Mateuszmały Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Łowię w małej rzece okonie od kiedy pamiętam (częściej jednak wiosną, latem lub jesienią) zimą jednak mniej z braku czasu ale zaczynam nadrabiać. Z chęcią poczytam jak wy typujecie miejscówki, przynęty oraz sposób ich prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hudy76 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Moją najlepszą zimową miejscówką jest YouTube, jerkbait, i kilka innych.Szczupakom, sandaczom, sumom dajemy odpocząć od nas. Może okoniom też warto dać taką szansę? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Może okoniom też warto dać taką szansę?A guzik !! Ja im całe życie odpuszczałem, a teraz jak tylko lód zniknie z jezior to wskakuję na oponę i się za nie wezmę Spoko, kotlety jem z kurczaka Panie Mateusz ja też z chęcią poczytam ja pan typujesz miejscówki, daj coś od siebie, może forum ci odda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawido Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Woda niby martwa, letnie bankówki opustoszałe... Żywego ducha. Uwielbiam tułać się w śniegu za okoniami. Dla mnie to kwintesencja spinningu. W takich warunkach z największą przyjemnością spędzam cały dzień nad wodą. Każdy, nawet najmniejszy okoń cieszy potrójnie, ale... Na dłuższą metę jest to schematyczne łowienie i trudno zaliczyć gołe zero.Dookreśl, jak mała jest to rzeka - tak mała jak ta, którą załadowałem do załącznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateuszmały Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Pewnie że się podzielę swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Wybieram raczej głębsze miejsca z wolnym nurtem lub też miejsca gdzie rzeka jest szersza niż w innych miejscach. Powalone drzewa, trzczcinowiska i inne tego typu miejsca gdzie woda płynie wolniej są jak najbardziej dobre. Przynęta to małe sylikony prowadzone bardzo wolno a nawet włączone po dnie. Kielerem czasami staje się mormyszka z ochotką szurana po dnie z kilkucentymetrowymi skokami i przystankami na kilka sekund. Moja rzeka jest raczej mała (średnio ok 10-15m szerokości) a głębokość jak to na takich siurkach różna od kilkunastu cm do nawet 3m. Rybki raczej nie za duże (15-30cm) choć moja życiówka (46cm) pochodzi właśnie z tej rzeczki tyle że latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Flexx Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jeżeli jest to ta rzeczka, o której myślę to może warto wybrać się na jej ostatni kilkukilometrowy odcinek przed ujściem, nie tak zdegradowany przez elektrownie wodne, jak wyższe odcinki. Szansa na nieco większego okonia, a i jaź czy kleń może się trafić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateuszmały Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 To prawda że jest tam ciekawiej ale czasu mało i wybieram się gdzieś bliżej. Wczoraj byłem przy jednej z elektrowni i połowiłem trochę ładnych okoni krótkiego szczupaczka i fajny przyłów w postaci karpika się trafił. Można tam trafić też sandaczyki które uciekły z pobliskich stawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ario Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja zimą śmigam za okoniem na kanale lub starorzeczu Warty. Przeważnie boczny trok i rezultaty są. Co ciekawe to na kanale w miejscu,gdzie przeważnie grupują się pasiaki podczas lodu,to przebywają tam także przy obecnej pogodzie. Miejscówka nie głęboka 1,2-1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 silurus2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Mnie o tej porze roku branie okonia na małej rzeczce doprowadza do szału bo melduje się on zamiast pstrąga i muszę przyznać że niestety dzieje sie tak coraz częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Mateuszmały
Łowię w małej rzece okonie od kiedy pamiętam (częściej jednak wiosną, latem lub jesienią) zimą jednak mniej z braku czasu ale zaczynam nadrabiać. Z chęcią poczytam jak wy typujecie miejscówki, przynęty oraz sposób ich prowadzenia.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi