Skocz do zawartości
  • 0

Zabezpieczenie przyczepki przed kradzieżą

Wojtasz

Pytanie

Panowie przerabiam przyczepkę SAMa którą dał mi tato. Mniej więcej wszystko wiem co i jak tylko zastanawiam się jak skutecznie zabezpieczyć przyczepkę przed kradzieżą. Przykładowo pojadę nad Wisłę około 70 km od domu, zostawiając auto z przyczepą w krzaczorach i chciałbym być spokojny. Wiem że to jest już jakiś margines przekorności no ale... Kiepsko jest wrócić i zastać auto bez przyczepki i co wtedy. Chłopaki macie jakieś sprawdzone patenty ??

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jeżeli ktoś jest zawodowym złodziejem to bez problemu buchnie nam nawet samochód z przyczepką , przed taką kradzieżą to tylko ból złagodzi dobre ubezpieczenie . Jeżeli ktoś jest złodziejem amatorem to może powybijać szyby i oczyścić środek auta  , odkręcić koła , odczepić i odciągnąć przyczepkę. Na szyby to najlepszy jest alarm , na koła śruby anty kradzieżowe a jeżeli chodzi o przyczepkę która jest podpięta do haka auta to firmowe blokady są za drogie i niestety łatwo je otworzyć śrubokrętem . Ale jest na to oczywiście sposób , dla mnie ważne aby coś było skuteczne a nie koniecznie drogie . Ja w przyczepce mam po prostu zamontowaną kłódkę trzpieniową ( NIE pałąkową - możliwość obcięcia nożycami ) Jest ona zamontowana tak , że nic oprócz kluczyka jej nie otworzy . I to cały myk . Jedyny minus tej blokady jest taki że trzeba powiększyć i przewiercić otwór w rączce .

e04a70b763dc4986a8cd34d8590d61bc_resized

dbab63833fb8f482a549906a223907e8_resized

37b6dd5295a72c396c5bc5397890e5fb_resized

• Like 3

• 0

Jeśli chodzi o złodziei zawodowców to takich raczej nie spotkam gdzieś nad wodą, a jeśli tak to można stracić wszystko. Najgorsze są " lumpy" które akurat szwędają się nad wodą. Okazja czyni złodzieja. Motyw z kłódką jest fajny, tylko do końca nie kumam zasady jak ona blokuje. Te obejmy na koło również. Trzeba tylko zabezpieczyć koło, aby nie było możliwości go odkręcić. Jest na to jakiś sprawdzony nie drogi sposób ??

• 0

W rączce masz spust który musisz wcisnąć aby przyczepkę zdjąć z haka ( 1 zdjęcie )  . Bolec kłódki go blokuje , jeżeli masz wszystko na haku i z kłódką spust nie ma prawa drgnąć . Trzeba zozkminić budowę rączki .

Edytowane przez neor
  • Like 1

• 0

Oczywiście macie racje, ktoś kto jeździ i szuka takiej np przyczepki to nie jest wstanie go powstrzymać żadne zabezpieczenie. Chodzi tylko o takich ,co akurat sie nawina jak pisze kolega Wojtasz. Na przykładzie tej co ja pokazałem jest rozsuwana jak na filmiku wyżej, na same koło tylko specjalna szpilka jak w autach po 2 po odkreceniu koła troche cieżko taka przyczepke ciągnać nawet autem i tu wracamy do 'profesjonalnych' złodzieji ,którzy zapakują to np na lawetę. Koło się zamyka. Na takie wypady uważam ,że taka kłodka ew.łancuch wystarczą. Na dłuższe pozostawianie AC. Dodam tylko jeszcze ,że takie łancuchy z jakiego materiału by nie były, to po dużymi nożycami (ramię ponad metr dlugości) pękają niczym zapałki!

• 0

Tak, AutoCasco komunikacyjne. Pakiet serwisowy, od aktów wandalizmu i kradzieży. Zniżka 50%, płaciłem coś około 70 plnów.

Jaki ubezpieczyciel? Chciałem coś takiego w PZU to Pani zrobiła wielkie oczy - 2-3 lata temu.

• 0

Panowie jeżeli ktoś jest zawodowym złodziejem to bez problemu buchnie nam nawet samochód z przyczepką , przed taką kradzieżą to tylko ból złagodzi dobre ubezpieczenie . Jeżeli ktoś jest złodziejem amatorem to może powybijać szyby i oczyścić środek auta  , odkręcić koła , odczepić i odciągnąć przyczepkę. Na szyby to najlepszy jest alarm , na koła śruby anty kradzieżowe a jeżeli chodzi o przyczepkę która jest podpięta do haka auta to firmowe blokady są za drogie i niestety łatwo je otworzyć śrubokrętem . Ale jest na to oczywiście sposób , dla mnie ważne aby coś było skuteczne a nie koniecznie drogie . Ja w przyczepce mam po prostu zamontowaną kłódkę trzpieniową ( NIE pałąkową - możliwość obcięcia nożycami ) Jest ona zamontowana tak , że nic oprócz kluczyka jej nie otworzy . I to cały myk . Jedyny minus tej blokady jest taki że trzeba powiększyć i przewiercić otwór w rączce .

Czy masz zabezpieczone te 2  śruby mocujące zaczep do  dyszla?  :ph34r:

Edytowane przez piernik

• 0

http://www.abcprzyczepy.pl/pl/289-blokada-zaczepu-kulowego-zabezpieczenie-rozpinana-albe.html

te zabezpieczenie nie pasuje do każdego haka , zalezy w jakiej odleglosci jest kula od zderzaka.nie pasowalo wtedy do daci dustera z oryginalnym hakiem  uzywalem ale przyczepe trza było dawać pod kątem prostym do auta.

Edytowane przez inter

• 0

Jaki ubezpieczyciel? Chciałem coś takiego w PZU to Pani zrobiła wielkie oczy - 2-3 lata temu.

Tak. PZU, drugi rok już tak ubepieczałem. Samochód i przyczepkia AC. Czy wypłatą, czy nie to jest inny temat, ale przynajmniej mam komfort psychiczny na wodzie.

A widziałem już dziurę po łomie w drzwiach samochodu. Oczywiście zrobiona,kiedy znajomy spokojnie sobie wędkował.