Skocz do zawartości

Szarpak Poland

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba było tez go podszarpnąc za kapote najlepiej tam gdzie bardzo by go zabolało. Znamy to usiebie dość dobrze a widać to na miejscówkach po klodach na brzegu ktore wyciągają na pleciony xxxxl. Ale chcemy zrobić na nich polowanie i nie bedziemy ch... Oszczedzać juz sie nie moge doczekać. Musimy na coś takiego reagować, brak mi słów szkoda ryb bo polowa spada pokaleczona...

Edytowane przez Fisher1985

I tak jest od dzesięcioleci w całej Polsce . :(  :angry: Widzimy tylko 1% ,czy da się ztym cos zrobić. NIE ale trzeba próbować bo co nam innego zostało.

A ja myślę, że jak pokolenie tych szarpakowców przeminie, to będzie lepiej (pod warunkiem, że ryby przetrwają i nie zatrują nam wszystkich wód...)...

• Like 2

Nieznana mi dotąd metoda jigowania-czego to się człowiek może nauczyć z tego netu...

A tak na poważnie w temacie "no kill" była ostra dyskusja,że nie ma ryb w Polsce,bo wędkarze czasem zabierają ryby,a problem tkwi w takich zachowaniach jak te tu pokazane,a także w zabieraniu ryb niewymiarowych...

• Like 2

Tak patrzę i nie rozumiem. Mam takie wrażenie, że jak by ten czas który poświęcają na "kombinatorstwo" poświęcili na łowienie ryb efekty mieli by podobne...

Oj nie zawsze, w Szczecinie na Odrze bywały dni, że sandacz kompletnie nie żerował i nawet naprawdę solidni wędkarze nic nie łowili. Za to panowie z ciężarkami 50g i duuuużymi kotwicami łowili sporo ryby. Po interwencji policji przenosili się po prostu w inne miejsce.

A ja myślę, że jak pokolenie tych szarpakowców przeminie, to będzie lepiej (pod warunkiem, że ryby przetrwają i nie zatrują nam wszystkich wód...)...

I tak i nie ..większość tych szarpiących -to stare dziadki. Natomiast w Licheniu na jeziorze ,wiem ,że już jest młody oddział szarpiących tołpygi. Więc część ich wyginie -to jasne ,lecz obawiam się że na ich miejsce pojawią się młodzi. Podpatrzy taki jeden z drugim co robi ich dziadek i dawaj jazda ,będą robić to samo. Trzeba ich napierd....ać.Muszą się bać -Nas zwykłych wędkarzy :)

To jedyne moim zdaniem wyjście - napierd...ać i wrzucać do wody. Zawsze można takiego Pana delikatnie ,niechcący przechodząc obok popchnąć. Jak wpadnie po szyje do wody - powiedzieć "ups sory" i iść dalej. No co wypadki się zdarzają.Broń boże żebym się chwalił ,ale w zeszłym roku miałem taki incydent . Niezdarnie przechodziłem obok Pana na Warszawskim odcinku Wisły - no i stało się.Oczywiście naubliżał mi pozniej,nawyzywał itp,ale morda mi się cieszyła do samego domu jak wracałem :)

Jak oni tak to my tak :)

Moja rada na to zjawisko :)

• Like 6

I tak i nie ..większość tych szarpiących -to stare dziadki. Natomiast w Licheniu na jeziorze ,wiem ,że już jest młody oddział szarpiących tołpygi. Więc część ich wyginie -to jasne ,lecz obawiam się że na ich miejsce pojawią się młodzi. Podpatrzy taki jeden z drugim co robi ich dziadek i dawaj jazda ,będą robić to samo. Trzeba ich napierd....ać.Muszą się bać -Nas zwykłych wędkarzy :)

To jedyne moim zdaniem wyjście - napierd...ać i wrzucać do wody. Zawsze można takiego Pana delikatnie ,niechcący przechodząc obok popchnąć. Jak wpadnie po szyje do wody - powiedzieć "ups sory" i iść dalej. No co wypadki się zdarzają.Broń boże żebym się chwalił ,ale w zeszłym roku miałem taki incydent . Niezdarnie przechodziłem obok Pana na Warszawskim odcinku Wisły - no i stało się.Oczywiście naubliżał mi pozniej,nawyzywał itp,ale morda mi się cieszyła do samego domu jak wracałem :)

Jak oni tak to my tak :)

Moja rada na to zjawisko :)

Szczególnie jak się ma taki nick :D

A tak na poważnie...nie wrzuciłbym nikogo do wody, pomimo szczerych chęci bo bałbym się konsekwencji i to nie szeroko rozumianego odwetu tylko co by było jakby ten jegomość złamał rękę lub co gorsza utopił się...

• Like 2

E tam, z opadu lowi ;) pojedyncze podbicie boczne, a w temcie dobor kolowrotkow wyczytał że trzeba kijem podbijać a luz wybierac z kołowrotka.

Kolego chyba pijesz do mojego postu.Tzn.że jak podbijam kijem i wybieram luz kołowrotkiem to jestem szarpakowcem?

A jak łowisz sandacze z łódki?Np.dość głęboka zaporówka?

Podbijasz kijem i automatycznie wybierasz luz kolowrotkiem.

Edytowane przez Łukasz W

Szczególnie jak się ma taki nick :D

A tak na poważnie...nie wrzuciłbym nikogo do wody, pomimo szczerych chęci bo bałbym się konsekwencji i to nie szeroko rozumianego odwetu tylko co by było jakby ten jegomość złamał rękę lub co gorsza utopił się...

Oj tam oj tam :) Jak idziesz ulicą i kogos - niechcący tracisz barkiem , to Ci sprawe założy ? Mówi się bardzo Pana przepraszam , czy mogę w czyms pomóc i idziesz dalej :)

Oczywiście nie bierz tego kolego dosłownie :) Chciałem tylko co niektórych naprowadzić na pewnego rodzaju reakcję ,które mogę nieco pomóc w opanowaniu tego procederu (szarpania). Dla ludzi kulturalnych trzeba być kulturalnym a dla chamów .....

Na swojej wiślanej miejscowe też mam kilku nie do końca etycznych wędkarzy ( w sezonie łowili na trupki nie wymiarowe sandacze) i na patencie rzucali je za siebie w krzaki - tak aby ew kontrola nie mogła im nic zrobić -udowodnić klusownictwa. A wyobraz sobie , że ja widząc ich spaceruję tymi krzakami - i jak widzę martwego małego sandacza to wrzucam go do wody . I tak do zaje...nia ,nic innego nie mogę robić więc uprzykrzam im w ten sposob życie.

Ps.

W takich sytuacjach polecam miec przy sobie malutki gaz piperzowy. (cena ok 50zeta) Jest to legalne i w przypadku gdy nie mogą się z tym pogodzić ,można zawsze profilaktycznie przeczyścić im zatoki :)

I podkreślam , nie bierz tego dosłownie - chcę tylko przekazać kolegom ,że nie możemy pobłażać w takich sytuacjach. Pamiętajcie albo oni albo my - a nas jest więcej :):)

Pozdrawiam

• Like 1