Skocz do zawartości

Szarpak Poland

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienia. Na ten taryfikator również natrafiłem. Kwoty nadal uważam za śmiesznie niskie - zakładam, że sprawcy jedynie najcięższych przewinień trafiają do sądu. To co kończy się na grzywnie powinno boleć i dawać do myślenia.

Dzięki za wyjaśnienia. Na ten taryfikator również natrafiłem. Kwoty nadal uważam za śmiesznie niskie - zakładam, że sprawcy jedynie najcięższych przewinień trafiają do sądu. To co kończy się na grzywnie powinno boleć i dawać do myślenia.

Z całym szacunkiem - odwoływanie się tylko do jakiegoś "taryfikatora" i wyciąganie wniosków wyłącznie na jego podstawie, to spore uproszczenie. Trzeba odwołać się do przepisów karnych ustawy. Tam z katalogu kar sa wymieniane m.in. grzywny, czasem z wskazaniem minimalnej wysokości. Natomiast kara grzywny może być nakładana albo przez sąd, albo w uproszczonym postępowaniu mandatowym. Postępowanie mandatowe nie jest obowiązkowe, a czasem jest niemożliwe do zastosowania. Dotyczy wyłącznie wykroczeń, w tym tych o małym znaczeniu i o małych szkodach. No i ma być bezpośrednie, "na gorącym uczynku", a przynajmniej szybkie (w ograniczonym procedura czasie). W przypadku zaistnienia istotnych szkód bądź wtedy, kiedy wykroczenie zgłoszone jest z opóźnieniem (na przykład przez wędkarza, ktory widział, zarejestrował wykroczenie, zgłosił do odpowiednich służb na przykład po dwóch tygodniach), wtedy sprawa powinna przebiegać przed sądem. Sad ma możliwość nakładania grzywny do 5000 zł w sprawach o wykroczenia, jak tez może zastosować środki karne, przewidziane w ustawie - nawiązkę na rzecz uprawnionego do rybactwa, przepadek sprzętu i narzędzi używanych do popełniania wykroczenia, odebranie uprawnień do połowu.

Inaczej rzecz ma sie w przypadku przestępstw, do jakich zaliczono w ustawie połów ryb z użyciem narzędzi kaleczących (za wyjątkiem haczyka wędki - w czym tkwi pewna trudność, bo trzeba wykazać, ze kłusownicze narzędzie służące do "szarpania" nie jest wędką w rozumieniu ustawy). I tu istotne jest występowanie prawników reprezentujących użytkownika rybackiego, bo oni mogą tak występować, zeby sąd przyznał rację skarżącym, a wyroki takie bedą kształtowały orzecznictwo sądowe w kolejnych sprawach. Zaś w orzekaniu o przestępstwach grzywny moga być o wiele wyższe, w grę wchodzą też kary "wolnościowe" ...

W tym rzecz zeby możliwości prawne umiejętnie stosować.

Pozdawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

A ja myślę, że jak pokolenie tych szarpakowców przeminie, to będzie lepiej (pod warunkiem, że ryby przetrwają i nie zatrują nam wszystkich wód...)...

No to gratuluję łatwowierności , jeszcze nie słyszałem żeby tego typu zachowania same wymierały . Słyszałeś kiedyś o tym żeby np. kłusownictwo funkcjonowało tylko w starszym pokoleniu ? . Nic tak nie motywuje do poszanowania prawa jak bicie po kieszeni i jest to myślę do udowodnienia pod każdą szerokością geograficzną .

• Like 2

O człowieku   w dobie liberalizacji zaraz znalazłaby się jakas organizacja broniąca praw czlowieka . Taka napiętnująca kamizelka to ohydne sredniowieczne wręcz ciemnogrodzkie zeby nie powiedziec moherowe narzędzie . Niedawno były zimowe święta a tu taka nagonka na bidaków. 

# zimowe swieta tłum. z języka unijnego to Boże Narodzenie. 

PS

Na takich jest tylko jedna metoda................

Edytowane przez bassy

Niby tak zgodzę się. Ale np. Ludzie odrabiajacy wyroki przykładowo jakieś alimenty zmiataja chodniki w "swietlikach" i żaden się nie skarży;) jak sąd zasadzi to nie ma dyskusji tak ma być i koniec. Karę finansową mają wliczona w koszty, a upokorzenie mogłoby przynieść skutki. Nie mi o tym decydowac

W kwestii reagowania na kłusoli i innych s-synów. 

Zwróciłem kiedyś uwagę dziadkowi, sporo po 70, że szczupak długości 25cm nie powinien lądować w wiaderku, tylko w wodzie, z której został wyjęty. Mówiłem  grzecznie i z odpowiednim szacunkiem dla osoby, która mogłaby być moim dziadkiem. Staruszek odburknął, że jakiś gówniarz nie będzie go pouczał itd. Powiedziałem mu wtedy, że szkoda że nie jest jakieś 40 lat młodszy, bo wtedy porozmawialibyśmy inaczej. Pozdrowiliśmy się odpowiednio miło, a ja poszedłem ze spinningiem dalej. Moim błędem, było zostawienie samochodu kilka metrów od łowiska. Po upływie 4 godzin wróciłem do auta i znalazłem piękną pamiątkę na lakierze. 13 elementów (drzwi, błotniki, zderzaki, klapa przednia i tylna oraz dach) zostały przejechane nożem. Jestem pewien, że autorem pamiątki jest dziadek. Policja sprawę olała, a dziadzio za stary, żeby dać mu w kły. Teraz jeżdżę porysowanym samochodem. Nie mniej jednak, zawsze staram się reagować osobiście, lub dzwonić po odpowiednie służby. Morał z tego taki: reagować zawsze, ale auta nie zostawiać w okolicy.

Dlatego właśnie trzeba dzwonić po odpowiednie służby i to tak, żeby kłusol nie wiedział kto dzwoni. Niektórym wydaje się, że mogą takich kłusoli wyzywać, zaczepiać czy bić. Nie tędy droga.

W moich stronach rok temu w wyniku spięć na linii kłusownicy - wędkarze zginął człowiek. Kłusownik zaatakował nożem 4 mężczyzn ciężko ich raniąc, a jednego zabijając. Dlatego porysowany samochód to często najmilsza z niespodzianek jaką mogą nam dać kłusole.

Oczywiście nie oznacza to, że mamy się bać! Po prostu moim zdaniem nie ryzykujmy sami, w końcu po to płacimy podatki żeby ktoś stał na straży pokoju i sprawiedliwości :D

• Like 2

Dlatego właśnie trzeba dzwonić po odpowiednie służby i to tak, żeby kłusol nie wiedział kto dzwoni. Niektórym wydaje się, że mogą takich kłusoli wyzywać, zaczepiać czy bić. Nie tędy droga.

W moich stronach rok temu w wyniku spięć na linii kłusownicy - wędkarze zginął człowiek. Kłusownik zaatakował nożem 4 mężczyzn ciężko ich raniąc, a jednego zabijając. Dlatego porysowany samochód to często najmilsza z niespodzianek jaką mogą nam dać kłusole.

Oczywiście nie oznacza to, że mamy się bać! Po prostu moim zdaniem nie ryzykujmy sami, w końcu po to płacimy podatki żeby ktoś stał na straży pokoju i sprawiedliwości :D

Możesz przybliżyć sprawę?

Na kłusoli najlepszym sposobem było by tylko jedno - złapanemu na gorącym uczynku odciąć na pinku obie dłonie, wiem, wiem metoda średniowieczna ale skuteczna bo drugi raz już nie ukradnie. Zamiennie w naszych czasach nie ma dobrej metody na kłusola, policja i inne służby nawet jak złapią to kara jest zbyt niska by była postrachem dla innych czy tych już raz czy dwa złapanych. Odrabianie społeczne w czynie też nie da efektu bo będzie odrabiał i kłusował pracując na kolejny wyrok. Najskuteczniejsza okazuje się cicha nauka ręczna ale nie samemu struganie chojraka a grupą i tak wytłumaczyć by ze trzy miesiące dochodził do siebie, oczywiście w odpowiednim ubiorze by nie mógł taki kłusol nikogo rozpoznać i oskarżyć. Jak drugi raz zobaczy większy grupkę ludzi nad wodą pogubi buty ze strachu. Ech czasami żałuję że czasy komuny przeminęły bo wówczas lekcje były by nad wodą i to w mundurze, legalnie.

Proponuje zamknąć ten wątek albo ograniczyć się jedynie do wstawiania filmów z szarpakami. Szkoda klawiarury na pisanie. Państwo Polskie nie może poradzić sobie z pijakami na drogach, ze złodziejami w urzędach to czego wu oczekujecie w kwestii ochrony jakiś tam ryb?

• Like 3

Ależ Was fantazja ponosi. Już się czytać nie da. A kozak lepszy jeden od drugiego przy komputerze.

Puk puk.

Wracamy na ziemię. 

Zawsze możecie zapisać się do PIS i rano będziecie mieli swój własny KK  :D

Najlepiej patrzeć i udawać , że nie widzisz  ?

