Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2015/16

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

No 4cm to za mało, przynajmniej dla mnie bo do małych nie należę. Jednak u mnie od 2 dni trzyma mocne -20 w nocy i -10 w dzień, wcześniej było jakieś 5/8 stopni poniżej zera. Liczę, że dziś po południu, może najpóźniej jutro uda się otworzyć sezon  :lol: tym bardziej, że piękne słonko za oknem i wiatru nie ma 

Zryłem taflę jeziorka tak, że teraz przypomina ona plaster szwajcarskiego sera, echosonda nie wykazała żadnych oznak życia pod lodem. Być może jest to spowodowane ciśnieniem 1040 hPa lub ryby powłaziły pod burty? Nie mam pojęcia, max głębokość to 7m średnio w plosie 4-6m pod burtami od 2 -4m. Woda wdziera się daleko w głąb lądu poniżej brzegów lub raczej brzegi obrastają wodę pływającą darniną. Przed zamarznięciem w zachodniej części jeziora namierzyłem liczne skupisko dużych ryb a dziś nie mogłem ich odszukać zupełnie jak by wyparowały. Mam nadzieję, że się podniosą wraz ze spadkiem ciśnienia...

edit- odwiedziłem też znane i sprawdzone zimowe jezioro Kilelarskie gdzie poza przyłowem szczupaka nic się nie działo a ludzików było jak igieł na choince.

Edytowane przez guciolucky

Witam,

i ja dziś nie wytrzymałem. Szybka wizyta w wędkarskim i na lód. Pokrywa czarna, szklista i twarda :D Może zbyt gruby nie był, ale chodziło się pewnie. Najważniejsze, że sprzęt sprawdzony a nowa podlodóweczka ochrzczona:) Wynik kilkanaście małych okonków złowionych na płytkiej wodzie - do 90 cm. Wszystkie pływają dalej. Okonek nie spełnia minimum, ale to fotka poglądowa. Jeżeli moderator zdecyduje, że narusza ona regulamin, proszę o usunięcie:)

Pozdrawiam b5473

Edytowane przez Sebo0707
  • Like 4

Byłem dziś się przejść nad stawek niestety :/ bo polowil bym :)

Ale jak walilem siekierą to zrobiła się krecha na ok 2m lód ponad 10cm można po takims czymś chodzić czy omijać takie miejsca,

I jeszcze pytanko który lód jest najmocniejszy ten czysciutki co mamy teraz?