Skocz do zawartości

Szczupaki 2016

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zdjecia nie oddaja wielkosci ale szkoda bylo kombinowac z sesja

jak najbardziej oddają. duża ryba to duża ryba. po pierwsze nie da się jej trzymać na wyciągniętych łapach jak 95% fot po drugie, każdy kto złowił dużego szczupak wie jak takowy wygląda.

z resztą jak wynika z tego co napisałeś obchodzenie się z rybą jest najważniejsze. te duże często długo dochodzą do siebie i o wiele łatwiej takowego uszkodzić niż podrostki typu 75cm.

well done mate :-)

Edytowane przez peresada
  • Like 5

A to nie twoja z zeszlego roku? ;)

Z przed dwóch lat  myślę ,  ale  niejedna tam pływa i mogę się mylić tymbardziej , że nie ma zdjeć do porównania . Na fotce w podbieraku widac jak potężna to mamka . Ciekawy jestem czy dała popalić na kiju czy raczej już typowy zimowy worek ?

• Like 2

Typowy zimowy worek dokladnie tak bym to nazwal do czasu pojawienia sie nie chcialem nawet podbieraka co ciekawe okolo 11 rano ta lub bardzo podobna ryba wyszla do samej lodzi a okolo 14:30 w tym samym miejscu i na ta sama gume szczelila ta mama .

Hol moze dwie minuty :(

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Żeby nie było, na początku marca i nam się trafiło trochę holenderskich szczupaków. 

Ten akurat sieknął na 6 metrowym dołku, ale były tez takie z wody półtorametrowej.

Szczerze mówiąc nie sprawiały nam takiej frajdy jak te łowione w pełni sezonu ...

Daniel ja wiem ze to w celach dydaktycznych,ale tu na forum nie powinniśmy zamieszczać zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiązującym w kraju połowu. Mi też  około 2 tyg. temu na jednej z moich dobrych sandaczowych miejscówek,trafiły się dwa pajki pod rząd i odpuściłem miejsce z lekkim niesmakiem (ryby b.grube) .

• Like 1

Daniel ja wiem ze to w celach dydaktycznych,ale tu na forum nie powinniśmy zamieszczać zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiązującym w kraju połowu. Mi też  około 2 tyg. temu na jednej z moich dobrych sandaczowych miejscówek,trafiły się dwa pajki pod rząd i odpuściłem miejsce z lekkim niesmakiem (ryby b.grube) .

Prawdziwy okres ochronny w NL rozpoczyna się z końcem marca, a łowienie szczupaków obecnie jest powszechne i z tego co widziałem bardzo popularne. Wystarczy wejść na stronę dowolnego przewodnika wędkarskiego.

Tak samo zresztą jest w przypadku wielu duńskich okoni, które tu były prezentowane na forum (nawet w tym tygodniu) - można je łowić, ale nie wolno zabijać w okresie zimowym. Jest to jakby inne spojrzenie na okresy ochronne niż na nasze polskie, czyli prawdziwy okres ochronny, kiedy nie wolno łowić to closed season, a zakaz zabijania to zupełnie coś innego. 

Czy wypada łowić i chwalić się rybami złowionymi na łowiskach "no kill"? Nikt z tym problemu nie ma.

Tak więc według przyjętych reguł - właśnie w NL - to jak najbardziej teraz można łowić szczupaki i wiele osób się nimi chwali. Tak więc mogłeś spokojnie je opublikować wedle zasad panujących w kraju złowienia.

Pojawia się pytanie czy Ty byś się z tym dobrze czuł? :)

PS. Ta wstawiona przeze mnie ryba, to faktycznie taki jedynie przykład, ponieważ mamy fotki ze znacznie większymi okazami z ostatniego wyjazdu.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Trza uwagi...

Wymiernym teraz to już tylko US lub ZUS został. Niepodważalne nawet dla sądów RP.

Nie wiadomo co i gdzie Tobie zajrzy jak coś wstawisz, więc lepiej do 1-go samemu się wstawić i przy okazji... pozdrawiam wszystkich kochających i uprawiających zdrowo swoje hobby! Do 1-go!

Stopklatka z 31-go grudnia 2015r. godz 23,59.

SuooK1.jpg

Edytowane przez PLECIONA
  • Like 15

• 2 tygodnie później...

Nadeszła chwila czyszczenia wątków z rybami w tytule. Zostałem zobowiązany do zrobienia porządków. Wpisy niemerytoryczne będą kasowane. Ryby niezgodne z regulaminem będą kasowane. Zbędne dyskusje w wątkach będą usuwane.  

I ten wątek doczekał się oczyszczenia, mam nadzieję, że zaspokoiłem życzenia Kolegów. 

Wszelkie żale wyjaśnię na priv!

• Like 5

Trza uwagi...

Wymiernym teraz to już tylko US lub ZUS został. Niepodważalne nawet dla sądów RP.

Nie wiadomo co i gdzie Tobie zajrzy jak coś wstawisz, więc lepiej do 1-go samemu się wstawić i przy okazji... pozdrawiam wszystkich kochających i uprawiających zdrowo swoje hobby! Do 1-go!

Stopklatka z 31-go grudnia 2015r. godz 23,59.

A ten kawał pomalowanego kija to po co mu w pysk wsadziłeś?

Wyjaśnisz?

Edytowane przez bartsiedlce

• 1 miesiąc temu...

Wiedzialem! Od lutego biegalem za bialorybem i okoniami, 0,16 mm, bez przyponu...no i niestety, szczupaki trafialy sie dosc regularnie. Nawet wczoraj w mala zabke dwa dziabnely. No to jade dzis jak po swoje, plecionka, przypon, szeroki wachlarz wabikow. I co? Jedno branie przez caly dzien! Wymiotlo wszystkie zebate, a bolenia ni widu ni slychu! Po prostu kalendarze maja...

• Like 6