Skocz do zawartości

Plecionki

wiktos

Rekomendowane odpowiedzi

To ja się dołączę do tematu i podpytam o plecionki w oczojebnym kolorze - wściekły pomarańcz badź wściekły zielony. Do tej pory miałem tylk Dragonowskie, a co innego jest dostępne na rynku? Przeznaczenie - sandacze z łódki.

Ostatnio łowiłem Whiplashem opisanym chyba jako 60 czy 70lb :mellow:

Na szpuli wyglądał ładnie- pomarańczowo...

Po zamoczeniu raził po oczach tak, że musiałem zasuwać w polaroidach :mellow: Wsio na nim widać i czuć też. Miękka, mogłaby mieć bardziej ciasny splot, ale daje radę.

Na więcej info nt. nazwy, danych z etykiety itd trzeba poczekać na Homegeona

Podrawiam

Kamil

• 2 tygodnie później...

@łukasz91 temat dotyczy plecionek 0.10 i mniej.

@artech, moja plecionka PP, którą wygrałem na zlocie jerkbaita,też miała feler, takie nadlane zgrubienie :( . Przeciąłem ją w tym miejscu i odcinek ok 20-30m przeznaczyłem do innych celów, reszta służy mi do dziś (kilka lat), a nie oszczędzam jej : zimą trocie, jesienią sandacze, nawet słona woda w Danii jej nie zaszkodziła :mellow:

Ostatnio testowałem Kamatsu Techron Black 0.06 Koszt za 100m - 60 zł. Gęsty splot, faktycznie bardzo cienka, chyba już w tym przypadku możemy mówić o średnicy - bardzo okrągłą. Miękka i tu tkwił problem, podatna na plątanie i skręcenie. Jak już się splącze i supełek zaciśniemy np. zacinając to praktycznie nie do rozwiązania nawet przy użyciu igły :angry: Oczywiście winę ponosi tu także lekka, nie mająca oporu przynęta, która nie napina plecionki, tak by ściśle się układała na szpuli. No ale nikt na taką nitkę nie założy wirówki 3 czy 10cm SDR-a.

Najczęściej jest tak, że przy luźno nawiniętej plecionce podczas zacięcia, brania, zaczepu ostatni zwój wcina się pod wcześniejsze i przy kolejnym wyrzucie dochodzi do splątania.

Liczę, iż wypowie się ktoś kto używał linek spiekanych w średnicach 0.04-0.10, i czy ich zwiększona sztywność wpływa istotnie na odległość rzutu (jest to dla mnie bardzo ważne), małymi, powiedzmy 3-6g, przynętami.

Planuje przetestować Whiplash i Fireline, może macie sugestie od której zacząć.

Pozdrawiam

To jest wlasnie to o czym pisalem. Plecionki bardzo miekkie maja tendencje do tworzenia wezlow nie do rozplatania.

Pol biedy jak wezel utworzy sie blisko ale bywa ze i ze 20m trzeba odciac - w efekcie takiej linki nie da sie uzywac dluzej bo metrow nie wystarczy. A tendencje do nierownomiernego nawijania zawsze beda wystepowac - przyczyna powstawania splatan.

Sklejana Fireline byla moja 1sza plecionka, kupiona jeszzce za czasow bazarku przy KRN, Wwa za ciezkie pieniadze.

To bylo najgorsze gowno jakie mialem.

Wyleczylem sie szybko z tego zrodla i przeszedlem na wszelki wypadek na linki braided.

Gumo