Skocz do zawartości

Okulary z kamerą - alternatywa dla samotników.

Avallone

Rekomendowane odpowiedzi

Jakość pozostawiam do Waszej oceny, mi się nie podoba :unsure:

Filmik ma 4 min. i najbardziej byłem zawiedziony, że nic nie wzięło :lol: co do jakości nagrania to d#py nie urywa, ale dramatu nie ma. Jeśli dać za to stówkę, a będzie to jakkolwiek trwałe, wydaje mi się że warto, jeśli ktoś często łowi sam. Chętnie dałbym nawet więcej, za lepszą jakość filmu i niewielką wagę takich okularów.

Co do value for money, to tak mawiał jeden mój profesor, omawiając metodykę datowania węglem C14: G włożysz, G wyjmiesz :mellow: Cudów nie ma.

Pozdrawiam

Grzesiek

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Test pierwszy z okularów które do mnie dzisiaj przyszły.

Testów będzie 4 czyli każde moje okulary i w warunkach pochmurnych i w dobrym nasłonecznieniu.

Są to najtańsze okulary jakie tylko istnieją i ja za nie dałem 99zł.

Przy tej cenie nie oczekiwałem żadnej wygórowanej jakości i dzisiejszy test zrobiłem przy pochmurnej pogodzie gdyż było to tuż przed zachodem słońca. Jakość nie powala ale jest taka sama jak z mojej kamery za 350zł która to wymaga jednak drugiej osoby do filmowanie tak że z wyniku jestem zadowolony.

Przeszkadza mi jedynie szum od mikrofonu ale z tym trzeba będzie żyć.

Myślę że w lepszym oświetleniu następny test wypadnie dużo lepiej.

Nieskrępowanie poruszałem głową nie odczuwając ich ciężary i widać że przy szybkich ruchach głowy jakość jest gorsza taż że nie nadają się za bardzo do motorowych sportów ekstremalnych ale do filmowania holu ryby jak najbardziej.

Nie wiem na razie jak w nich przestawić godzinę i datę lub jak to wyłączyć .

Test pierwszy.

Testy porobiłem z tych samych okularów, trochę potrwa wrzucenie tego na YT. Niestety pikanterii nie będzie bo sex shop obok nie czynny

Zrobiłem ujęcia z samochodu i w zamkniętym pomieszczeniu. Wstawię dziś lub jutro

Test drugi, te same okulary, widok z samochodu.

Daje to jako nowy post gdyż to ważne.

Pojawiły mi się 2 problemy, pierwszy to jak ustawić w nich czas i poprosiłem sprzedawcę z Lublina żeby sie dowiedział, odpowiedż dostałem od razu i podaje ją tytaj gdyż głupio krecic filmy z data 2007r

Tworzymy plik txt o nazwie time w nim wpisujemy aktualną datę w tym formacie yyyy.mm.dd hh:mm:ss czyli przykładowo 2010.10.22 21:14:20 i wrzucamy go na kartę pamięci jako dodatkowy plik a nie do żadnego folderu.

Data się automatycznie razem z godziną zmieni po odłączeniu okularów od komputera a pliczek zniknie.

Pozdro dla wszystkich

Nakręciłem dziś kilka filmów drugą parą. Są to ostatnie testy które porobiłem tak że następne filmy będą już z nad wody w trakcie wędkowania.

Oto one:

Jak widać po niektórych ujęciach trzeba się przyzwyczaić do skoków jakości spowodowanych kierunkiem padania światła słonecznego jak i również do filmowania nimi bo kilkukrotnie miałem głowę w chmurach

Nawet nie myślę żeby zakładać na obiektyw wielkości główki od szpilki jakiś filtrów bo raczej to nie wypali.

Zrobiłem też kilka zdjęć i jakość ich nie jest najlepsza bo już lepiej robić zdjęcia dobrym aparatem w telefonie komórkowym.

http://img259.imageshack.us/img259/8177/pict0006f.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/197/pict0005uw.jpg

http://img528.imageshack.us/img528/5011/pict0008cv.jpg

Zalety:

1. Cena

2. Bezobsługowe do filmowania nie potrzebna druga osoba

3. Jakość znośna

4. Łatwość obsługi

5. Komfort używania, nie czuć ciężaru

Wady

1. Na allegro wielu sprzedawców oszukuje pisząc w aukcji że okulary za 99 czy 119zł ma rozdzielczość 720x480 bo w rzeczywistości ma 640x480(wyższe rozdzielczości są droższe)

2. Kiepskie fotografie

3. Kiepski dźwięk

4. Brak płynności nagrywania w trudnych warunkach

5. Brak instrukcji w języku PL i ciężko dostępna informacja na temat ustawiania aktualnego czasu.

Podsumowując okulary maja tyle samo zalet co wad ale mimo wszystko jestem zadowolony z ich zakupu i na pewno się przydadzą.

Pozdrawiam

Dla mnie nie ma lepszych i gorszych, te same okulary z obrazem 640x480 widziałem i za 259 i za 94zł. Jak się przyjrzycie na zdjęcia i opis okularów to wszystkie są takie same.

Istnieją 3 rodzaje jeśli chodzi o rozdzielczość (są też różne ich wariacje np z mp3 itp itd):

1280x960

720x480

640x480

Na wielu aukcjach za 99 czy 109 piszą w opisie że wideo ma 720x480 ale jest to bzdura bo jest to ta niższa i wtedy mamy podstawę do wymiany. Należy zapytać sprzedawcę danej aukcji czy one naprawę mają 720x480 gdyż kolega zakupił i okazało się że w opisie miały tyle a po odebraniu paczki było inaczej. Nie należy w ich przypadku zawierać transakcji poza allegro lub bez paragonu.

Moje miały mieć 720x480 a maja ta gorszą no i mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu, dla mnie wystarczające. Sa tez aukcje gdzie sprzedawca podaje rzeczywistą rozdzielczość i jeśli ten sam sprzedawca posiada wszystkie rozdzielczości to jest szansa na to że rzeczywiście trafi do nas ta która miała być ale i tak warto wpierw wysłać zapytanie.

Pozdrawiam

Pewnie ma ich fabrykę pod Lyonem :lol:

Oj chciałbym chciałbym ale jak na razie to dalej muszę kłaść kafelki i gładź ozdobną. Podobno fabrykują je w Hong Kongu

Dla zainteresowanych info o jednej wadzie którą zauważyłem kręcąc materiał o podłodze Kolibri:

Ciężko nimi kręcić coś z bliska gdyż schylając się żeby zobaczyć np sznurówki pochylamy nieco głowę i odruchem mimowolnym gałki oczne będą patrzyły idealnie na te sznurówki ale głowa będzie bardziej wyprostowana w górę przez co kamera ich nie sfilmuje. Trzeba będzie się niestety przyzwyczaić do mocnego kręcenia łbem :( Zaliczam to na poczet wad :D

.....a ty o Bohunie a nie o gruszkach nam opowiadaj...

Przystrzyglem bo i po co nowy dym? Jesliby sie te okulary okazaly w miare trwale i wystarczajace to moze rzeczywisce warto sie przy tym pokrecic?

Jednak warto rozszyfrowac te rozdzielczosci bo jesli to prawda te liczby to roznica musi byc.

Gumo

Na razie to wiem tyle że oszukują na allegro z tymi rozdzielczościami i że ciężko kręcić coś z bliska.

Ja nie kupie na razie z większa rozdzielczością ( teraz wobki Hand Made zamawiam gdzie sie da do testów i żona by mnie zabiła) ale na wielu forach jest temat i może ktoś kupi to poproszę o wstawienie filmu na YT i będziemy mieli lepszy obraz.

Pozdro all

Wczoraj byłem na małym wypadziku nad woda celem przetestowania przynęt Zbyszka Wąchały a okazyjnie dzięki temu że siadła nam bateria w naszej kamerze przetestowaliśmy już po raz któryś okulary.

Oto filmy

http://www.youtube.com/watch?v=yaxkqSyc5QM

http://www.youtube.com/watch?v=8cUSjAYnAnM

Pozdrawiam

Kolega z innego forum kupił takie, doszły porysowane i nie działały. Sprzedawca od razu zgodził się na wymianę. Jak mówiłem trzeba uważać bo choć dobry bajer to jednak bez paragonu lub potwierdzenia transakcji nie warto kupować bo można się naciąć.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...

(...)

Jak widać po niektórych ujęciach trzeba się przyzwyczaić do skoków jakości spowodowanych kierunkiem padania światła słonecznego jak i również do filmowania nimi bo kilkukrotnie miałem głowę w chmurach

Nawet nie myślę żeby zakładać na obiektyw wielkości główki od szpilki jakiś filtrów bo raczej to nie wypali.

Zrobiłem też kilka zdjęć i jakość ich nie jest najlepsza bo już lepiej robić zdjęcia dobrym aparatem w telefonie komórkowym.

(...)

Zalety:

1. Cena

2. Bezobsługowe do filmowania nie potrzebna druga osoba

3. Jakość znośna

4. Łatwość obsługi

5. Komfort używania, nie czuć ciężaru

Wady

1. Na allegro wielu sprzedawców oszukuje pisząc w aukcji że okulary za 99 czy 119zł ma rozdzielczość 720x480 bo w rzeczywistości ma 640x480(wyższe rozdzielczości są droższe)

2. Kiepskie fotografie

3. Kiepski dźwięk

4. Brak płynności nagrywania w trudnych warunkach

5. Brak instrukcji w języku PL i ciężko dostępna informacja na temat ustawiania aktualnego czasu.

Podsumowując okulary maja tyle samo zalet co wad ale mimo wszystko jestem zadowolony z ich zakupu i na pewno się przydadzą.

Pozdrawiam

Kupiłem, testowałem, więc dorzucę swoje trzy grosze:

Do zalet:

6. Dają możliwość uchwycenia tego, czego zwykle nie mamy żadnych szans nagrać czy zdjąć zwykłą kamerą / aparatem.

Do wad:

6. Kadr ciasny jak przez dziurkę od klucza.

7. Nigdy nie wiesz co kręcisz (bo to niestety nie jest tak, że kręcisz to, co widzą oczy twoje). Łatwo spudłować bliskie obiekty.

8. Kiedy okulary siedzą wygodnie na nosie, a ja trzymam głowę swobodnie, w normalnej pozycji, filmuję głównie horyzont oraz niebiosa. Albo jestem za wysoki (180 cm) albo mam zły kształt nosa (potrzebna operacja plastyczna albo dobra bójka w pubie).

Testowałem je nad wodą, łowiąc z łodzi. Tu dawał się we znaki wąski kąt widzenia kamery. Żeby porządnie sfilmować jak mój syn holuje rybę, musiałbym stać 5 metrów od niego. Poza tym okulary muszę zsuwać lekko na nos (by uchwycić w kadr akcję, a nie chmurki płynące po niebie), przy czym też nie jest tak łatwo wyczuć jak bardzo trzeba jej zsunąć.

Czyli różowo nie jest -trzeba się napocić by opanować sztukę kręcenia filmu przez dziurkę od klucza. Mam nadzieję, że dojdę do wprawy i okularki odpłacą się kilkoma fajnymi pamiątkami znad wody.

Tak na boczku. Podpowiedzcie mi proszę jakiś programik, którym mógłbym wyciąć interesujące mnie fragmenty nagrania. Mam nagrany hol ryby, ale muszę go wypreparować z kilkugodzinnego nagrania.

Do zalet:

6. Dają możliwość uchwycenia tego, czego zwykle nie mamy żadnych szans nagrać czy zdjąć zwykłą kamerą / aparatem.

Istnieje coś takiego jak statyw naramienny do kamery, daje w zasadzie identyczne możliwości jak okulary, perspektywa filmowania itd., oczywiście nie potrzebujemy też drugiej osoby, nie ma też problemów z łowieniem. Zatem ta zaleta jest dość względna .