Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2015/16

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Sześć dni z rzędu na lodzie zaowocowało rybkami małymi i średnimi. Dziś pauza:) Wczoraj miałem mały dzień dziecka. Około 70szt okonia i trzy pajki. Rybki drobne tylko jeden na forumowe minimum. Złowiony na wodzie około 80cm na skraju podwodnej łąki. Wszystkie rybki wyszły na poziomkę malowaną na okonia:)

pozdrawiam

Dziś sieczka prawie nie brała,ale z większymi też słabo-około 20szt powyżej 20cm i jeden rodzynek 30 z małym +

Dziwna sprawa ,bo wyciągaliśmy po 1 sztuce z dziury i trzeba było wiercić następną.

A u mnie już lód mokry.bo śnieg się rozpuszcza i robi się "błoto"

Oczywiście blaszka.

Edytowane przez cyprys19

Ja dzisiaj byłem 1raz na większym i głębszym akwenie i...szału nie było. Wynik 2:2, byłem z ojcem, moje pod 30 taty pod 15 :P . Poza tym brak innych brań, skuteczność 100%. jak na prawie 4h łowienia to lipa...ale chociaż pogoda piękna była :D

To najważniejsze :)  Króciutka wędeczka, kilka metrów żyłki tylko dzieli nas od ryby..te puknięcia, hol...no i niewiadoma pod samym przeręblem zanim się pokaże...echhhh jak ja lubię łowić z lodu :D szkoda tylko że w wlkp ostatnio tak rzadko jest nam to dane :( 

Dzisiejsze 2 godzinki około południa były dla mnie przysłowiowym "Dniem Konia". Jeszcze nigdy podczas wypraw na lód, na moje wiślane starorzecze, nie trafiłem takiego przekroju gatunkowego: okonie, jazgarze, płoć, klenika, sandaczyka i uwaga... ukleję!!! :) Wszystko prawidłowo zapięte, na mormyszkę z pinką, nie podhaczone. Dodam jeszcze, że kleń i sandacz normalnie prawie w tym łowisku nie występują. Jakaś magia... :)

U mnie dziś bez szału, sporo drobnicy... Ale trafił się i rodzynek 37cm ☺ Łapię na Balalajke wiec emocje niesamowite!! A właśnie.... dziś miałem ciekawy przylow, przygodzie zacięcie i siedzi ale nie walczy... Myślę co to az tu nagle w przerwali pokazuję się rąk, posmakować mu moja sztuczna ochotka hehe

Wczoraj wreszcie nieco spóżniona , ale jednak , inauguracja sezonu podlodowego  :D . Najpierw pojechaliśmy na jaziowo-kleniowe rewiry ale lipa - brak wody . Tak to jest , jak główne , przydomowe łowisko znajduje się poniżej zaporówki ... Póżniej wybraliśmy się na tajny , okoniowy ciurek - zamarznięty jeszcze ... No to szybka decyzja , przezbrojenie sprzętowe i na lód !

1452431119dsc03603.jpg

Było fajnie tym bardziej , że ostatni raz łowiłem z lodu jakieś 3-4 lata temu . W końcu taki mamy klimat  :) . Rybki dopisały ilościowo , częstotliwość brań bardziej niż zadowalająca . W konfrontacji blaszka - mormyszka wyszedł remis , z delikatnym wskazaniem na tę pierwszą . Największy pasiaczek wybrał jednak wolframową kulkę - tatusiowy ...

1452431423dsc03602.jpg

• Like 2

Gdyby nie MECZ !!!!!  dzień mógłbym zakończyć jako NAJLEPSZY od kilku latek ;) !!!. Pomimo to udało się trafić kilka pasiastych koni.

zdjęcia tylko największych z dzisiejszego połowu  :) przedział 43-46 cm : 

post-47757-0-31100200-1452437914_thumb.jpg

post-47757-0-50046500-1452437934_thumb.jpg

post-47757-0-67726500-1452437942_thumb.jpg

post-47757-0-81605800-1452437968_thumb.jpg

post-47757-0-51854500-1452438146_thumb.jpg

Poza tym kilkanaście w przedziale 30-35 i ileś tam drobniejszych  ;) .

OPŁACAŁO SIĘ WRÓCIĆ POMIMO TAK DOBRYCH BRAŃ  -  MECZ PIERWSZA KLASA I W KOŃCU WYGRALIŚMY!!!!!! BRAWO BRAWO !!!!!!!!!!!

Edytowane przez miramar69
  • Like 28

Szkoda, że takie dni trafiają się tylko raz do roku lub raz na parę latek .

Cały czas biłem się z myślami: zostać i dalej łowić pomimo złej pogody ,ale znakomitych brań???, czy wracać do cieplutkiego domku i pooglądać MECZ.       Okazało się, że jedno jak i drugie dziś WYPALIŁO!!!

Nie żałuję że przerwałem łowienie, mecz był super.

Edytowane przez miramar69