pablitto83 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam, w nocy bawiłem się w konserwacje kołowrotka okuma eclipz 30. cZe stolika spadła maszynka ia podłogę w pewnym momencie. Poz złożeniu, znalazłem na podłodze taką oto sprężynkę. Na schemacie nie znalazłem jej, nie wiem czy coś pominąłem, czy też sprężynka ta była od czegoś innego, i leżała na podłodze już wcześniej ( w dywanie zawsze coś można zgubić..).Załączam schemat kołowrotka. Tak czy siak, czeka mnie ponowna rozbiórka, spróbuje złożyć łożysko oporowe bez smaru, bo łapie lekkie opóźnienie..Okuma_EZ30.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witaj mam też taki młynek i przeglądałem swój schemat ,nie wiem ale wydaje mi się że to sprężyna od czegoś innego .Sprawdzę jeszcze raz ,jak coś znajdę dam znać .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 może to być sprężyna kabłąka 309-1 z tym że nie org.tylko zamiennik czy doróbka .Jak złożyłeś kabłąk zbija ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Kabłąka tym razem nie rozbieralem, wiec to nie to. Na schemacie brak tej części, wiec sie zastanawialem, czy cos pominieto na nim, czy tez wylecialo to wczesniej z innego ustrojstwa.. Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jeżeli nie jest to sprężynka kabłąka ( działa poprawnie? zbija? ) w co wątpię po rozmiarach sprężyny na zdjęciu ( zazwyczaj mają średnicę 3,5-4 mm ),to nie jest to część z tego kołowrotka.Na łożysko oporowe nie daje się smaru tylko rzadkiej oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dalem smar, bo mi waleczki wypadaly co chwila.. Czas wyjac i wyczyscic. Teraz pojdzie łatwiej, bo wiem o co chodzi ???? Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Michal, mam pytanie. Czy u ciebie ten krecialek tez chodzi jakby z oporem? Kreci sie lekko, ale w porownaniu z moim malym dragonem, czy innymi starymi taniochami, wyraźnie ciezej. Jakby trzeba mu nadac momentu pędu. Inna rzecz, to kabłąk, z ktorym mialem problemy od nowosci. Podokrecalem pare srubek jak to serwis okumy zalecil, ale jak na tej klasy kolowrotek to mi sie chyba kiepski model trafil. Wracajac do tematu. Ta sprezynka musi byc od czegos innego. Jak cos mi przestanie dzialac, bede wiedzial dlaczego.. Po wyczyszczeniu lozyska oporowego jakby szybciej lapie blokada, choć nie jest ona natychmiastowa (i nigdy nie byla od nowosci..) Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi