Skocz do zawartości

Naprawa tworzywa i lakierowanie multiplikatora

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To się może zdarzyć każdemu.... :)

Czy któryś z kolegów poradzi , jak ,  gdzie można np; dokleić ( zapełnić ) brakujące wyszczypienie ( wykruszenie krawędzi np; od uderzenia w burtę łodzi, etc) tworzywa szt. w plastikowym boczku multiplikatora . Razi mnie coś takiego i chciałbym naprawić ( zaszpachlować ) i polakierować ,  żeby wyglądał jak nowy . Elegancja- Francja.

Czy po prostu...szpachla , szpachla i już. Ewentualnie ...gdzie , żeby było profesjonalnie . Czyżby warsztat samochodowy.

• Like 2

Witam,

Czy któryś z kolegów poradzi , jak , gdzie można np; dokleić ( zapełnić ) brakujące wyszczypienie ( wykruszenie krawędzi np; od uderzenia w burtę łodzi, etc) tworzywa szt. w plastikowym boczku multiplikatora . Razi mnie coś takiego i chciałbym naprawić ( zaszpachlować ) i polakierować , żeby wyglądał jak nowy . Elegancja- Francja.

Czy po prostu...szpachla , szpachla i już. Ewentualnie ...gdzie , żeby było profesjonalnie . Czyżby warsztat samochodowy.

Powiem Ci że to ciekawy temat, sam nie miałem takich przygód ale może rzeczywiście ktoś już wydreptał taką ścieżkę.

Może poszukać samej części albo jakiegoś gruchota-dawcę za biewielkie pieniądze?

Myślę, że nasi magicy od klejenia plastików i lakierowania samochodów dadzą radę. Ostatnio sklejałem taki jeden plastik w swoim motocyklu który według mnie nadawał się tylko do wyrzucenia i magik od plastików zrobił go tak że cud, miód i malina. Wcale nie widać, że był naprawiany.

Ps. naprawa kosztowała 40 zł więc żadna kwota. Cena nowego 450 zł. Pamiętam, że Alek_art malował kiedyś kołowrotek muchowy w takiej fajnej białej perle, może się wypowie :)

Edytowane przez b_biba

Alkowi , o ile się nie mylę lakierował kolega z Gorzowa Wlkp , który pracuje w serwisie samochodowym i ma dostęp do lakierni i lakierników.

Sam mam multiplikator który wymaga tuningu wizualnego.O ile "bebechy" są w znakomitym stanie, to obudowa jest sterana  życiem.

Myślałem właśnie dać do kolegi na warsztat w celu przelakierowania.

Mam też dostęp do lakierni proszkowej( pracowałem tam jako lakiernik 3 lata), ale nie wiem czy temperatura wygrzewania lakieru (ok 200 st) nie pozbawi mnie młynka-Daiwa liberto pixy px68.

Skontaktuj się z Jackiem Szrajnert

https://www.facebook.com/fishingcolors

W tym wątku znajdziesz kilka kołowrotków które "odświeżył"

http://jerkbait.pl/topic/60611-targi-r%C4%99kodziela-w%C4%99dkarskiego-mrze%C5%BCyno-18-20-wrzesie%C5%84-2015/page-9

• Like 4

Dzięki za wszelkie wskazówki... :) 

Zawsze się może zdarzyć , że walnie się multikiem o burtę łodzi albo człowiek się wywróci idąc z manelami. Najważniejsze, że można naprawić i to mnie uspokaja. Myślałem o naprawie super kołowrotka  , który chciałem kupić za granicą. Teraz pomyślę i zdecyduję. Mimo to , może jednak jeszcze któryś z kolegów przeszedł ten temat i poradzi co, jak lub gdzie ... :) 

Wielkie dzięki dla Wszystkich... :highfive:  

Dzięki za wszelkie wskazówki... :) 

Zawsze się może zdarzyć , że walnie się multikiem o burtę łodzi albo człowiek się wywróci idąc z manelami. Najważniejsze, że można naprawić i to mnie uspokaja. Myślałem o naprawie super kołowrotka  , który chciałem kupić za granicą. Teraz pomyślę i zdecyduję. Mimo to , może jednak jeszcze któryś z kolegów przeszedł ten temat i poradzi co, jak lub gdzie ... :) 

Wielkie dzięki dla Wszystkich... :highfive:

Mała prośba - jak już się na coś zdecydujesz fajnie by było gdybyś wrzucił tu fotki multika przed i po zabiegu :)

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam,

Czy któryś z kolegów poradzi , jak ,  gdzie można np; dokleić ( zapełnić ) brakujące wyszczypienie ( wykruszenie krawędzi np; od uderzenia w burtę łodzi, etc) tworzywa szt. w plastikowym boczku multiplikatora . Razi mnie coś takiego i chciałbym naprawić ( zaszpachlować ) i polakierować ,  żeby wyglądał jak nowy . Elegancja- Francja.

Drobne ubytki,pęknięcia i tym podobne przypadłości (bez potrzeby zgrzewania lub ''spawania''),skleja (wypełnia i szpachluje) 2 składnikowym specyfikiem na bazie epoxy,służacym do doraźnej naprawy zdeżaków i innych ''plastikowych'' elementów,więc wydaje mi się,że wizyta w dobrym zakładzie lakierniczym jest jak najbardziej wskazana.Oczywiście można próbować samemu,ale z doborem "szpachli'' może być problem...zwykłe kleje epoksydowe mogą być zbyt twarde i mieć zbyt małą przyczeność do tworzyw,natomiast zwykła szpachla poliestrowa (z utwardzaczem) będzie zbyt krucha.W razie ''W'' jak byś chciał naprawiać sam to się odezwij na priv...mam dostęp sporej bazy ''chemikalów'' i mogę Ci troszkę pomóc...

Alkowi , o ile się nie mylę lakierował kolega z Gorzowa Wlkp , który pracuje w serwisie samochodowym i ma dostęp do lakierni i lakierników.

Sam mam multiplikator który wymaga tuningu wizualnego.O ile "bebechy" są w znakomitym stanie, to obudowa jest sterana  życiem.

Myślałem właśnie dać do kolegi na warsztat w celu przelakierowania.

Mam też dostęp do lakierni proszkowej( pracowałem tam jako lakiernik 3 lata), ale nie wiem czy temperatura wygrzewania lakieru (ok 200 st) nie pozbawi mnie młynka-Daiwa liberto pixy px68.

Body z alu i 180 stopni do wygrzewania lakieru...jak by było 800 to może by się coś stało...więcej szkód można zrobic nie odpowiednio piaskując pod ''proszek''.

Edytowane przez Paavo

• 3 tygodnie później...

W moim abu nic nie brakowało nic nie ukruszone,sprawne mechanicznie w 110 procentach jak wszystkie u mnie ale mnie podkusiło żeby go pędzlem pare razy ruszyć i wyszło jak zwykle

sprzęt nadaje się tylko na zwałke a raczej na półke.co z tego że sprawny i jako tako wygląda jak widok wnuka i wnuczki nie zezwala na podpięcie do żadnego kija

post-62049-0-15767200-1459876562_thumb.jpg

post-62049-0-93054000-1459876615_thumb.jpg

post-62049-0-51422300-1459876667_thumb.jpg

• Like 6