Skocz do zawartości

Plecionki

wiktos

Rekomendowane odpowiedzi

Temat co prawda wałkowany już wielokrotnie ale...

Ciężko mi było znaleźć temat poruszony plecionkom poniżej 10lb.

Jakie plecionki będą do finezyjnego łowienia okoni czy pstrągów najlepsze? Interesują mnie wytrzymałości od 5lb do 8lb. Znalazłem na internecie takie plecionki jak P-Line, SpiderWire, Power Strike czy słynna PP którą sam posiadam w 3 rozmiarach sprowadzane zza oceanu jednakże wydaje mi się że się pogorszyły szybciej się strzępią niż ta pierwsza kupiona 2 lata temu n allegro u aspius_aspius ,,macałem w hurtowni PP 5lb i była płaska możne i podróbka.

Zna ktoś jakieś plecionki godne polecenia przy małych średnicach?

Z góry dzięki :D

wiktos, jeśłi chodzi o PP to do - bodajże - 8lb włącznie plecionka ta jest typową tasiemką. Od 10lb w górę jej przekrój jest bardziej ZBLIŻONY do kołowego... Z podanych przez Ciebie wytrzymałości mi najbardziej pasuje SpiderWire STEALTH :D

Powiem do siebie, że od kilku do delikatnych zestawów okoniowych stosuję plecionkę Kamatsu Techron Black. Nie powiem ile ma wytrzymałości w elbeesach ale te najcieńsze są opisane jako 0,04 i 0,06mm. Są faktycznie cienkie przy czym mniej więcej zachowują deklarowaną wytrzymałość, nie mają tendencji do spłaszczania się i nawet jak już się odbarwią to po ponownym kontakcie z wodą są ponownie czarne.

Mimo tego, że to cienkie linki to da się bez większych problemów łowić cały sezon jednym nawojem bez wymiany. Aha, no i cena dosyć atrakcyjna - przeważnie około 60zł/100m.

Dzięki, @Mifek czy Spiderwire jest wmiarę cienka przy danej wytrzymałości np porównać ja do PP 10lb(tu jest okrągła pp)? nie będę pisał średnicy bo Pitt od razu się wypowie, że plecionki nie mają średnic :mellow:. Szukam jakiejś dobrej plecionki na okonia pstrąga jakieś jeszcze propozycje? :D

Zerknij tu:

http://www.pcwi.com.au/fishing/4linetesting.htm#BRAID_BRAID

Oprócz wytrzymałości, są tam pomierzone wymiary przekrojów. W najniżych wytrzymałościach przekrój najczęsciej ma stosunek 2:1. Im wyżej tym bardziej zbliża się do 1:1. :D

Widziałem to jakiś czas temu. Chwała człowiekowi za ten wysiłek, ale kilka rzeczy nie bangla. Na przykład:

P-Line Spectrex 15lb ma podane wymiary .178 x .255 - prawie takie same jak Power Pro 8lb .153 x .258 . To wynik lepszy też od PP 10lb i ... P-Line 10lb. Ponieważ wszystkie mam pod ręką, to mogę stwierdzić z całą pewnością, że coś jest nie tak - podejrzewam że w P-Line 10lb zamieniło się z 15lb miejscami.

Tak jak napisał mifek - do 8lb włącznie Power Pro jest płaska, o czym prawie żaden sprzedawca - poza mną :mellow: - nie informuje. Spider jest okrągły, P-Line też, przy czym P-Line jest wizualnie cieńszy przy jednocześnie deklarowanym ciut wyższym lb test.

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

A czy ma ktoś problem ze skręcająca się plecionka ?Czy to normalne zjawisko?Moja plecionka PP 0.13 po kilku dniach łowienia zrobiła się płaska i zaczęła się skręcać :( .Czasem mam wrażenie,że przez to ciężej się prowadzi przynętę.A może to wina złej korby!?Tylko na innych plećkach gorszych firm tego nie zauważyłem .

Pozdrawiam

A może to wina złej korby!?

...jeśli to klasyczny stałoszpulowiec to sprawdź rolkę kabłąka...

...poza tym zerknij na przelotki, szczególnie szczytową...

...jeśli równocześnie (wymiennie) używasz różnych plecionek i kręci ci tylko PP, to może te twoje PP jest w podróbie (temat do przemyśleń)...

...bardziej doświadczeni koledzy pewnie coś więcej powiedzą...

...pozdrawiam...

Panowie zauważyłem poważny problem z plecionką a właściwie z jej pękaniem podczas wyrywania z zaczepu na długości a nie na węźle wynikiem czego są duże straty pletki.

Sytuacja powtórzyła mi się z dwoma rodzajami pletki (pletka w miare nowa). Sprawdziłem przelotki i porcelanki sa ok, młynek też rolka działa prawidłowo- no i nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny?

Panowie zauważyłem poważny problem z plecionką a właściwie z jej pękaniem podczas wyrywania z zaczepu na długości a nie na węźle wynikiem czego są duże straty pletki.

Sytuacja powtórzyła mi się z dwoma rodzajami pletki (pletka w miare nowa). Sprawdziłem przelotki i porcelanki sa ok, młynek też rolka działa prawidłowo- no i nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny?

To zależy, jeśli pęka po szarpnięciu to może być wywołane zjawiskiem niższej wytrzymałości linki od obciążenia dynamicznego. Jeśli pęka przy powolnym podciąganiu to już może być zwyczajna słabość linki. Warto używać odczepiaczy, jeśli jest możliwośc. Wyrywanie linki zawsze ją trochę osłabia :D .

To akurat dosyć normalne, szczególnie w Wiśle. Na pocieszenie powiem ci, że też tak często mam, również na grubszych linkach. A wędkuję w twojej okolicy. Wystarczy, że łowisz na kamieniach. Linka ociera się i strzela losowo. Dlatego używam szpulek 270m - bo ze 135 to po kilu wyprawach czasami mało co zostaje.

Ja używam PP czerwona 20lb i jest taka sobie. Kupiłem bo nie mieli innej w sklepie lokalnym a nie miałem czasu żeby kupić przez neta.

Jeśli chodzi o wytrzymałość to jest taka sobie. Po paru godzinach łowienia w jaśniejszych miejscach traci bardzo wiele na wytrzymałości. Raz zaczepiłem o gałąź i mocniej pociągnołem i pękła jak zwykła żyłka. Najlepsza jaką miałem do tej pory to Spiderwire 0.20mm i napewno do niej wrócę tylko lepiej kupić z importu tak słyszałem. Dobrze że wyszedł nowszy model ;] muszę sobie kiedy sprawić i przetestować (Spiderwire Ultracast Invisi-braid ciekawe jak z parametrami)

Jedna uwaga co do invisibraid..lata z tego dobrze, nie sciera sie za bardzo, jest mocna.

Jest tylko jeden maly haczyk - ma tendencje co jakis czas, zwlaszzca jak sie lowi w ten sposob, ze linka ma nierownomierna siłą zacisniete zwoje, do tworzenia na dlugosci linki bardzo trudnych do rozplatania wezlow.

Co do zrodla to nie wiem teraz jak z podrobkami ale trzeba miec pewne, w przeciwnym razie stajemy sie posiadaczami badziewia nie majacego nic wspolnego z markowym produktem.

Gumo

A ma ktoś może spiderwire ez braid i jakieś odczucia związane z tą plecionką ??

Pozdrawiam

Kupilem taka linke w USA,ale jeszcze na nia nie lowilem bo narazie mam nawiniete PP.

Na pierwszy rzut oka EZ braid wyglada identycznie jak Fireline z Berkleya niema splotu,jest bardzo gladka ,nie jest to typowa plecionka bardziej taka linka.

Mam 10lb-0.18mm i wyglada ta linka na bardzo okragla w przekroju,jest tez sztywniejsza niz plecionki- sztywnosc taka sama jak w Fireline