Marcin P. Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Cześć, witajcie w moim autorskim wątku! Chciałbym zaprezentować Wam swoją skromną twórczość Skromną, bo na razie szlifuję warsztat kręcąc nimfy, zwane także mikrojigami Przygodę zacząłem stosunkowo niedawno, bo ok rok temu. Jednak zajęcie to wciągnęło mnie bardzo mocno i od tamtej pory w moim imadełku zagościło kilka setek przynęt. Widzę, jak duży postęp zrobiłem od tamtej pory, lecz na pewno jeszcze wiele przede mną. W przyszłości chciałbym spróbować sił w woblerach. Poza nimfami, jak na poniższych zdjęciach, kręcę więcej rodzajów muszek ale na razie są w fazie "testów" i nie trafiają przed obiektyw Może niedługo coś wrzucę dla urozmaicenia nudnego schematu. Wątek zacznę zestawem mikrusów dla jednego z forumowych kolegów: Z czasem postaram się regularnie dorzucać coś do galerii Mam także nadzieję, że wiele osób które łowi na moje jigi pochwali się tutaj swoimi wynikami! Pozdrawiam i zachęcam do komentowania oraz udzielania porad. Marcin P. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Może niedługo pokaże kilka swoich jigów, na razie wyglądają jak to na początku...karkołomnie Ale pierwsze kropkowańce i lipek już wystawiły mi ocenę pozytywną Fajnie że założyłeś swój temat, będę podglądał i kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Tułowia spróbuj zakończać bardziej naturalnie, nie tak ostro jak na pierwszej fotografii. Ogonki zwykle też wykonuje się krótsze i mniej "bogate". Jak na początki kręcenia, bardzo przyzwoicie.Witaj we własnym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dzięki za cenną uwagę usprawiedliwię się tym, że akurat jigi z pierwszej fotki miały być jak najcięższe i duże wizualnie przez to są na długim haku heavy body, mają długi i gęsty ogonek oraz nakręconą grubą (bo aż 0,6mm) lametę. Spowodowało to właśnie taki schodek. Powinienem go wyrównać nicią ale tego nie zrobiłem - poprawię się Już na 3 i 4 fotce masz jigi bez grubego podkładu. O takie wykończenie tułowia Ci chodzi ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Fajne przynęty i fajny tytuł wątku , witaj w klubie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Bardzo ładne,tak trzymaj i dalej szlifuj warsztat,a na pewno będziesz się rozwijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (...)Już na 3 i 4 fotce masz jigi bez grubego podkładu. O takie wykończenie tułowia Ci chodzi ? Bardziej takie, jak na fot. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jutro siade do imadełka ukręćić trochę lekkich i będę pamiętał zajrzyj wieczorem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witaj kolego od pierza Kręć dużo i popuszczaj wodze fantazji czerpiąc z klasyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Jeszcze jedno zdjęcie z powyższej sesji. Pięć czarnych, grubych i ciężkich sztuk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Tak jak obiecałem, siadłem wieczorem coś pokręcić Chciałem wykonać coś na wzór skrzydełek, czółek, atraktorów, jednak pod ręką miałem jedynie pióra kuropatwy. Wyszło to jak wyszło - oceńcie sami. Jak dla mnie trochę zbyt delikatne ale prezentuje się OK Czekam na dostawę sierści dzika, sarny oraz być może pióra bażanta i pawia. Będzie można pokombinować, szczególnie ze sztywną sierścią dzika 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 I kolejne stadko na wygłodniałe rybasy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Bardzo mocno zaniedbałem mój temat, niestety ogrom obowiązków i brak materiałów na które czekałem prawie 3 tygodnie nie ułatwił mi pracy Dziś siadłem do imadełka ukręcić małe "co nieco". Kilka bardzo lekkich sztuk (hak #16) na prośbę jednego z forumowych kolegów. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Korzystając z wolnych chwil kręcę dalej Dziś totalne przeciwieństwo do wczorajszych sztuk. Hak #12 heavy body, do tego grubo ołowiu po całym tułowiu i bogato z dodatkami. Ciężko trochę upchnąć takie ilości dodatków na małym jigu ale klenie, okonie i pstrągi doceniają starania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Jeszcze jeden zagubiony cukierek. W tamtym roku dostałem dwie niepozorne sztuki. Były to chyba najprostsze mikrusy jakie można stworzyć - haczyk owinięty jedwabiem, do tego koralik mały i odrobina dubbingu przy kołnierzyku. Najchętniej wsysane przez krasnopióry jigi jakie miałem w pudełku Nie latały daleko i były zdecydowanie zbyt mało selektywne. Postanowiłem dociążyć hak i wykorzystać ten pomysł do przynęt zdecydowanie większych. Mam nadzieje że sprawdzi cię co najmniej równie dobrze jak jego pierwowzór 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Rewelacja kolorki ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Dzięki @cabage Kolory są znacznie żywsze, jednak zdjęcia robię telefonem. Niby aparat niezły ale kolory przy słabym świetle przekłamuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurek1 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Świetnie wykonane i dobór kolorów też moim zdaniem jest odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Cisza w tym temacie więc może rozrusza Was to: Nareszcie miałem możliwość ukręcenia piankowej ważki zgodnie z tipami @Michała P. Zaliczyłem falstart, ponieważ nie miałem piór na skrzydełka... Jednak trzeba zaimprowizować! Jak na pierwszy raz jestem nawet nawet zadowolony Wiem już co zmienić, żeby kolejna ważka była kształtniejsza i przyjemniejsza dla oka. Myślę, że z każdą kolejną sztuką pójdzie mi lepiej i zachęcam Was to spróbowania! Na prawdę nie jest to trudne 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ciąg dalszy pianek Nie mam piór na skrzydełka do ważek, więc postanowiłem spróbować żuków.Poniżej efekt wieczornej pracy. Pierwszy (w kropki) został pomalowany bo był tak brzydki, że nie mogłem na niego patrzeć Drugi, ten po lewej, miał troszkę za duży odwłok... Trzeci miał być tym ostatnim i wyszedł już w miarę tak jak bym tego chciał Wiem już jak się za to zabrać, więc wieczorem wezmę się za odwrotny wariant kolorystyczny. Spodobała mi się zabawa w pianką dlatego też trzeba skoczyć po inne kolory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Drugi dzień kręcenia i wciąga mnie to coraz bardziej Wiadomo, wzoruje się dość mocno na przynętach Michała, bo to on mnie zaraził, jednak szukam też czegoś na necie. Łatwo mi oceniać swoją pracę, jednak myślę, że jak na drugi dzień pracy z tym materiałem wyniki są dość schludne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ale nóżki dowiążesz? wrzucaj też jakieś jeżynki pomiędzy sekcje, klenie lubią jak jest "puchato" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Super Marcin czekamy na nowe pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ale nóżki dowiążesz? wrzucaj też jakieś jeżynki pomiędzy sekcje, klenie lubią jak jest "puchato" Nóżki pojawią się jak tylko dostanę gdzieś gumkę jakoś postaram się dowiązać ją do tych już powstałych, a kolejne będą miały nóżki "w standardzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi