Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2015/16

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

@Fishmaker. Świeży, krystaliczny lód jaki jest teraz o grubości ok. 6 cm nadaje się do bezpiecznego chodzenia. Oczywiście nie bezmyślnego. Pika zawsze pod ręką żeby sprawdzić, czy dwa kroki przed Wami nie ma oparzeliska albo jakiegoś lekkiego uciągu, co gwałtownie mógłby wpłynąć na grubość lodu. Zawsze sprawdzamy, gdzie idziemy, aż obadamy większość łowiska i mamy pewność, że nic nam nie grozi.

Dzisiaj u mnie na większości starorzeczy lód miał 14-17 cm. Dobrze, że zabrałem ze sobą dodatkowo świder, bo pierzchnią byłaby to mordęga. Wczoraj jeszcze nie było takiego grubego lodu.

Ja dzisiejszy cały dzień spędziłem na lodzie. Szału z okoniami nie było, bo wieszały się tylko małe "zapalniczki". :)

Lód ma już grubość 12 cm i może skutery śnieżne nie jeździły jeszcze po powierzchni ale bojerów udało mi się naliczyć około 10.

Wczoraj niecała godzinka na rekonesans na wiślanym starorzeczu. Wykułem pięć dziur, ale tylko w jednej zaliczyłem 3 okonki. Dziś w dwie godzinki, kilka nowych dziur i 12 okonków (w tym 3 ok. 6cm :) ) Lód 8-12cm. Brania tylko w trzech otworach, na lekką mormyszkę z pinką. Płoci ani śladu.

Spędziłem, cały dzisiejszy dzień na lodzie, oczywiście na Siemianówce. Grubość lodu z dnia na dzień jest coraz większa i bezpieczniejsza, w tej chwili około 15 cm.

Złapałem w sumie około 30 okoni, o rozmiarze nie będę pisać, bo nie warto.

Ale dzisiaj byłem zaskoczony 2 razy, ponieważ poza okoniami złapałem dwa małe sandacze w rozmiarze 20 cm, które "niby" nigdy nie były wpuszczane do tej wody...

Dziś byłem w okolicach Połczyna. Łowiłem może 2 godzinki, same drobne okonie ale jak złapać dużego gdy łapie się tam 2-3 szt/min sama drobnica po 15 cm.

Ogolnie pierwsza wyprawa na +. Teraz tylko czekać na ochotkę w sklepie i trzeba będzie zacząć zabawę z mormyszką  :ph34r:

Lód zaliczony  :D .

Ryby dały kolejną lekcję pokory.  :(. Na sztuki coś było, natomiast rozmiarem powalały na kolana.

Brzydkie kaczątko nie zdążyło wypięknieć i się męczy.

post-51341-0-28485400-1452098138_thumb.jpg

Poza tym lód bardzo mocny i lity, około 15 cm.

Koło nas śmigali Imprezą i chyba Golfem (daleko nie było widać)
Golf sobie nie radził ze śliskim lodem, ale Imprezka już ładne prędkości uzyskiwała, lód pod nią strzelał, ale nie specjalnie mocno. 
Poza tym jeszcze morsy brały kąpiel w przeręblu, a obok nich stała Rav4.

Pogoda fajna. 

W całej okolicy wyniki podobne, na Śniardwach jednie ktoś płotki połowił.

W weekend ocieplenie, może to spowoduje że coś drgnie w braniach.

No nareszcie też byłem bez przygotowania bo sklepy pozamykane bez robaków, zanęty haha dopiero jakieś pinki koło przerębla znalazłem :)

Najpierw blaszka i szczupaczek później mormyszka i płoteczki

Zdjęcia usunięte: szczupaczek złowiony w okresie ochronnym, płotki na mormyszkę - JB.PL jest forum nt. spinningu, baitcastingu i muchy!