Skocz do zawartości

Rodzaje blankow i ich przeznaczenie

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Całkowicie się z Tobą zgadzam Pawle. To co piszesz o kilku kijach jest jak najbardziej zasadne. Sam mam kilka kiji tylko do połowu salmonidów (moje ulubione ryby). Natomiast są gatunki, które występują w mojej okolicy sporadycznie lub jakoś ja na nie się nie zasadzam i traktuję je jako przyłów. Choćby wspomniany boleń. Dlatego stosuję do tego celu można napisać kijek uniwersalny. Co napisałem poprzednio.

Natomiast jest wielu wybitnych łowców tej przepięknej ryby na naszym forum i ich uwagi/ wskazówki mogą być bardzo pomocne dla młodych fascynatów. Tu nie trzeba ich wymieniać bo są powszechnie znani. Wspomnę tylko trzy osoby Robert, kuzyn, Remek.

Jeszcze jedna kwestia tego kija dla początkującego. Dlaczego ma się różnić?. Nie napisałem, że musi ale może. Posłużę się własnym przykładem. W momencie powstania seri kiji HM62 f.Dragon zostały zbudowane dwa kiji serii HM62 plus w wersji castingowej dla Piotra S. i dla mnie. Kijek mi się ogromnie podobał. Był śliczny, smukły o ugięciu progresywnym i ogromnej dynamice jak na swoją moc. c.w. do 18 gram. Udawało mi się z niego osiągać olbrzymie odległości rzutu. Ale tylko udawało. Często miałem brody i wiele rzutów na znaczne odległości nie udawała się z powodu splątań. Dlaczego? Nawet wiele woblerów dużego producenta nie chciało mi latać. Szukałem różnych przyczyn. A odpowiedz była prosta. Kij był dla mnie na owe czasy za dobry czy pisząc precyzyjniej za szybki. Miałem wówczas troszę za duży kołowrotek i przy mniejszych wobkach działy się różne cuda. Rozwiązaniem wówczas byłby dla mnie właśnie kijek typu crankbait ale ja tego wtedy nie wiedziałem.

Dziś patrzę na ten przykład z perspektywy czasu widzę, że nie zawsze topowe rozwiązania na początek zmagań z jakąś rybą są najwłaściwszym wyborem.

pozdrawiam :D

Czy aby Andrzeju wedki, o ktorych piszesz i woblery duzego producenta to nie pochodza z 1ej korporacji? :D

Problem lotnosci to nastepny problem, ktory wiaze sie z wyborem kijow. Jak wybierze sie przynety, ktore nie chca latac to zmiany wedzisk moga niewiele pomoc.

Pomoze za to zmiana przynet, do woblerow z systemem rzutowym wlacznie.

Gumo

• Like 1

• 1 rok później...

Czesc,

Moje doswiadczenia ograniczaja sie do blankow Batsona z seri Inshore Popping. Jak na moj gust wydaja sie byc idealne do pstragowki. Szczytowka po uzbrojeniu jest w miare delikatna i pozwala na rzuty malymi przynetami. Dolnik ma strasznie duzo mocy i jest ustepliwy co oczywiscie ma znaczenie przy naglym zwrocie ryby badz ucieczce. Robilismy testy wytrzymalosciowe- blanku nie dalo sie zlamac mimo ze byl uginany do samej podlogi nawet przy gwaltownych pociagnieciach.

Osobiscie polecam chociaz jak pisalem znam tylko konstrukcje Batsona ale inne powinny byc podobne.

Pozdrawiam,

Bujo

Ja z kolei miałem poppingowego lamiglasa XMG50 model LP843 ,nie prowadziłem co prawda tak brutalnych testów ,jak @bujo i nie targałem szczytówką do bólu, ale mogę napisać że również miał takie właściwości(2 spore jak na ten kijek ryby udowodniły że takie nagłe zwroty akcji nie robią na nim wrażenia) . delikatna szczytówka i sporo mocy w dolniku. używałem go jako tzw uniwersał i byłem z niego zadowolony. świetnie łowiło się właśnie wobkami. co do pstrągów to pamiętam że na jednym ze zlotów pewien użytkownik łakomym okiem go oglądał i coś pod nosem przebąkiwał że by mu się taki na pstrągi widział :D

Jak najbardziej się nadają. Jeśli chodzi o Batsona to polecam też serię CB. Pięknie pracują , nie są przesztywnione (czyli trochę na wspak obecnej modzie) , a lekko uzbrojone są świetnymi uniwersałami (na model CB70MH łapałem z powodzeniem sandacze). Świetnie trzymają rybę , mają spory zapas mocy i co ważne są dość tanie. Ja na pstrągi używam CB70M.

Pozdrawiam

Piotr

• Like 1

• 1 rok później...
  • 4 lata później...

czytam szukam i co już wydaje mi się że coś wiem to nadal mam niedosyt....

spin jig, crank bait, twitching, flipping and pitching cast/spin, dropshot... to określenia często stosowane przez producentów blanków i pomimo "suchych" takich samych parametrów blanków (cw, lw) są zdecydowanie innymi konstrukcjami...

szukam dokładnych opisów i wyjaśnień do w/w konstrukcji i/lub też innych mi jeszcze nie znanych ;)

oczywiście każda informacja, nawet "oczywista oczywistość" jest mile widziana :)

• 4 lata później...

Zapytam tu bo nic innego pomocnego nie znalazłem.

Wyjaśnijcie mi proszę jakie wymogi i parametry powinien mieć blank pod casting i czym różni się on od blanku do poczciwego i "prostego" spinningu.

Pytam bo coś mnie powoli nakręca na cast a przez ponad 30 lat mojego wędkarstwa jedynie spinning był "w ręku". :)

Później gdy czegoś podstawowego się dowiem pójdziemy może dalej, w przynęty, poławiane gatunki, itp.

Dziękuje z góry i proszę o wybaczenie jeżeli gdzieś coś już podobnego było a ja nie doczytałem.

Pozdrówko.

Szczerze to ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ale jeżeli chodzi o np.ciężkie łowienie czyli szczupak na grubo lub troling to w cascie cały zestaw będzie lzejszy i to przemawia za castem. Cast z kolei to nowe młynki wiec i nowa zabawka ale powiem ze dopiero jak zacząłem używać hamulca DC to polubiłem casting wcześniej było różnie. Może dlatego że plecionki były za miękkie lub wiatr za duży. Ogólnie im lepszy Multik tym kij może być gorszy ????

Trolling to sprawa zbyt prosta żeby brać to jako przykład. Wiadomo. Szczupak, czy ogólnie "coś na ciężko" to też dosyć jasne, ale przecież Amerykanie łowią prawie wszystko na cast.

Wiadomo, cast wykluczę przy łowieniu w mrozie ale poza tym można stosować.

Dla moich potrzeb spinningowych myślę o zastosowaniu przy połowie z łódki na przynęty od ok 10-40g czy jako drugi kij do połowu pstrągów na większe przynęty.

Przyznam że w obu przypadkach kije szybkie są wymogiem wiec jakie parametry może (musi) mieć cast aby spełniał pojęcie "szybki" oraz rzutowo działał.

Swego czasu miałem kijek, rodem z Rodmas. Na blanku castingowym, wyszedł całkiem zgrabny spin, z ugięciem określanym przez niektórych, jako regular-fast.

Wcześniej, w moim epizodzie z castingiem zauważyłem jedynie, że kijki nieco inaczej, głębiej pracują już w trakcie wymachu. Nie są tak szczytowe w ugięciu, jak spiny.

• 2 tygodnie później...

"Wcześniej, w moim epizodzie z castingiem zauważyłem jedynie, że kijki nieco inaczej, głębiej pracują już w trakcie wymachu. Nie są tak szczytowe w ugięciu, jak spiny."

Też mi się tak właśnie wydaje że kij castingowy musi jakby lepiej/łatwiej się naładować. Dlatego też pytanie, jaki wiec ma być kij pod sandacza gdy główka ma Ok 25-35g i do tego kopyto Ok 10cm, którym trzeba nie tylko rzucić ale i zaciąć skutecznie po braniu?

O ile cast do twardy przynet (jerk, blacha, woby) może być miększy bo zacięcie raczej nie stanowi problemu, o tyle przy szybkich ale krótkich pstryknięciach sandacza reakcja nie może być spóźniona czy za słaba. Linka oczywiście plecionka.

Jeżeli będzie wam łatwiej to przedstawmy dwie propozycje castingów sandaczowych, c.w. do Ok 21g i do 35g.

Pzdr.