Skocz do zawartości

Jaxon 2016 - kij Varis Pro

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Każda z firm ma swoje perelki nawet w budżetowej klasie. Kije mikado po 120-160zł - w wiekszosci bardzo fajne. Pletka Mistrall Shiro w cenie lepszej żylki - złego słowa nie powiem, wolę niż PP. Oczywiście to nie Varivas ani Momoi. Żylka Dragon Millenium okoń - poza przegrubieniem bardzo dobra a tania jak barszcz. Można tak długo. Skreślać konkretną firmę jest po prostu glupio, bo te nasze marki są wirtualne i nic nie produkują. Nalepka Jaxon może byc na sprzęcie z tej samej chińskiej fabryki w której klepią Mistralla, Robinsona i 100 innych "firm". I odwrotnie , może być na Daiwie - Jaxon ZX jest klonem Daiwy Kix sprzed chyba 10 lat.

• Like 4

Sam jak kiedys szukalem lekkiej odległościówki to kilka sklepów odwiedziłem a budżet miałem 300zł na kija i za kazdym razem w rece te "markowe" jakoś mi w rece nie leżały ale jeden sprzedawca dał mi do potrzymania Jaxon Monolith XT i odrazu w rece poczułem ze idealnie leży a do tego leciutki jak żaden inny, ważył 208gram przy 3.90metra a konkurencja ponad 30 i wiecej gram. A jakoscia wykończenia nie odbiegał od nich wiec naprawde warto posprawdzać nawet te wyśmiewane Jaxony i inne marki

A 25-letni Diaflash Match waży 168 gram przy długości 427 cm-to jest dopiero lekkość ;) .

Ja na Jaxona nie narzekam,mam ZX-a,mam feederka Crystalisa kupionego za śmieszne pieniądze,który wyciągnął już kilka ładnych karpi i działa bezawaryjnie :) .

Każda z firm ma swoje perelki nawet w budżetowej klasie. Kije mikado po 120-160zł - w wiekszosci bardzo fajne. Pletka Mistrall Shiro w cenie lepszej żylki - złego słowa nie powiem, wolę niż PP. Oczywiście to nie Varivas ani Momoi. Żylka Dragon Millenium okoń - poza przegrubieniem bardzo dobra a tania jak barszcz. Można tak długo. Skreślać konkretną firmę jest po prostu glupio, bo te nasze marki są wirtualne i nic nie produkują. Nalepka Jaxon może byc na sprzęcie z tej samej chińskiej fabryki w której klepią Mistralla, Robinsona i 100 innych "firm". I odwrotnie , może być na Daiwie - Jaxon ZX jest klonem Daiwy Kix sprzed chyba 10 lat.

Dokładne, nasze rodzime firmy to dystrybutorzy a nie producenci sprzętu.

Swoją drogą przeglądając katalog Mikado i DAM-a jestem przekonany że część asortymentu biorą z jednej fabryki.

dajcie znac , smieszny kijek z tego moze być . 

ogolenie to jestem pozytywnie zaskoczony nowosciami z tego i zeszlego sezonu naszych rodzimych producentow. Dosc długo nie mialem doczynienia z seryjnie produkowanymi kijami i jest super progres , bardzo mi sie to podoba :)

Szukajcie a znajdziecie - o ile kiedykolwiek istniał ten graal -i niekoniecznie złoty. . . Nie musi to być koniecznie wedka z pracowni czasem tym graalem może się okazać zwykła chinszczyzna,która jeden pogardzi a drugi wychwali i wyniesie ją w niebiosa-życie. . .

Odnoszę wrażenie, że nie chodzi w tym całym naszym szaleństwie o "złapanie króliczka". Raczej większość zdecydowanie woli pogoń za nim :), ja chyba również zaliczam się do tej grupy B) .  

Na tym chyba polega całe wędkarstwo, od sprzętu po ryby.

• Like 1

Na tym chyba polega całe wędkarstwo, od sprzętu po ryby.

I jak się z tym pierwszym trafi to te największe ryby też się przedstawiają do zdjęcia. Nie tylko do opowieści pt. jakiego to kabana miałem na haku. Kabana który popłynął przy w siną dal przy podbieraku/łódce/brzegu/ręce... ;)

Dziś oglądałem te kijki. Moje subiektywne wrażenie jak najbardziej pozytywne. Skuwka faktycznie metalowa ale spasowana idealnie. Akcja według mnie to moderate-fast. Dolnik tak jak lubię krótki i w jednym kawałku. Kilka fotek z ugięcia. Piewsze trzy fotki  2,21 m 4-18g  obciążenie 200 g i 500g. Dwie ostatnie 2,05 m 8-28 g obciążenie 200 g i 500 g. No i ta cena. Testy tego pierwszego w niedzielę na pstrągach.

post-48682-0-07636000-1454099019_thumb.jpg

post-48682-0-47941500-1454099040_thumb.jpg

post-48682-0-82710700-1454099059_thumb.jpg

post-48682-0-27384800-1454099080_thumb.jpg

post-48682-0-63479900-1454099098_thumb.jpg

Edytowane przez KALI
  • Like 2