Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2015/16

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie u mnie podobnie. Od soboty walczę co dnia do oporu i okonia większego jak 25 nie widziałem;d dziś dwie sztuki 22cm około, masa drobnicy i dwa szczupaczki, około wymiarowy i drugi deczko mniejszy. Nie mierzylem bo i po co;) ładnie kijek ponaginaly ;) jutro walczymy dalej

Ja wczoraj masę "palczaków" , około 20 szt takich 18-22 ,

jeden rodzynek 36cm post-47757-0-53888500-1452193054_thumb.jpg

jeden przyłowik w postaci szczypaczka 65 Ryba złowiona w okresie ochronnym!! (no i bez forumowego minimum...)

i jedna obcinka po krótkim holu znacznie większego.

Edytowane przez mario
  • Like 2

Embargo Rosjanie wprowadzili??? [emoji38] [emoji38] [emoji38]

Prawie. Okres Świąteczno-noworoczny spowodował, że np. u mnie nie było giełdy, gdzie zaopatrują się sklepikarze, a teraz na Ukrainie była prawosławna Wigilia, a ochotka głównie jest właśnie stamtąd. W sklepach pusto, ochotka dopiero od dziś...

U mnie sezon zakończony  :P Czas wrócić do Krakowa i czekać aż rzeki rozmarzną.

Ostatnio wypad u mnie na zero, zapewne dlatego że nie było ochotki  :rolleyes: Ale tak szczerze, nie mając ochotki można użyć sztucznej lub zwykłą pinkę maczać w dipie ochotkowym. Zawsze coś się uwiesi  ;)

Brak wyników to nie wina braku ochotki. Od wielu lat łowie tylko na blaszki. Przekonałem się , że biorą na nie malutkie palczaki jak i ładne garby. Oczywiście jak BIORĄ!!!, a jak nie biorą , to raczej nic nie pomoże  ;) .

A to mojej roboty "biżut" post-47757-0-94765600-1452274907_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69

Dokładnie popieram kolegę @miramar69. Też od wielu lat łowię tylko na blaszki i na wyniki nie narzekam. Przeważnie stosuje dość duże modele co w znacznym stopniu zmniejsza ilość głodnej okoniowej młodzieży :)  a sztuczna ochotka na foto kilka postów wyżej, jest świetnym dodatkiem na kotwiczkę gdy garbuski grymaszą ;)

Oczywiście pokazałem tylko jeden z przypadków złowienia akurat karasia (dodam że nie jedynego) , ale jak kolega powyżej zauważył,  trafiał mi się prawie cały przekrój naszego rybostanu. Płocie ,krąpie oraz jazie czy klenie to norma szczególnie na wiosnę , gdy po długiej zimie zaczyna brakować pokarmu roślinnego.

Edytowane przez miramar69

Pls podpowiedzie mi, bo piszecie ze czasami wyciagacie szczuplego, czy uzywacie przyponów jesli wiecie ze lowisko obfituje w zebate? 
U mnie plywa ich sporo na spotach, ktore odwiedzam i jest tam glowie szczuply, wzdrega i okon jako dominanci ... Mnie wiadomo interesuje okon ale nie wiem w tym momencie czy przypon nie ograniczy ilosci bran? :/ 

A u mnie lodu brak. Już miałem nadzieję, że prawie tydzień mrozu coś skuje. Dziś +4C i czarprysł.

A ja dzis się skąpałem :/ także panowie uważajcie, bo pierzchnia wskazywala co innego a dzwięk lodu na ktorym na chwile zatrzymalismy sie z partnerem przypomnial mi dzwiek (takich nie zapomina sie nigdy) pomruku tuż przed zejściem lawiny ...
Grunt to być przygotowanym na wszelkie przykrosci i nie przybijać piony świętemu Piterowi :D

Edytowane przez kpt.przygoda