chojny83 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ot, opowiem Wam historyjkę W zeszłym roku kupiłem kołowrotek, miał mi służyć jako zapas.Z opisu wynikało: "kręcioł użyty parę razy, służył jako przewijak.Nie rozkręcany, nie smarowany. Na prawdę warto" Tak jakoś pod koniec sezonu akurat zaistniała tak sytuacja, że musiałem go użyć.Po chwili pracy kręcioł zaczął ciężko chodzić, im większy opór na końcu tym gorzej.Nic to, pomyślałem, leżał kupę czasu więc smar do bani, trzeba będzie przesmarować.Wczoraj nadszedł czas na dobranie się do kołowrotka.Oto co ujrzały moje oczęta gdy go otworzyłem: Jakaś rzeź normalnie... PozdrawiamAdam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ktoś zatankował do pełna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Nawet nie ma miejsca na luzy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Super,smar gratis-niebieściutki:można przesmarować całą kolekcję w szafie... oryginalne rozwiązanie łożysko odkryte do obudowy he,he trzeba,by choć uszczelniacz dopasować.Może nie pisz od kogo...trochę hazardu nie zaszkodzi.Mnie tego rodzaju sformułowania (przewijak) studzą z zapału... Edytowane 25 Stycznia 2016 przez klim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Tak mi się przypomniało jak kiedyś pakowali towot z trocinami do tylnego mostu w dużym fiacie lub ładzie jak już był trupem(most). Może to ten sam typ "mechanika" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Mogłeś trafić gorzej.Sprzedający był nieuczciwy,ale nie możnaposądzić tego człowieka o skąpstwo. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ale po co ten temat? Co on daje?A skąd wiesz, że smaru jest za dużo?Dlaczego nie może być niebieski? Dlaczego uważasz, że ten jest nieodpowiedni?Myślisz, skoro smaru jest więcej niż powinno (a ile to jest to "powinno"?) to kołowrotek będzie wyraźnie gorzej pracował? Że niby smar będzie powodował zwiększanie odległości między np. zębami? Nie odpowiadaj proszę na powyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 mysle ze spokojnie mozna by bylo z 10 mlynkow smarnac taka iloscia umyj go z tego mazidla delikatnie pedzelkiem jakiegos firmowego smaru na zeby i troche oliwki jak nie zajechany powinno byc dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Lopata nakladane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Smar można zdjąć nadmiar i sprawdzić efekty,ale przypuszczam nie nadmiar/gęstość jest przyczyną zwiększonych oporów. Pinion co prawda brudny-wygląda na nieco zużyty. Exage? Edytowane 25 Stycznia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Smaru faktycznie dużo ale żeby zaraz powodował ciężką pracę budżetowego Shimaniaka ?Może tryby ma tak zjechane,że smarem ktoś starał się nadrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Kiedyś kupiłem młynek przesmarowany tego koloru smarem (a nawet mam trochę tego smaru - to jakiś mobil podobny kolorem i bardzo kleistą konsystencją to mobila którym smaruje koparkę ) i w dodatnich temperaturach ( powyżej 10 stopni ) wszystko było ok , ale przy temperaturze bliskiej zeru po godzinie może dwóch łowienia obrotem nr 4 miałem wrażenie ze ciągnę cegłę a nie blachę . Polecam zmienić smar i zobaczyć jak maszyna będzie się zachowywała pozdrawiam łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 to mobil xhp 222, bardzo dobry smar swoją drogą tylko szybko się brudzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 zleży czy dobry do młynka czy do kopajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 A po zakupie jak kręcił? :-) bo chyba nie maślanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 A po zakupie jak kręcił? :-) bo chyba nie maślanie...A czy każdy młynek kręci maślanie??? I czy musi kręcić maślanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Odpowiadając na pytania: Nie każdyZależy dla kogo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Po zakupie kręcił normalnie.Widocznie był "rozruszany" :-) Poleżał troszkę i się zesztywniał.Teraz jest ok., nie wiem jak będzie pod obciążeniem.Tak to Exage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Tjaaaa ... Taka ilość smaru może wywoływać takie efekty ale... przy -20*C przy nagłym spadku do -50*C, reszta to bajki... Szukać trzeba innego winowajcy. Edit: no, jest jak pisałem... Edytowane 25 Stycznia 2016 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Jak by powiedział "prawdziwy" mechanik "smaru nigdy nie zaszkodzi" :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ja przypadkiem poznałem sklepik, gdzie tak naprawiali kołowrotki....zamiast odsyłać do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Przeczytał że nowe shimano są suche w środku i rozwiązał problem. A że za dużo? Praktyka czyni mistrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jeśli tak było to lepiej, że dowalił niż by suchego zostawiał.Moim zdaniem też, smaru może być tylko za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Kto nie smaruje ten nie jedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Wy nie rozumiecie. Kołowrotek nie wyważał kija.Trzeba było troszkę gramów dorzucić.Nie wiem po co poruszyłem ten temat Tak na poważnie. To napisałem ten temat, bo sprzedający zaznaczył, że był "nierozkręcany"Teraz jak tak sobie myślę, to może i nie był, smar został tam wciśnięty.Tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi