Thymallus Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Przeczytałem całą dyskusję i bardzo mi się podoba. Wyczuwa się chęć usystematyzowania dużego obszaru wiedzy i pojęć w temacie. To widać szczególnie w wypowiedziach Jerzego@ Ale to wszystko to jest jak napisał Sławek@ tylko teoria nawet jeżeli gdzieś opiera się o praktykę.Powtórzę moją starą wytartą regułkę z forum. -Dany kij jest na tyle dobry na ile nam odpowiada i na ile umiemy go zdefiniować.-Dlatego każdy przypadek należałoby rozpatrywać oddzielnie. Innymi słowy nie można innemu wędkarzowi sprzedać szczęścia na siłę. On i jego otoczenie (czytaj dystrybucja handlowa i medialna) po prostu wie lepiej.Dlatego na początku wątku występuję pojęcie średnicy plecionki po tak powszechnie jest. W prasie, mediach katalogach, sklepach, wszędzie. Jest to obszar niereformowalny jak powiedziała kiedyś pani Walentynowicz na Pomorzu w zupełnie odmiennej sytuacji. Całkowitą rację ma Łukasz pisząc, że pojęcia mocy, akcji, ugięcia, modułu to są ściśle określone pojęcie. Ale tak uważa On, Friko, Jerzy, Sławek i jeszcze może kilka osób nie wspominając o mojej skromnej osobie. A jak jest na zewnątrz??? Na zewnątrz jest akcja szczytowa, akcja paraboliczna, kołowrotkowa, IM10, IM12 i cała góra takich bzdur w katalogach, prasie wędkarskiej z artykułami mistrzów świata i innych redaktorów na forach w tym również naszym. Jest to obszar nie do przeorania.I tą smutną konkluzją zakończę post. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 ThymallusieTo co mówisz jest smutne, ale...Większość pożarów zaczyna się od małej iskierki. Jeżeli trafi ona na podatny grunt to pożar gotowy. Jak trafi na niepodatny grunt to bywa kiepsko. Lejmy wtedy benzynę a iskra nawet na niepodatnym gruncie zrobi swoje.To taka analogia. Jak będziemy na gruncie wędkarskim zaszczepiać nowe pojęcia i je wyjaśniać, to w końcu swoje cele osiągniemy. Może nie szybko, ale skutecznie:). A jeżeli okaże się, że jednak nawet benzyna nie pomoże, to przynajmniej nam się nie uda wcisnąć czegoś, czego nie chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Bardzo ładna metafora Sławku jednak tutaj żadna iskierka niczego nie da. Tutaj nawet jakbyś szedł przez fora i media z takim dużym miotaczem ognia ustawionym na maxa to pożaru nie będzie. Jest o wiele łatwiej nauczyć się łowienia na casting niż zmienić mentalność. Nie chciałbym jednak gasić Twojego kaganka nadzeji, że sią uda. Oby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trochę mi to rozjaśniło temat. Z blankami crankbait jest podobnie jak podejrzewałem. Proponuję zrobić mały słowniczek pojęć z tych przytoczonych w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 'zainspirowany' postem o blankach typu crankbait i duza iloscia pytan, a takze ogromna zawartoscia wiedzy tego threadu, wyrazona niemniejsza iloscia fachowej chinszczyzny i rodbuildingowej laciny, przejzalem na szybko kilka katalogow i zrobilem liste kilku oznaczen blankow, ktora oczywiscie jeszcze wspolnie uzupelnimy flippinmag bassmagnum taperspin&jigcrankbaitpoppingmoochinghot shotdrop shot pomysl mam taki, zeby zrobic 'leksykon' oznaczen i specyfikacji blankow, co takze oznacza opis ich zastoswania, oczywiscie w prostej i przystepnej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Falski rodbuilder'ski ??Z przypisami ?Pole do popisu dla niejednego . Jest tu wielu nie od macochy . Tyle że cichych .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 'zainspirowany' postem o blankach typu crankbait i duza iloscia pytan, a takze ogromna zawartoscia wiedzy tego threadu, wyrazona niemniejsza iloscia fachowej chinszczyzny i rodbuildingowej laciny, przejzalem na szybko kilka katalogow i zrobilem liste kilku oznaczen blankow, ktora oczywiscie jeszcze wspolnie uzupelnimy flippinmag bassmagnum taperspin&jigcrankbaitpoppingmoochinghot shotdrop shot pomysl mam taki, zeby zrobic 'leksykon' oznaczen i specyfikacji blankow, co takze oznacza opis ich zastoswania, oczywiscie w prostej i przystepnej formie Witam Problem w tym ,że metody pokrywają się z typami blankówale tak po polskiemu: 1 - to taki kij od miotły sztywny o środkowym ugięciu -służy do wyciągania bassów z krzaczorów, ale można zbudować też dalekonośny kij do swim baitów2 i 3 to praktycznie to samo - zasadniczo blanki grubościenne z dużym przyrostem mocy można je podzielić na piching i crank te pierwsze to fajna uniwersały lub jigówki te drugie jerkówa dorszówka nawet węda trolingowa z niektórych wyjdzie. 4 odpowiednik blanków castingowych w zależności od dopasowania typu blanku do metody wychodzą bardzo fajne wędczki od lekkich castingów po dalekosięzne armaty lub jak sama nazwa wskazuje do jjigów(nieukrywam ,że jeden z moich ulubionych typów) 5- został dość szczegółowo omówiony w innym wątku 6- nazwa dotyczy łowienia na spławik z krewetką np u wybrzeży florydy -ale w zależności od akcji może być dropshot, crankbait czy uniwersał - to taki zmniejszony salomonsteelhead 7 zostawił bym w spokoju to jedna ze specyficznych metod połowu łososia - w tym przypadku blanku trzeba wziąść na 100% do ręki aby wiedzieć co u nas można z tego zrobić- specyfika to akcja medium (z wyjątkiem tych na srodku łodzi) i spora moc. 8 taka wyklejanka w jednym kawałku z potężnym dolnikiem - w zależności od mocy mogą wyjść różne kije od dropshota po wędkę trolingową.Orginalnie to blank stworzony do specyficznej metody -przynęty na łososiowate 8 taki blank to twór marketingowy stworzony na potrzeby metody -czuła szczytówka akcja fast , ale w momencie brania powinien ładnie wejść pod rybę (są dwa podstawowe typy na wodę z zaczepami i otwartą) w US nadal istnieje szkoła , która wykorzystuje blanki typu wyklejanka z szklaną szczytówką dorzucił bym spinbassa - fajne blanki duża zbieżność i rozbieżność w zależności od producęta- może wyjść sandaczówka , casting lub allround na łódkę Pozdrawiam Łukasz Ps. to tylko taki zarys na podstawie tego co miałem w rękuna pewno co bardziej sprawni koldzy w internecie znajdą też inne informacje , które będzie można dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Trzeba chyna poczekać na Łukasza Masiaka i Friko. Ja niby wiem, ale nie odważę sie tu nic pisać... O... łukasz pisał jednocześnie!! no to juz nie aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Falski rodbuilder'ski ??Z przypisami ? no i sie ruszylo, pewnie ze falski robuilderski z przypisami mi to sie podobalo mniej wiecej tak:flippin - to taki kij od miotły sztywny o środkowym ugięciu -służy do wyciągania bassów z krzaczorów, ale można zbudować też dalekonośny kij do swim baitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 najwięcej różnych terminów w odniesieniu do typow blankow widziałem w katalogu Lamiglasa. Co prawda tam ogrom różnych blanków, ale temat uważam za godny kontynuowania.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Witam nie wszystkie blanki widziałem ale te co pominęłem katalogu ATC są jeszcze takie ciekawostki jak:- Back Bouncing - kolejna specyficzna metoda na łososie - strasznie mocny szybki blank-nic na tym nie zrobiłem ale znajomy chyba robił coś takiego pod mega woblery i swimbaity- Noodle- kluska spławik ikra na łososia , ale w zależności od mody i potrzeb różne wędki na tym były:)- Saltwater- blanki morskie widziałem tylko parę modeli trolingowych: ale generalnie cięzkie i mocne -podobnie jak łowione ryby- Boat and Trolling -też typy morskie ale do trolingu - Surf- blanki surfcastingowe -dalekosiężne armaty sztywne o środkowym ugięciu- Composite Crank Bait - blanki zbliżone do poppingów -to właśnie takie crankbaity w shikari- Walleye Jig/Spin - spinjigi- Walleye Crank Bait -trochę dynamiczniejszy crank- Walleye Bottom Bounce - - metoda na sandała w trolu -parę extra sandaczówek do agresywnego jjigowania na tym zrobiłem-bardzo ciekawy blank , ale teraz trochę bardziej podoba mi się mbv663 Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ale poszło..Także ;-rig'i -vertical'e-spinnerbat'y-drift'y-plugging'i-jerkbait'yGatunki i podgatunki , gdzie granice nieraz ciężkie do wyznaczenia . Czyli ..- boczne obciążenie texas , carolina , paternostry..-stacjonarny ,pionowy jig , u nas nielegalny.-wiadomo ..-spływ z bocznym obciążeniem , pływakiem , turlanka ..-wobblerowe wariacje , z przywieszkami , ciężarkami ..-także lżejsza , plastikowa artyleria , nie tylko horrory z drewna .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaś Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co oznacza Jign-N-Rig, River Jig tzw. przeznaczenie domyślam się że do jigowania tylko że tych typów jest dość sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co oznacza Jign-N-Rig, River Jig tzw. przeznaczenie domyślam się że do jigowania tylko że tych typów jest dość sporo. To jak blank jest opisany w katalogu to tylko sugestia , aby klient z USA miał łatwiejszy wybór. Blank typu river będzie na pewno o bardziej szczytowej akcji o większej mocy -szczytówka będzie zamykać się szybciej( opór przynęty + uciąg wody) -Ja do rzecznego jigowania wolę magnum tapery mocy 2 lub więcej w zależności od przynęty . Wszelkie blanki z dopiskiem rig na ogół są raczej szpadowate ale zależy to od producenta i typu riga. W shikari wyjątkiem był IWR7000 (trochę hot shot trochę popping) do jakiejś tam techniki na sandacza . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaś Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 jeszcze znalazłem coś takiego: Finesse Spin (to przypuszczam że oznacza finezyjny spinning),Close Quarters Spin,Senko Special, tylko niewiem jakich technik mogą służyć te blanki??? Może ktoś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Close Quarters to styl podejścia ryby, walki na krótkim dystansie często w ciężkich warunkach . Można powiedzieć ,że u nas łowi się tak pstrągi na wielu rzekach -stosują sprzęt znacznie mocniejszy niż waga przynęty i wielkość ryb . W USA większość zawodowych wędkarzy napływa bardzo blisko na rybę i stosując technikę flipping wybiera ją na siłę do łodzi. W Polsce lubię tak łowić brodząc -hol jest krótki brutalny czasami trzeba wejść i wybrać rybę z zielska rekami . Senko to przynęta w sieci pewnie jest mnóstwo info na jej temat-jedna z popularniejszych przynęt . Najczęściej do senko stosuje się spinjigi , castingi i inne dobrze ładujące się blanki . Lubię szczególnie jeden rig stosowany do senko , gdzie przynętę przebija się w środku . Często sklejam dwa twistery i przebijam je kotwiczką lub hakiem po środku. Rzucony w dziurę między grążelami bywa zbójczy. Na zdjęciu moje pseudo senko <_< Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 przeczytałem ten wątek i nasunęło mi się jedno pytanie. Do łowienia boleni zaleca się kije o akcji fast, chociażby ze względu na to, że często ciężką przynętę trzeba szybko prowadzić w nurcie. Szybki kij ma uniemożliwić zbytnie ugięcie się kija. Czy wobec powyższego, kije oznaczone jako crankbait w ogóle nie nadają się do łowienia boleni? Czy może jednak ktoś stosuje taki blank na tą rybę i może podzielić się doświadczeniami?Pozdrawiamnemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy498 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 dołączam siedo pytania kolegi @nemo <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 wedki typu crankbait nie zostaly skonstruowane do poluwu boleni albo pstragow tudziez ciernikow, tylko do prowadzenia woblerow; ze wzgledu na duza roznorodnosc tych przynet (male, srednie, duze, plytko-schodzace lub np. SDR) mamy spora ilosc wedek tego typu, rozniacych sie nie tylko dlugoscia ale takze moca, najczesciej spotykane poruszaja sie w przedziale od 14 do 25 lb i maja cw. od 1/2 do 1 1/2 OZdo wniosku czy komus taka wedka bedzie pasowala do polowu danej ryby mozna dojsc w sposob dwojaki: 1. trzymac sie zalecen albo 2. wyprobowac samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 @nemo,@suchy -tak jak napisał @pitt, rozmaici producenci maja w swojej ofercie kije specyficznie zaprojektowane do polowu na woblery, czyli po angielsku crankbaity. Przyjelo sie, ze takie blanki cechuja sie glebszym, plynnym ugieciem - chodzi o to zeby ryba nie odbijała sie od poruszajacego sie woblerka, zeby sie mogła na niego dobrze zapiac. W przeszłosci blanki typu crankbait były to głównie blanki wykonane w całości z włókna szklanego, które naprawdę bardzo fajnie spisują się w tej roli i są niedrogie, później producenci zaczeli produkować blanki z coraz większym udziałem grafitu (tzw.komozytowe i węglowe). Jeżeli chodzi o akcję blanku rozumianą jako czas rekacji, czy też subiektywną sztywność blanku - to wiele zależy tu od długości i mocy blanku. Czym blank jest krótszy i czym ma większą moc, tym jest szybszy. Dlatego może być tak, że wędka wykonana na blanku typu crankbait, renomowanego światowego producenta, o mocy 20 czy 25lb, wykonanym z grafitu, długości ok 2 metrów dbędzie szybsza, niż kupiona w sklepie wędka popularnego dystrybutora długości 3 metrów, opisana jako super-extra-fast itp. Reasumujac, mi osobiscie wydaje sie ze mocniejsze egzemplarze blankow typu crankbait moga znalezc zastosowanie przy łowieniu boleni, zwłaszcza w konstrukcjach castingowych, ale to wymagałoby obejrzenia konkretnego egzemplarza blanku, bo prawda jest tez taka ze crankbait crankbaitowi nierówny, i pomiędzy blankami opisanymi jako crankbait - ale dwoch roznych producentow, moze byc spora roznica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Na pytanie czym różnią się wędki typu crankbait najlepiej i najprecyzyjniej odowiedział pitt@. Czyli różnią się mocą i długością.Kolejne pytanie nemo@ dotyczy stosowania w/w kiji i wędek o akcji fast do połowu boleni.Z obserwacji różnych łowców nad wodą mogę napisać, że stosują przede wszystkim wędki długie. Czym kij jest dłuższy tym trudniej w takiej konstrukcji doszukać się akcji fast. Często opis na blanku nie pokrywa się ze stanem rzeczywistym. Również dość często widziałem nad naszymi rzekami wędkarzy trzymających w ręku różne konstrukcjie poradzieckie bardzo wygodne w transporcie, które służyły im do połowu boleni. Czy były wśród nich kije typu crankbait to trudno powiedzieć.Osobiście rzucając w nurt boleniowy woblerek f. Salmo używam do tego celu wędki HM69 o ugięciu progresywnym i akcji fast, która posiada długość 2,1 metra. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 dziękuję za rzeczowe i konkretne odpowiedzi ! Pozdrawiamnemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Wlasnie wrocilem...powiedzmy z ryb... Wiec jak bedzie cos nie tak to poprawcie... Ja bym zagadnienie uproscil...czyli zagmatwal... Wedlug mnie wybor blanku na wedke pod okreslone zastosowania na pdst. jedynie takich okreslen, jak salmon&steelhead, crankbait, hot shot, live bait, moderate, fast, ex.fast,...,... jest niemozliwy. Wszystkie te okreslenia maja sluzyc opisowi do czego dana wedka ma byc...A wszystko to sprowadza sie do takich informacji jak: srednica dolnika i tipa, dlugosc blanku, waga blanku - grubosc scianki, rozlozenie owej grubosci na dlugosci blanku. Jak mozna wywnioskowac, producent ma bardo trudne zadanie jak to poopisywac, zeby oddawalo stan faktyczny. Do tego blanki produkuje sie najczesciej w dalekich krajach, gdzie stosuje sie inne techniki, lowi inne gatunki ryb,...,... Podam przyklad..ostatnio uzbroilem sobie blank Lamiglasa z serii G1000 o dlugosci 9', mocy 12LB, c.w. do 21g. Wlasnie mial byc na takie srednie woblerki..nie za ciezki...Otoz kij de facto wyglada na 15,17LB.. ...bardziej sie nadaje na ciagniecie sporym deep runnerem pod silny uciag albo pod spore olowianki i wahadla.Z kolei wysluzony Talon 9', 15LB, 21g swietnie smiga nawet malymi woblerkami.Tajemnica tkwi w parametrach, ktore podalem...A jako, ze f-my od czasu do czasu przeprojektowuja swoje wyroby, opisy bywaja pomylone...trzeba sie pytac o te sprawy ludzi, ktorzy w tym grzebia.A i tak istnieje ryzyko, ze beda oni mieli ciut inne preferencje niz ten na kogo sie zdaja przy wyborze... Za to mozna uzyskac, jak sie trafi (najczesciej sie trafia) takie wlasciwosci wedki, ze nie bedzie sie chcialo pozniej wracac do produkcji masowej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Witaj Pawle To Twoje zagmatwanie jest rzeczywiście spore. Czyli ponownie upraszczając temat możemy napisać, że dobry zbrojmistrz zbuduje nam wędkę na tyle dobra na ile my umiemy mu ją zdefiniować.(a nie on sam!!!) bo to my będziemy na nią łowić.Dlatego nie ma ogólnie dobrej wędki na bolenia, karpia pełnołuskiego czy n.p. na jelca. Wędkę trzeba umieć zdefiniować, opisać, dopasować do swoich obecnych potrzeb, umiejętności, oczekiwań. W przeciwnym wypadku może się zdażyć, że będzie jej zawsze coś dolegać i po prostu nie będzie nam leżeć.Tak jak pisałem poprzednio nad wodą możemy spotkać ludzi łowiących n.p. bolenie kijami od ruskiego teleskopu po Megabassa model 2008 włącznie.Ja nie czuję się na siłach wybrać z tego ciągu kij, który dla danego forumowicza byłby optymalny.Dlatego szkoda, że założyciel wątku zadał pytanie o różnice crankbaitów. O wiele ciekawsze byłoby pytanie w rodzaju - jakie cechy powinien posiadać kij boleniowy na dużą rzekę dla początkującego łowcy tych srebrnych torped. Lub coś w tym rodzaju.Dla mnie boleń to jest tylko przyłów, a nie cel główny dlatego używam kija jak wspomniałem poprzednio. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Witaj Andrzeju. Temat zostal uproszczony pozornie...Mialem na mysli cos w tym rodzaju co Ty. Ja to rozpatruje jeszzce troche inaczej; a dlaczego to ma byc tylko Bolen a rzeka ma byc tylko duza? Dlaczego kij dla poczatkujacego ma sie roznic od kija dla mniej poczatkujacego? Ciag ruska pala - Megabass jest istotnie dosc ubogi, dlatego mysle ze uzupelniamy to aktualnie. Jeszzce odnosnie tego Bolenia...w zaleznosci od jego gustow w ciagu roku mozna go lowic od malych jaziowych woblerkow do ciezkich kilkudziesieciogramowych gum/olowianek.Wychodzi mi z tego ze 3rzy rozne wedziska...Ktos powie, ze to sprzeciarstwo...i pewnie slusznie, ale przy zalozeniu pewnej ekonomizacji i zmultiplikowaniu gatunkow rzecz wyglada rozsadniej. Ktos powie, ze to chaos...oczywiscie...tak jak lowienie...nie da sie go zaszufladkowac, obliczyc...Dlatego uwazam, ze te wszystkie okreslenia na blanki cos wnosza ale raczej orientacyjnie.Nawet okreslen ugiec nie lubie, bo kazda wedke, byle zadzialac z odpowiednia sila, da sie wygiac tak, zeby wygiela ona w pelni paraboliczna. Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi