logun74 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, teraz chodzi mi po głowie streamer - jak najlepsza imitacja ryby, i pytanie związane z tym zagadnieniem. Chcę zrobić ogon , ale nie z włosia syntetycznego , czy też z microlonu , jak do tej pory, Czy trymowane pióro gesie się nada? Czy stosina jest stosunkowo miękka? Jak szerokie są promienie w końcówce gęsiego pióra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Tomek, ten ogon miałby być zamontowany na przedłużce tak ? Tak na prawdę to jedynie dla Nas ma jakieś znaczenie. Ja bym do tego podszedł w ten sposób, wziąłbym pióro (dość duże) polakierowałbym je lakierem bezbarwnym, tak aby można było z niego wyciąć kształt ogonka i następnie przywiązał/przykleił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Kacper, chodzi o cos podobnego jak na ostatnim zdjęciu. Ma byc miękka stosina ,bo bedzie montowany na shanku. Zaparlem sie w miarę doskonalenia techniki na real fish. Jeśli widziałeś dokładnie moj wątek, to wiesz jakie streamery robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Tak się zastanawiam nad tym rozwiązaniem i w dużych muchach to będzie ciężko z zastosowaniem tego. Pytanie - czy to ma być mucha do łowienia, czy do pokazywania? Rozumiem, że shanków będzie kilka i to za hakiem, żeby dojść do ogona. Ja bym spróbował zawiązać to na jakiejś żyłce. Sama praca tego pióra bedzie znikoma w porównaniu do syntetyków i flashy, jeśli go nie polakierujesz to w wodzie się poskleja i nie będzie imitował kształtu ogona. Raczej pomyślałbym na Twoim miejscu ze zrobieniem ogona ale z pianki, albo jakiejś gumy, czy nawet grubszej folii. Jeśli dążysz do jak najbardziej naturalnej muchy, to pomyśl nad malowaniem, trzeba dobrać odpowiednie farby i spróbować wzorem kolegów lurebuilderów pomalować muchę. Chodzi mi coś takiego po głowie, ale nie jakieś tam trywialne paseczki w okoniach, tylko bardziej ambitnie - z imitacją łusek, przyciemnionym grzbietem. Temat trudny i nowatorski, ale myślę, że do zrealizowania, nie widziałem jeszcze nigdy czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 No właśnie coś takiego chciałbym uzyskać , ale po tym co piszesz , to chyba jeszcze moje umiejętności są za małe , ale będę o tym myślał. Te streamery chciałbym do łowienia , ale mam półkę na która odkładam te , które w moim mniemaniu są wyjątkowo ładne i udane, takie , których szkoda wrzucać do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi