Skocz do zawartości

Szczupaki 2016

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

No myślałem , że dzierżawca wszystko wyłowił ,a tu tak samo .Chyba jednak nie.1 Maj . Zawody na otwarcie sezonu , trzydzieści parę  łodzi trzy rybki 50-60 cm.Wszędzie to samo . Kolega dzwonił 32 zawodników jeden ,,czepiak ''47cm. 

• Like 1

Miałem nie wchodzić na ten wątek, żeby się nie denerwować, bo wczoraj nie byłem na otwarciu i myślałem że mi tylko gul wyjdzie po zobaczeniu zdjęć.
Ciekawość wzięła jednak swoje... a tu SZOK! ale zgadzam się, że może to i dobrze...

Dzisiejszy taki jegomość :)

Zagryzł Herringa 16 cm od SG na blacie porośniętym moczarką.

Ryba w doskonałej kondycji, już troszkę odpasiona.

W planie było łowienie jerkami, ale ryby były nieaktywne i niechętnie podnosiły się do jerków (za zimna woda ?).

IMG_0128_zpshkdn9xvn.jpg

IMG_0129_zpsspptm3iq.jpg

• Like 28

Coś się działo ale nic nie wyjąłem na soft4play wczoraj mialem kilka uderzeń ale niewiele większe musiały byc od gumy 12centymetrowej

A jednemu wyjąłem z pyska mojego jerka skubany pod samymi nogami rozdziawił jape chciał zeżreć woblera ale chyba się go wystraszyłem i zaciąłem o pół sekundy za szybko :D widziałem tylko jak odpływa zdziwiony i głodny

Edytowane przez Adam L.

Tak wszedłem w ten watek,żeby zobaczyć szczupaki zwykle w rozmiarach nieosiągalnych na moich wodach.

A tu mizernie i potwierdzają się moje przypuszczenia, że za zimno,za wcześnie-taką mam nadzieję bo woda mało mi znana 

Skoro tak generalnie słabo to wspomnę o tym moim 1 maja-7 godz po pas w zdecydowanie za zimnej wodzie-jedno branie-do ręki 65 cm

Od września nie byłem na zębatym  i wczoraj zacząłem sezon... i co?... I jedno nieudane branie a właściwie kilka tego samego szczupaka przez cały dzień ...Dzisiaj byłem po południu i jeszcze gorzej bo zero .. Masakra.... woda ma 11- 12C , jest mętna jak diabli i 0 roślinności ..Białoryb też jakiś nie aktywny . Pewnie siedzą rozsypane po całym jeziorze i nie myślą zagryzać sztuczne wabie ... Jeszcze zobaczę na linowo-szczupakowym i jak nic przesuwam połowy na koniec maja ..

Edytowane przez darkonis

To i ja coś wrzucę żeby nie było że tylko posty nabijam  ;)

Byłem z serdecznym kolegą Tomkiem88 nad pewnym płytkim jeziorem. Z większych ryb to kilka około siedemdziesiątek, 80 + i 94 :D Wszystkie spasione, waleczne i pięknie wybarwione. Hol takiej ryby na wodzie 1,5 metrowej to czysta adrenalina. Tym bardzie że brały kilka metrów od łódki.

Od najmniejszej do największej:

Około siedemdziesiątak:

post-48513-0-24363200-1462315706_thumb.jpeg

94 cm

post-48513-0-73509800-1462315864_thumb.jpeg

post-48513-0-25752500-1462316257_thumb.jpeg

post-48513-0-39654100-1462315948_thumb.jpg

Przed wypuszczeniem sprawdzenie formy chwilowe.

post-48513-0-25208900-1462316355_thumb.jpeg

I jeszcze dwie fotki rybki z ramionami blisko i daleko od ciała. Taka ciekawostka.

post-48513-0-05453400-1462317332_thumb.jpg

post-48513-0-08655700-1462317770_thumb.jpg

Taki około 80 cm.

post-48513-0-80248900-1462316496_thumb.jpg

Zaznaczam że mogłem coś namieszać ze zdjęciami. Ewentualnie Tomek proszę skoryguj.

Rozmiary pomieszane. Jeszcze coś takiego. Chyba 80 cm. Nie mierzony.

post-48513-0-25889000-1462318798_thumb.jpeg

Jedno jest pewne. Było 1 x 94 cm, 2 x około 80 cm, sporo pod 70 i trochę mniejszych. 24 rybki . Niecałe 2,5 dniówki.

Co najciekawsze miejscowi nie mieli wyników :rolleyes: .

Edytowane przez godski
  • Like 34

I można sobie i nie można... Miałem to szczęście w życiu łowić przez kilka lat w rzeczce, o której ludzie jakby zapomnieli i namnożyło się w niej tego i owego sporo. Na tyle sporo, że udawało mi się w ciągu kilku godzin złowić kilkadziesiąt szlachetnych ryb. Były jednak i takie okresy, że mogłem rybkom nagwizdać:) Tak więc bywa różnie...

I można sobie i nie można... Miałem to szczęście w życiu łowić przez kilka lat w rzeczce, o której ludzie jakby zapomnieli i namnożyło się w niej tego i owego sporo. Na tyle sporo, że udawało mi się w ciągu kilku godzin złowić kilkadziesiąt szlachetnych ryb. Były jednak i takie okresy, że mogłem rybkom nagwizdać :) Tak więc bywa różnie...

Oczywiście, że bywa różnie. Czasem ryby żerują słabiej :)

W tym roku 27 lutego trafiłem na tarło szczupaka ,były ich ,,tony "w trzcinach na odcinku ok 200 metrów, tak że ryby są.Pierwszego maja na wodzie łódek było gęsto,z kim nie rozmawiałem prawie wszyscy na zero.Wczoraj przy poszukiwaniu okoni złowiłem trzy krótkie na ok 50cm szczupaki na 12m głębokości ,płycej nie miałem brania i znajomi szukający w zatoczkach i płytszych miejscach bez kontaktu.

Pozdrawiam.

Czytam Wasze wpisy i kolejny raz się potwierdza, że jak rybka jest to bierze. Słabiej , lepiej ale bierze.

Gadki, że się jeszcze nie ruszyły, że brały tydzień temu, że pełnia, że zimno ... można sobie :blink: :D

No i tym niestety się zgodzić nie mogę. Nawet jak ryba jest to nie zawsze musi brać. Jest wiele czynninkow, które potrafią wyłączyć szczupaki z żerowania.

Tydzień temu na jednej z zatok znajomy polowil konkretnie, 3 metry i kilka 90-tek. Dokładnie tydzień później w tym samym miejscu pustynia. Kilka zimnych nocy i ryby się wylaczyly kompletnie. Woda spadła z 13 st w zatoce do 8 i po braniach. Sloneczko wróciło, temp podskoczyla i zaczęły znów zazerac.

Ja w tym sezonie na 6 calodniowych wypraw zlowilem aż 2 ryby. Jakieś 50cm i ok 65cm. A ponoć jak ryby są to powinny brać :)

Pozdr

M

• Like 11