Tak wnioskuje po Twoim wpisie ,a to że fantazja ponosi ? Hmmm no może troszeczkę :)

• Like 1

Szanuję swoje mienie i zdrowie.

Umiem użyć telefonu do odpowiednich służb, bo przecież od tego są.

EOT

Podziwiam optymizm kolegi ...naprawdę wierzysz w nasze służby ? Może w Podlaskim jest inaczej - u mnie nie ma co liczyć na "służby" -ciągłe braki w ludziach :(

Służby mają to w dupie, najlepiej reagować samemu, przy użyciu odpowiednich środków. Kilkukrotnie reagowaliśmy i ani jednego więcej nie widziałem. Jak? Mówiąc ładnie, po prostu pozbawić ich sprzętu cech pozwalających na dalsze użytkowanie.

A potem się słyszy, że ktoś jakieś wędki połamane wyciąga... :-)

Możesz przybliżyć sprawę?

Kłusol po pijaku z nożem zaatakował 4 facetów. Na ich nieszczęście wszyscy byli w samochodzie z pozapinanymi pasami i zanim cokolwiek zrobili zrobić to jeden z nich już nie żył. Sytuacja miała miejsce w Wierzchowie koło Złocieńca.

Dlatego naprawdę uważajcie. Kłusole często są bardzo zdesperowani. I możliwość kłusowania to dla nich być albo nie być. Dlatego naprawdę zastanówcię 3 razy zanim zrobicie coś na własną rękę w związku z walką z kłusownictwem. 

W moich okolicach i podobnie w innych częściach Polski społeczna straż pracuje w kominiarkach, nikt nie ryzykuje pokazaniem twarzy. Wiadomo dlaczego...

• Like 3

Kłusol po pijaku z nożem zaatakował 4 facetów. Na ich nieszczęście wszyscy byli w samochodzie z pozapinanymi pasami i zanim cokolwiek zrobili zrobić to jeden z nich już nie żył. Sytuacja miała miejsce w Wierzchowie koło Złocieńca.

Dlatego naprawdę uważajcie. Kłusole często są bardzo zdesperowani. I możliwość kłusowania to dla nich być albo nie być. Dlatego naprawdę zastanówcię 3 razy zanim zrobicie coś na własną rękę w związku z walką z kłusownictwem. 

W moich okolicach i podobnie w innych częściach Polski społeczna straż pracuje w kominiarkach, nikt nie ryzykuje pokazaniem twarzy. Wiadomo dlaczego...

A w Łodzi chłopak wracał z dziewczyną do domu i jakiś koleś zasztyletował go bez powodu...

Najlepiej to z domu nie wychodzić.

• Like 1

A w Łodzi chłopak wracał z dziewczyną do domu i jakiś koleś zasztyletował go bez powodu...

Najlepiej to z domu nie wychodzić.

O zasztyletowaniu kogoś bez powodu słyszę bardzo rzadko. Natomiast o nieprzyjemnych akcjach z kłusownikami jakieś sto razy częściej.

Życzę powodzenia bohaterom topiącym regularnie kłusowników. Ja jednak będę sięgał po telefon i wykręcał nr na PSR lub Policję. 

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Rob też jestem ze Świnoujścia i znam ten temat. W ubiegłym roku udało mi się pogonić kilku z betonowego brzegu w jeden dzień tylko niestety i po przepłynięciu się kilka razy wzdłuż brzegu większość zrezygnowała a potem wyszarpałem jeszcze dwie siatki z okolic mostu. Myślę, że najwyższa pora znowu pobuszować w okolicach starej Świny. Ale też pełno kłusoli jest na Basenie Północnym :/. 

W okolicy Świnoujścia z ganianiem tej hołoty na własną rękę niestety jest problem. Gdy np. ktoś normalny zamierza powędkować z brzegu od strony wyspy Wolin, jednym z naprawdę nielicznych miejsc nadających się do tego jest tzw. "kosa". Samochód trzeba wtedy zostawić przy basenie U-bootów. Co oczywiste, idąc w kierunku "kosy" na szarpakowców, których tam też jest pełno, lepiej nie reagować, bo po powrocie człowiek mógłby się mocno zdenerwować... 

Nie możemy się dać zastraszyć tym Śmieciom z Ubota .

Ostatnio byłem świadkiem gdy straż graniczna wpłynęła do portu ubotów w Ściu i  przegoniła hołotę ale bez wyciągania konsekwencji . Po piętnastu minutach lumpy wychodzili za drzew i mordowali dalej  całe zimowisko drobnicy .