Spinnigista Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Orientuje się może ktoś w czym dokładnie różni się Catana CX od nowej DX poza delikatnych zmianach w desingu? Drugie pytanie która wersja będzie lepsza pod pstrąga chodzi o cw 3-14 czy 7-21. Głównie pod wobki 3-6cm, wahadełka w podobnych rozmiarach oraz obrotówki rozmiar 1,2. Może ktoś ma możliwość zmierzenia długości dolników od początku fore do końca w długościach 2,40 i 2,70 w wersjach CX i DX z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć, w moim dx 270 1-10g długość dolnika to 57,5 cm. Jeśli Ci coś to pomoże to w tej gramaturze wędki woblery 4-5 cm to maks przy dużym uciągu. Tak poza tym to krowi ogon, kiepsko się rzuca. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Worek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Mnie interesuje mocniejszy model, może będzie sztywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 chętnie podepnę się do pytania bo mało pisze o tych wędkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 CX-y są faktycznie dosyć lejowate, DX-y znacznie sztywniejsze. Długość dolnika raczej będzie zbliżona, jeśli nie identyczna. DX do 14g obsłuży spokojnie wspomniane przynęty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dober Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Mam cx 3-14 270. Uzywam go na pstragi, jazie, klenie i czasem na okonia. Super kijek, na prawde przyjemnie sie nim lowi. Odnosnie tych rzekomych 14stu gram- jak dla mnie jest trochę zaniżone, takze wahadelka po 10-13 gram, obrotowki 2 czy wobki 6 cm obsuguje w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Też mam 3-14 g i powiem, że gumki na główkach 1-3 g przy żyłce 0,16 miota naprawdę daleko. W tym sezonie musiałem jej użyć awaryjnie przy łowieniu szczupaków na gumki 6-10 cm na główkach 3-7 g i jak dla mnie przy sporadycznym podbiciu zbyt mocno się uginała. Wykonanie, ogólne wrażenia jak najbardziej na plus. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez leszczynski.bp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 a pod klenie i jazie bardziej polecacie CX czy DX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 CX-y są faktycznie dosyć lejowate, DX-y znacznie sztywniejsze. Długość dolnika raczej będzie zbliżona, jeśli nie identyczna. DX do 14g obsłuży spokojnie wspomniane przynęty.Miałeś w ręku czy tylko teoria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Miałeś w ręku czy tylko teoria? Praktyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Praktyka No to w takim razie dzięki. Muszę zrobić rekonesans i sprawdzić czy ogarne jednym kijem np . 2.70 czy kupić dwa np 2,70 i 2,10 albo 2,40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 CX- Długość dolnika (sam rear grip w wersji 270 ) to 38 cm dosyć długi wręcz czasem nie komfortowy cała długoś łącznie Foregripem wynosi 58 cm Nie miałem w reku wersji DX ale pewnie poza lekko zmienionym Designem mało co sie zmieniło Tak samo jak Kołowrotek Catana FB do FC Zmiany wyłącznie w Desighnie Ogólnie Catana CX ma wysokoa jakość wykonania i jak na tą klasę cenową dość trwałą okładzinę korkogumy niew iem jak u innych kolegów posiadaczy Docyć lekka przelotki dobrej jakośći ,tylko ten dolnik mnie nieraz wkurza w akcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Trochę długaśny tym bardziej, że trzymam za foregrip... 50 cm jeszcze bym przebolał. Ciekawe jaka długość jest w 2,40 Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Spinnigista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Strasznie długi ma dolnik wiem a tez lubię chwyt za Forgrip a wtedy wystaje poza łokiec ew moim przypadku az 18 cm ! :lol:mozna sie przyzwyczaic ale jak ktos zawsze uzywa ktotkich dolnikow to sie nawkurza próbuje sie przekonac do tego uchwytu wyprofilowanego do kalasycznego chwytu czyli dwa palce przed i dwa za stopka kolowrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Mam dx-a z 2015 dł 240 cw 7-21 Łowiłem głównie na blaszki i woblery, na małym stojącym zbiorniku.. Przy meppsie 13g już widać dobrze ugiętą szczytówkę. Rzucając 19 gramowym Salmo skinnerem trochę się bałem... Pod rybą wędeczka super, takie szczupłe 50-60 wyciąga na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Przepraszam, że trochę odgrzewam temat, ale po półrocznym użytkowaniu stwierdzam, że DX L 270/3-14 stała się moim ulubionym wędziskiem. Do tego długiego dolnika można przywyknąć, nawet moja Pani, choć ma krótsze ode mnie ręce też nie narzeka.Doposażam teraz nasz arsenał w DX UL 210/1-11 na małe rzeczki, w moim regionie jest takich kilka. Ciekawe czy będziemy tak samo zadowoleni. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Ja łowię CX 7-21g - 240cm (Medium Light) i wędka pod średniego Szczupaka, Okonia idealna. Jako seryjny kij ze średniej półki robi robotę. W gumie powyżej 15g zaczyna być mocno odczuwalny hol na szczytówce. Wędka raczej na spokojną wodę lub lekko płynącą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BjornOFF Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Ja od niedawna używam DX 240 ML do 30g na Warszawskiej Wiśle i powiem szczerze że przy przynętach stawiających większy opór kij potrafi się ugiąć do 1/3 dlugosci. Niestety nie wiem jeszcze jak wygląda na tej wędce hol czegoś powyżej 40cm bo kijaszek ma na koncie dopiero 2 wypady gdzie padło kilka przedszkolaków sandaczowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Witam. Mam pytanko do kolegów, którzy między innymi posiadają catanę w swoim arsenale. Możecie polecić jakiś alternatywny kijek do dx 300 10-30g? Oczywiście w zbliżonej cenie, wymieniony model obecnie kosztuje 150 złociszy. Potrzebuję długiego kijka od 275cm to przy niezbyt długim dolniku tak do 300cm. Kij pod blachy i woblerki (pod szczupaka) zdecydowanie z nieszczytową akcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Proszę bardzo Ferox 270cm/10-30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Alex, przed rokiem napisałeś, że dx stał się twoim ulubionym kijem, zdania nie zmieniłeś? Bo generalnie dość niezłe ma opinie, mi jedynie przy tej cenie to ten dolnik 50cm-trowy tylko nie leży. Potrzebuje szczupakowego kija na dużą rzekę do trudnych warunków terenowych pod blachy głównie, szkoda mi więcej wydawać bo prawie na pewno go poważnie uszkodzę, kwestia czasu. Z jaxonów to już bardziej monolith mnie przekonuje. Poza tym dobrze by było tak 290 cm chociaż.Dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) Zdania o Catanie DX nie zmieniłem, ale po pierwsze moja ulubiona Catana to kijek 3-14g, więc nie bardzo szczupakowy. Po drugie przekwalifikowuję się na castingowca Po trzecie, seria Ferox bije na głowę Monolithy, podobnie jak Duńczycy naszą reprezentację ślimaków. Po czwarte, moim zdaniem na śródlądziu długość ponad 270cm to troszkę nadmiar, ja używam 3-metrówek tylko do spinningu z brzegu morza, ale każdy ma swoje upodobania. Edytowane 2 Września 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi