Skocz do zawartości

Jaki kij na pstrąga, klenia i jazia na niewielką rzekę?

maciekd01

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety moderator nie pozwolił aby moje pytanie było osobnym tematem więc zostałem "podpięty" -dzięki bardzo WSZECHMOCNI!Kto będzie przeglądał stary post na którejś tam stronie.

Tobie się po prostu nie chciało ruszyć dupy i poszukać...

Witam kolegów może pomożecie mi wybrać coś pod pstrąga i może przy okazji klenia z pośród trzech wybranych przeze mnie propozycji

-SAVAGE GEAR Black Savage Spin 1,98 2-7g http://jerkbait.pl/topic/69237-wędki-savage-gear-pytania-informacje-na-temat-tego-producenta/?p=2047570

-KONGER STREETO UL 200 CM 2-9 GR http://jerkbait.pl/topic/69799-streeto-i-inne-nowo%C5%9Bci-kongera-2016/page-6#entry1894668

-SAVAGE GEAR Custom UL Spin 1,98m 2-7g http://jerkbait.pl/topic/69237-w%C4%99dki-savage-gear-pytania-informacje-na-temat-tego-producenta/

Może macie jakieś sugestie ewentualnie inne propozycje .

Jak chcesz tani kij pod wobka, dobrze uzbrojony, bardzo czuly, dosc szybki i pieknie pracujacy pod ryba do tego bardzo smukly blank, srednicy olowka w dolniku to kup sobie ten kij

http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xcormoran+ufs.TRS0&_nkw=cormoran+ufs&_sacat=0

Posiadam 2.10m 8-40g oraz 1.95m 5-25g i ten ci polece jesli szukasz krotki kij.

Pod wobka.

Miałem SAVAGE GEAR Black Savage Spin 1,98 2-7g

Szczupak 50cm, boleń 45cm to co najwięcej z przylowow i nie było najmniejszego problemu. Ladnie pracuje pod rybą. Bardzo dobrze sie laduje. Realne górne cw 10g.

Gdzies wyczytałem że jest bardzo czuły z czym zgodzić się nie mogę. Jest poprawnie i tyle:). W sumie to był mój jedyny kij UL i specem nie jestem ale do mojego lowienia kleni, okoni i powyzszych przylowow sprawdzał się bez zastrzeżeń.

Co do pstragow to rowniez bez zajakniecia hamulca wyciagnal 70dag ( podaje wage bo było to na komercji).

Ostatnio coraz częściej dziewczyna towarzyszy mi na rybach i żeby nie zniechecila się zbyt szybko to musi coś czasem zlapac:). Na szczęście C&R już ma zaszczepione więc szybko dostał drugą szansę już na jeziorze bez siat :).

Z pozostałymi wedkami nie mialem nigdy kontaktu.

Dodam jeszcze ze u mnie niezbyt szybka woda i lowilem woblerkami i obrotowkami w rozmiarach kleniowych.

Edytowane przez erqgth
  • Like 1

Kolego @tokkal jak dla mnie żaden z tych kijków nie nadaje się na pstrągi. Jeżeli naprawdę chcesz łowić pstrągi na ul to w wiadomościach ogólnych masz taki wątek. Może jakaś wędeczka z tam opisanych Ci podpasuje.

Jednakże ja mam spektrum ograniczone do niewielkich rzeczek i być może się mylę.

Osobiście polecam Kongerowskie Dancery, Impulsy, Brawa i Salta. Z Dragona też coś sobie wybierzesz. Sprawdzoną Okumę kolega Ci polecił. Ale oczywiście zrobisz po swojemu i być może będzie to decyzja dobra.

Pozdrawiam

• Like 2

Dzieki Uvex czytałem wypowiedi kolegów i tyle ile wędkarzy tyle opinii.Najbardziej podobały mi się wypowiedzi kol. Gajosika. Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć że kija 4-18 mam dł. 2.75 i na moje zarośniete ciurki z pstrągami wydaje sie być za długi chce spróbować czegoś krutszego i lżejszego czegoś z czym mógłby też pobrodzić tym bardziej że nie spodziewam się rybek wiekszych niż 30-40cm.No i chyba tyle co mogę wiecej dodać.

https://m.youtube.com/watch?v=G-NTH_PSyCE

Black savage 2-7, na końcu fajny kabanek ląduje :)

mam też ten kijek do pstrągowania ul, wg mnie się sprawdza, nie gubi rybek, czucie ok, lata z niego w miarę, na mniejsze rzeczki z brzegu lub do brodzenia jest dobrym wyborem, i idzie trafić taniej używkę, do najmniejszych jigów troszkę za mocny bo ich nie czuć, ale z kolei ta przynęta praktycznie nie pracuje.

Edytowane przez rally

Ja każdemu bym polecił pod pstrąga,klenia,okonia kija na blanku phenix fx803-2 zakres 4-14gr dł.2,44, ładnie katapultuje nie wielkie przynęty,jest szybki a zarazem schodzi bardzo głęboko w dół. Z zapasem w dolniku nie ma problemu.Dobrze trzyma rybę i amortyzuje. Żyłka 0,14 lub plecionka 0,06,0,08 bo takimi łowie rewelacyjnie macha.Targałem nim ładne klenie, nawet bolki bez zająknięcia.Trafiła się nawet metrówka zębaty... tu już była jazda ale kijek pięknie męczy odjazdy więc spokojnie też dał radę. Ten blank jest mięsisty.Dla mnie to jeden z ideałów jak ktoś nie lubi długich wędzisk ani za krótkich.Ogólnie polecam.

• 11 miesięcy temu...

Witam kolegów, może polecicie coś podparte waszymi doświadczeniami.Poszukuję Kija w miarę uniwersalnego,który bedzie towarysył mi w wyprawach na zimowo-wiosenne pstrągi a także kleń-Jaz. Ewentualnie przyda sie na łódce na okonia.Chce coś min. 2,7m bo brzegi na moich rzeczkach zarośnietę także, a 2,4m jakie mam obecnie często trochę za krótkie jest...Budżet niestety nie wielgaśny bo to pierwsze próby moje z malymi rzeczkami, Max. 250-300zł ew, może ktoś ma coś z używek w super stanie też pomyślę.Z góry dzięki za każda Waszą sugestię i podpowiedz.Pozdrawiam i połamania.

Poszukaj team dragona 275cm 2-14g fast albo 3-14g med-fast (ta poprzednia seria).Ja mam 2-14 ale ma u mnie dożywocie bardzo fajny kijek ,łowię nim pstrągi i klenie i okonki też się nim sympatycznie poławia.Szczerze mówiąc łowi mi się nim lepiej niż phenixem elixirem 902  ;)

Poszukaj team dragona 275cm 2-14g fast albo 3-14g med-fast (ta poprzednia seria).Ja mam 2-14 ale ma u mnie dożywocie bardzo fajny kijek ,łowię nim pstrągi i klenie i okonki też się nim sympatycznie poławia.Szczerze mówiąc łowi mi się nim lepiej niż phenixem elixirem 902  ;)

Ok zerknę , ale jaka to seria ? Bo jest tych 2,75 cw 14 kilka.