gregx1 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzięki Marcinowym mikruskom nareszcie udało mi się tej wiosny regularnie i celowo uprawiać połowy białorybu na spinning. U mnie doskonale sprawdziły się maleństwa na płytkich, niewielkich starorzeczach i stawach. Poniżej kilka rybek (część prezentowałem już w innym wątku). Największa płoć - 35cm, co zważywszy na akwen w jakim została złowiona, robi spore wrażenie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Te ostatnie mikro jigi, od Ciebie dały mi kilka fajnych rybek,robi się ciekawie .Ryba wyjazdu złowiona na czerwonego jiga. imag imagehosting imgur Edytowane 3 Czerwca 2017 przez MARIUSZ 69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Skoro czerwony jig znowu zdaje egzaminy to będzie trzeba ubrać body na czerwono Hak #8, główka 4.6mm, lameta chyba 0.9mm wiec jest grubo Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Chyba będzie latać za horyzont ,czasami trzeba daleko rzucić i do tego zadania będą w sam raz .Oprócz czerwonych to zrób zielone i brązki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Pudełko pęka w szwach są brązy, zielenie, czarne i szare. Do tego trochę dodatków fluo i odlicza czas do powrotu Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ostatnie sztuki przed jutrzejszym powrotem Liczę, że już w sobotę coś się uwiesi 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Wczoraj się uwiesiłoTakich złotek z jednego miejsca ponad 25 udało się wyciągnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Wyczekana wzdrega sezon uważam za otwarty Ponad 30cm siły i złości. Sypnęła w mojego jiga 0.9g od razu po wpadnieciu do wody. Mocny odjazd i poszła w ziele. I tak kilka razy Jutro Mariusz zabiera mnie na ciąg dalszy 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Wczoraj słabo ale coś tam zawsze się udało trafić 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Skoro był tydzień wolnego, to teraz musiało być 2 tygodnie ostrego nadrabiania strat Ale już wszystko ogarnięte i znów miałem chwile przy imadle... Ciężkie i średnio ciężkie sztuki do ogarnięcia całego przekroju wody 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Temat zaniedbany, ale po powrocie do domu ryby nie chcą współpracować. A na pewno nie te duże Wszystko trafia się w okolicach 35cm, z różnych miejsc na różne jigi. W tym roku nie mam bankowej miejscówki i 100% killera 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Kilka sztuk trafionych dzisiejszego ranka Było 7 sztuk, aż pojawiły się weselne niedobitki... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Wczorajszy wypad miał być na zupełnie inny zbiornik, a pozostał mi jedynie najbliższy, który w tym roku rybą nie darzy Ostatecznie nie nastawiałem się na jakieś wyniki i milo się zaskoczyłem ponad 20 sztuk w tym 30cm i 2x 31cm.Jest szansa ze jesienią będzie można wyskoczyć na "chwilkę" i wydłubać jakiegoś cosia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Wczoraj mikro jigi okazały się bardzo skuteczne ,wzdręgi I kilka płoci udało się na nie skutecznie skusić Brania były bardzo agresywne niekiedy ryby połykały całego jiga 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Kilka rybek złowionych na mikro jigi ,z rewelacyjnego wyjazdu ,który dał Mi wiele ładnych ryb w tym sporo takich 30+ i jedną 34 cm Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez MARIUSZ 69 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Ja dziś jedynie 3 sztuki w godzinkę. Wszystkie na mikrojiga na hak #10 i przyponie wolframowym [emoji23] z lenistwa nie chciało mi się zmieniać. Na szczęście rybom nie przeszkadzało 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Czasu na kręcenie kompletnie zero/null/brak... Jeśli mam wolne to korzystam z pogody zamiast siedzieć w domu, jednak koledzy atakują mnie co chwilę, żeby uzupełnić ich pudełka dziś znalazłem wolne "15min" i malutki zestaw (a raczej namiasta zestwu ) gotowy. Teraz trzeba się postarać, co jakiś czas ukrecic kilka sztuk, żeby każdy otrzymał "wsparcie" Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Dzisiaj jigi dominowały ,ale straciłem tego który był"dobrym lotnikiem" ,i wsparcie będzie potrzebne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 No niestety... na wsparcie trzeba czekać. Wiesz dlaczego Ale coś tam czasu znajdę na tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Od poczatku sezonu zaobserwowałem spore zainteresowanie tematem łowienia białorybu na spinning. Nie wiem czym jest to podyktowane, ale mogę się jedynie domyślać. Może jest to chęć poszerzenia horyzontów, spróbowania czegoś nowego? Może chęć "odchudzenia" zestawu i poczucia przyjemności z holu? A może po prostu desperackie szukanie jakiegoś wyjścia na przetrzebionych wodach? Pozostaje mi tylko liczyć na to, że ostatnia opcja jest tylko moim wymysłem...Od osób, które chcą zacząć przygodę z XUL otrzymałem sporo wiadomości. Większość z nich dotyczyła przynęt i łowisk. Coś w stylu: "gdzie szukać i na co