Skocz do zawartości

Zakręcone przynęty - Marcin P.

Rekomendowane odpowiedzi

40% zestawu dla kolegi jest już gotowe :)

Klasyczne uniwersały, na haku #12 heavy body i główkach 3.3mm wolfram.d7069a43040175a08860633cf52e59c8.jpg5785febb3a387d0bc05be6a34ffc203b.jpgc341de82c5dd1dc1b6a6ee0f8f25bf85.jpgbc782f41a7cd2ef76854ebf91c60c225.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ładny zestawik :good: ,za niedługo będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć po takie cudeńka  ;)

• Like 1

Ładny zestawik :good: ,za niedługo będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć po takie cudeńka ;)

Z miłą chęcią coś tam zrobię ;) ale to dopiero na wiosnę, bo do sezonu niewiele czasu, a musze zrobić całe pudełeczko dla siebie. Kompletnie od podstaw :)

Tyle albo aż tyle ;) o kręceniu nie mam zielonego pojęcia ale bardzo ładnie to wygląda :clappinghands: :whistling: :good:

Mówiłem Ci już! :D zdolniacha z Ciebie wiec siadaj kręcić! Pytaj, dzwon i pisz. Pomogę i wytłumaczę, nie Tobie pierwszemu także musisz jedynie znaleźć czas i chęci :D i ze 2 popperki dla mnie :P

Co do ogonkow to robie je z nici jedwabnej. Odcinam kilka cm, składam kilka razy na pół i do jiga. Później przycinam na równo i po sprawie. Fajnie bo mięciutkie i z setek cieniutkich niteczek.

Edytowane przez Marcin P.

Mówiłem Ci już! :D zdolniacha z Ciebie wiec siadaj kręcić! Pytaj, dzwon i pisz. Pomogę i wytłumaczę, nie Tobie pierwszemu także musisz jedynie znaleźć czas i chęci :D i ze 2 popperki dla mnie :P

Co do ogonkow to robie je z nici jedwabnej. Odcinam kilka cm, składam kilka razy na pół i do jiga. Później przycinam na równo i po sprawie. Fajnie bo mięciutkie i z setek cieniutkich niteczek.

Chciałem już nie raz zasiąść do tego tematu ale zawsze pojawia się ta jedna jedyna bariera-CZAS  :(

Jak go już mam to siedzę w robalach i nadrabiam zaległości i tak w kółko  :wacko:

Skoro tyle osób chwali, to ja leciutko pokrytykuję ;)

Mam nadzieję, że się nie obrazisz.

Przechodząc do rzeczy - ogonki są nierówno przycięte, zarówno pod kątem, jak i jeśli chodzi o ich długość. Red tag fly, jak wynika z moich obserwacji, skuteczniej wabi ryby, jeśli ten ogonek nie jest zbyt duży. W tym wypadku skromniej = lepiej, ale możesz poszukiwać własnych rozwiązań nie zawracając sobie głowy moimi. Drugim mankamentem jest tułów. Czy stosowałeś przewijkę żyłkową? Na poniższym zdjęciu z sieci masz pięknie pokazane, w jaki sposób zbudować naturalnie wyglądające fragmentowanie tułowia:

FF_Red-Tag_005.jpeg

I ostatnia uwaga techniczna - promienie pióra kury, którą stosuje się na jeżynkę, powinny być nie dłuższe od całkowitej długości tułowia. Ma to znaczenie. Warto też samą jeżynkę położyć lekko  w kierunku ogona. Nie ma to wpływy na brania, przynajmniej ja tego nie potwierdziłem, ale tak jakoś lepiej się prezentuje. I lepiej dać odrobinę mniejszą jeżynkę, niż za "bogatą". Tu już różnica w braniach jest wyraźna :)

• Like 2

Każda krytyka i uwagi są dla mnie bardzo ważne :) nie ma za co się obrażać jeśli ktoś chce pomóc.

Właśnie co do długości ogonków to myślałem nad ich skróceniem. Skoro moje przypuszczenia zostały przez Ciebie potwierdzone zrobię to :) troszkę skrócić to nie problem.

Jeśli chodzi o tułów to żyłeczka oczywiście jest. Na zdjęciach nie widać tego tak dokładnie ale segmentacja jest. Jak na przykładowym zdjęciu :D

No i teraz nieszczęsna jeżynka. Z jednej strony kolega dla którego przynęty będą bardzo chce długą i takie tez pióra mam. Z drugiej strony przycieta nożyczkami będzie wyglądać zbyt dobrze. Staram się znajdować w kapce pióra z najkrótszymi promieniami. Co do gęstości to raczej nie przesadzam?

Segmentacja, zwłaszcza tej muszki po prawej, wygląda bardzo mało naturalnie. Żyłka co prawda wzmacnia tułów, ale też i nie najlepiej wygląda. Jeśli już wolisz ją od nici, to daj bogatszy pakiet na tułów (dodaj ze dwa-trzy promienie pawia). Jeżynka i nożyczki to fatalne połączenie ;) Osobiście wolałem do red taga dać koguta. Bardziej "dla oka" naturalne to było. Wybierałem gorszy materiał, który na suche nie nadaje się, a do tej muszki był w sam raz. Kura to raczej do większych egzemplarzy, a red tagów w rozmiarze powyżej 12 chyba nigdy nie wykonywałem. Większe z pawia to raczej alexandry robiłem :) Tą muszkę też Twojej uwadze polecam.

1782.jpg

• 3 tygodnie później...

Wiosna już nadchodzi, a moje pudełko świeci pustką. I niestety nie jest to przenośna. Zostanie zrobione totalnie od nowa :D

A tak wyglądać będzie mój wolny czas. Jigi będą mi się po nocach śnić :D

Ponad 60 sztuk, a to jeszcze nie koniec. Haki od #12 do #6. Główki od 3.0mm do 4.6mm. Ogólnie będzie 8 wariantów wagi.... Jak podchodzić do tematu to z jajem :Da8df9097123778fa07ba71022c7db9bb.jpg

• Like 4

Jeden z forumowych kolegów śledzących temat, poprosił mnie o pokazanie jak "ukręcić" jiga ze stretchem.

Tak więc specjalnie dla niego krótkie pismo obrazkowe :D

Jakość zdjęć niska, ale do dyspozycji miałem jedynie temefon :( jednak myślę że dasz radę zobaczyć o czym z grubsza mówię.

Pamiętaj, że trzymam kciuki i siadaj do imadła :D

a5cf42d699784276fbf1e17c1a081854.jpg245dec5233822c457acc1c094fb90e77.jpga39e9c481995a8fee7c9b5e23b113033.jpg51be0980888c55a7866c8f4d537fe936.jpg3695d7f498f9e624bb2edf2e624018ee.jpgd3e0640b960baa846294242eb37db645.jpg33cea31645676a658075d93357d5cc37.jpga7c9ac460dc1f16cdf99281c35ecd28d.jpgd311dc851983f9fe9fd93e781f5dc603.jpg

• Like 9