobrze uzbrojone; łowienie nimi to przyjemność.

Shimano ma udaną jedną serię, to ta na którą łowisz sumy. :D

Sporo osób poleca Avida który jest sporo droższy niż założony budżet, a St.Croix ma przecież jeszcze Triumphy...

Wydaje mi się że taki Triumph 2,60m do 21 sprawdzi się lepiej niż wszelkie Team Dragony czy Robinsony.

Używam tego kija do kleniowania i lżejszego łowienia szczupaków i jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Miałem tego Shimano Diaflash EX 270cm 5-20g. Fajny patyk, siadały na niego klenie, pstrągi, okonie i szupaki. Największy chyba +60 i dało radę. Fajnie wykonany dolnik - zgrabny, dobrze lażał w łapie. Wada kija to zbyt ciężkie przelotki firmowe. Daniel z XRods przezbroił go i kijek zyskał na szybkości i wadze.

Zdecydowanie szybszy. Świetnie holował ryby, prawie zero spadów.

Miło go wspominam, udana konstrukcja jak na tamte czasy. Przezbrojony w fuji spokojnie może rywalizować z podobnymi współczesnymi konstrukcjami.

Patyk kupowałem jakieś 8 lat temu i był bardzo drogi. Najwyższa półka w tamtym okresie produktów Shimano na rynku polskim.

Nie tylko ty go pochwaliłeś ale jeszcze 2 osoby wiec mając sentyment do Shimano kijek zamówiłem

Dziękuję wszystkim za pomoc, z rad skorzystam bo jeszcze jeden kij na klenie będę kupował z tym że nieco później bo teraz trza budżet reperować

Do kijka kupiłem Shimano Exage 2500SA za 160zł nowy :D i 2 plecionki Dragon HM69 jedna 0.08 i 014 a na zapas Żyłeczkę spinningową Balzera 0.18 ściągniętą ze szwabów.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje za pomoc

• Like 1

Może trochę nie w temacie, ale jestem pełen podziwu dla osób łowiących klenie na krótkie wedki. W moim mniemaniu krótki kij oznacza wędkę poniżej 3m. Po przeprowadzce mam do dyspozycji dwie rzeki, Odrę i Oławę. Odra jak wygląda to kazdy widzi, a Oława ma szerokość od kilku do kilkunastu metrów. W jednym i drugim przypadku na ryby zawsze zabieram kija 3m. Wybór długości nie jest podyktowany koniecznością wykonywania dalekich rzutów, ale koniecznością sposobu prowadzenia przynęty. Zdarzają się (u mnie czesto) takie sytuacje, że przy brzegu jest krzak, nawis pod który trzeba wprowadzić przynętę i wtedy muszę to robić na wyciągniętej ręce i jeszcze mi kilkunastu centymetrów brakuje, żeby prawidłowo i w dobrym miejscu zaprezentować wabik. Wniosek jest taki, ze albo mam za krótkie rece, albo za krótkiego kija :D.

Jeżeli chodzi o żyłkę czy plecionkę to ja zdecydowanie wolę żyłkę, ale być może jest to indywidualna kwestia. Jeżeli łowisz klenie z przedziału kleniami od 48 do 57cm to bardziej od żyłki w rozmiarze 0,18mm wybrałbym 0,22mm albo i grubiej.

Życzę udanych połowów i połamania :D.