łowić?".Niestety, nie da się napisać dokładnego "step by step" nie znając szczegółów łowiska czy występujących ryb i ich zwyczajów. Można dać co najwyżej ogólny zarys i kilka wskazówek. Resztę trzeba samemu wypracować nad wodą w oparciu o obserwacje, doświadczenie, próby, zmiany i godziny nad wodą. Na początku, chciałbym odnieść się do przynęt. Oczywiście ograniczę się tutaj do mikrojigow, jednak białoryb z powodzeniem łowię także na woblerki i malutkie gumy - imitacje robactwa.Bardzo częstym pytaniem jest kolor przynęty. I tutaj pojawia się już moja pierwsza sugestia - zaczynasz od złej strony Śmiało mogę stwierdzić, że kolor przynęty jest ważny, ale nie najważniejszy. Najważniejsza jest gramatura! Co da Ci Twój najłowniejszy kolor, jeśli przynęta będzie szybko opadać, włazić w ziele i uciekać z partii wody gdzie znajdują się ryby? Albo w druga stronę - kiedy trzeba zrobić zamieszanie przy dnie, wzbić trochę pisaku by zainteresować rybę, nie ma sensu zakładać najlżejszych przynęt służących do łowienia pod powierzchnią... W moim pudelku znaleźć można spory przekrój wagowy i wielkościowy. Poniżej po kilku przedstawicieli każdej z kategorii wraz z krótkim opisem. Zaczynając od najlżejszych - wagowo ok 0.5g. Hak #14 kiełzowy i nieco większy heavy body. Przynęty bardzo słabo latają, przez co ciężko je podać, jednak prezyzyjny rzut zza drzewa lub trzciny gwarantuje branie. Pomimo słabych lotów używam ich bardzo często łowiąc z brzegu przy trzcinach lub z pomostów. Kolejne są nieco większe i cięższe robione juz wyłącznie na hakach heavy body. Rozmiar #12 pozwala zrobić przynętę cięższa, przy zastosowaniu jednakowej wielości główek. Te przynęty ważą ok 0.5-0.7g w zależności od tego czy są z główką wolframową czy miedzianą oraz ile lamety i jakiej grubości zostało użyte. Są to najchętniej wybierane przeze mnie przynęty. Przy zastosowaniu odpowiedniego sprzętu dają się posłać na prawdę daleko, jednocześnie nie toną zbyt szybko przez co dłużej pozostają w "zainteresowaniu" ryb. Ich w pudełku mam najwięcej i gdybym miał wybrać jedną gramaturę do wabienia białorybu z pewnością postawił by na tą!! Dalej wchodzimy w zdecydowanie cięższe łowienie. Na pewno łowienie bardziej przy dnie, a więc opuszczamy ryby lubujące się w zbieraniu z powierzchni. Tutaj mamy do czynienia z hakami #10 i #8 oraz dużym przeciążeniem przynęty. Zarówno główką jak i lametą. Waga oscyluje wiec okolicach 0.8-1g. Zasięg zdecydowanie wzrasta w porównaniu z poprzednikami, zapewne ze względu na to , że wasze najdelikatniejsze wędki zaczynają się fajnie ładować dopiero od takich wartości. Przynęta raczej do połowu ryb typu klenie czy leszcze, jednak trafiłem na takie krasnopióry i płocie Ostatni - zawodnik wagi ciężkiej. Na razie nie wyobrażam sobie łowienia cieszymy mikrojigami... Zasięg bardziej niż bardzo dobry. Dzięki skupionej masie leci lepiej niż cięższe gumki czy woblery.Hak #8, gruba lameta po całości i główk wolfranowe rzędu 4.5mm i większe. Waga? Nawet 1.3g... Dla mnie najlepsza przynęta do robienia zamieszania na plaży. Stworzyłem ją wyłącznie na potrzeby sięgnięcia i skuszenia klenia na moim łowisku, ale wiem, że doskonale sprawdzają się na pstrągach w małych rzeczkach na północy Polski. Mając już dobraną gramaturę do warunków i ryb, które chcemy łowić, pozostaje kwestia koloru. Jak już zaznaczyłem na początku - tutaj kwestia jest otwarta. Jestem zwolennikiem kolorów naturalnych i najczęściej sięgam po zieleń, brąz, czerń i czerwień. W moim pudelku mam także kolory bardziej kontrastujące z otoczeniem jak pomarańcz, miętowa zieleń, żółć czy fiolet. Sięgam po nie kiedy moja podstawowa paleta zawiedzie, jednak ostatnio mam bardzo dobre wyniki na fiolecik. Elementem "drażniącym" ryby są także główki w kolorach fluo pomarańcz i żółć. Ich minusem jest to, że jeśli trafimy miejsce, w którym woda "gotuje" się od drobnego okonia, nie mamy szans polowić białorybu. Kolory fluo działają jak płachta na byka... Mam nadzieje, że teraz zamiast tłumaczyć wszystko od podstaw, młodych adeptów będę mógł odesłać do tego wpisu. Po zapoznaniu się z podstawami łatwiej będzie zagłębić się w szczegóły i pomóc osiągnąć sukces. W przyszłości napisze co nieco o typowaniu miejsc, jednak takowy wpis ciągnie za sobą konieczność większego wyszczególnienia gatunków. Także materiały będą zbierane w wolnych chwilach nad wodą 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Dziś imadło - jutro ryby [emoji48]Ok 1.3g krok po kroku 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Coś czuję że wsparcie będzie .Czarne główki wyglądają super ,i będą latać za horyzont przy wadze 1,3 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Twoje będą na srebrnych tak jak chciałeś Dziś przysiadłem bo ostatnio miałem trochę obcinek i ciężkich niewiele zostało... Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Ładnie się te Twoje mikrusy prezentują,aż mnie korci żeby spróbować też coś takiego skręcić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi