Skocz do zawartości

Podwójny haczyk do zbrojenia małych przynęt, jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mógłby ktoś podpowiedzieć jakieś przyzwoicie sprawujące się, ale jednocześnie tanie podwójne haczyki? Interesuje mnie coś o długości trzonka 1-1,2cm. Mają służyć do zbrojenia smużaków i mikrocykad.  W oko wpadły na allegro vmc 9908 w rozmiarze 10, ale może jest coś w podobnej/niższej cenie na co warto zwrócić uwagę? Dodam, że istotnym parametrem jest cena ponieważ chciałem uzbroić zalegające przynęty (a 'troszeczkę' się tego nazbierało).

pozdrawiam,

Paweł

Planuje zbroić wobki około 1,5cm (+/- 3mm) i cykady około 2-2,5cm. Kupiłem w zeszłym roku od jednego z jerkbaitowych twórców wirujące ogonki zbrojone wlasnie podwojnym haczykiem, rozstaw ramion 9mm, długość trzonka 1,3mm, i taki lub nieco mniejszy pasuje. Nieco obawiam się wprawdzie o skuteczność zacięć przy pękatych smużaczkach (przy wirujących ogonkach miałem dużo spadów..) ....ale chciałbym nie dociążać wobków, bo to mają być faktycznie smużaki, tzn mają wogole sie nie zanużać. A mikrokotwiczka+kółko łącznikowe 3mm waży około 0,2g...haczyk około połowę tego. 

Za duże będą dyszki do tego co planujesz. W swoich cykadach przy 2,8 cm daję 14ki, też na początku myślałem o dyszkach dwuramiennych ale są po prostu kobyły w porównaniu z przynętą. W polfishingu też raczej nie dostaniesz, chyba, że od gościa zamówisz i przywiezie.

Przykładowy smużak z podwojnym haczykiem 13x9mm. 

nf5lxw.jpg

Haczyk jest za duży Twoim zdaniem? Nie mam za bardzo doświadczenia w łowieniu mikrowobkami, ale estetycznie mnie nie odstręcza, natomiast mniejszy haczyk wydaje mi się za wąski względem szerokości korpusu żeby ladnie zapiąć klenika/jazika. Jak uważasz?

Do wobka w miarę pasuje ale cykady już słabo, przynajmniej w moich są za duże. Z resztą o spasowanie do woblera to musisz bieglejszych w mikrołowieniu zapytać o opinię. 14ki widziałem dzisiaj na aliexpres. Jak pokończę cykady to pewnie coś zamówię.