Skocz do zawartości

Czy jest na forum budowlaniec?

Marcin P.

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z Was zajmuje się branżą budowlaną i zechciał by odpowiedzieć na kilka moich pytań ? ;)

Do zrobienia mam kosztorys budynku jednorodzinnego, gdzie obliczyć muszę kilka rzeczy i chcę się upewnić czy mój tok rozumowania jest trafny  :lol: Chodzi o takie rzeczy jak objętość robót ziemnych, fundamenty czy izolacje.

Bardzo przydała by mi się pomoc. Może jakoś będę mógł się odwdzięczyć  ;)

Witam, jeśli chodzi Ci o to ile betonu będzie potrzebne do zalania fundamentu, to prosta sprawa. Jak masz projekt, to musisz odczytać ile razem masz mb fundamentu. no i pomnożyć. Głębokość x szerokość x długość wykopu= ilość potrzebnego betonu. Ilość wybranej ziemi(choć zapewne pójdzie na odkład)=ilość betonu plus jakieś tam spulchnienie. Dolicz do tego pracę koparki, na wykopanie fundamentu, a także koszt i wykonanie zbrojenia...ilość i rodzaj zbrojenia(koszt) musisz również odczytać i zliczyć z projektu. Izolacja również może być różnego typu...większość wynika sama z projektu i prostego mnożenia :) Powodzenia

Większość danych mam w projekcie, choć nie wszystkie. Chodzi o coś troszkę innego. Ile betonu pójdzie to policzyć umiem, bardziej interesuje mnie:

1. Objętość ław i ścian fundamentów. To już policzyłem właśnie z długości ścian x wysokość ławy x szerokość ławy natomiast ściany fundamentów nie policzę dopóki nie będę znał głębokość fundamentów.

2. Objętość robót ziemnych. Tutaj nie wiem na jaką głębokość wkopać fundament. Nie mam podanych żadnych wielkość w projekcie, a sama głębokość przemarzania to chyba za mało. Chciałbym wiedzieć jakiej głębokości fundamenty leje się pod typowy II kondygnacyjny dom i ile doliczyć okładu na to - po 40cm z obu stron?

3. Izolacja fundamentów i ścian podziemia. Tutaj domyślam się, że mając już wysokość ścian fundamentów będę mógł policzyć powierzchnię.

4. Ostatnia rzecz o jaką chciałbym spytać to skąd wziąć/jak policzyć powierzchnię stropu Akermana. Gdzie to mogę znaleźć w projekcie ?

ad2 Pod 2 kondygnacje to faktycznie mało, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju gruntu i ukształtowania terenu. Rozbieżności mogą być spore...okładu jak doliczysz po 25-30cm powinno starczyć, choć to też zależy w większości od rodzaju gruntu, jeśli będzie glina, to 20cm starczy, a ja piasek, to 40 będzie mało ;) Powinieneś pogadać z projektantem na ten temat bo powinien być ujęty. Ale powinna się wahać w granicach 120-150/60cm, a te 30cm w głębokości to spora różnica w ostatecznych kosztach...

ad 1 i 3 ogarnąłeś temat :)

ad 4 nie pomogę bo o stropach nie mam pojęcia :P

Typowym budowlańcem nie jestem, ale mam nadzieje że troszkę pomogłem.

Ja mam tylko częściowy projekt. Nie liczę domu dla siebie czy na potrzeby projektu. To zaliczenie z budownictwa i kosztorysowania :D Jak czegoś nie mam w projekcie to przyjmuję jak najbardziej realne wartosci.

Myślę, że te fundamenty "wkopię" na głębokość 150cm i okładu dam po 30cm. Czyli szerokość wykopu wyjdzie mi 60cm okładu + 60cm (na szerokość ławy fundamentowej) = 120cm.

Realne wartości? 

Głębokość posadowienia fundamentu  - od 80cm do 120cm w zależności od strefy przemarzania.

dz03NzkmaD03NTM=_src_183937-strefa_przem

Szerokość ław fundamentowych od 40 - 80 cm w zależności od ciężaru jaki mają przejąć.

Ściana fundamentowa - 25cm bloczki betonowe + ocieplenie styropian EPS twardy + folia kubełkowa.

Strop Ackermana 

http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/stropy-ackermana_59413.html