Skocz do zawartości

Varivas Avani Sea Bass

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

#0,8 zakupione ale na okonia - varivas max power :) .POd sandałki jest #1,2 i #1,5.

Na dużej bardzo ciężkiej wodzie PE 1.2 sprawdził się doskonale .Na Martwej Wiśle używa się 0,8 na sandacza . Sam używałem PE 1,0 i wiem że można spokojnie zejść do 0,8 używając 12 lb kija . Józek  co ty chcesz ciągać na tej PE 1,5 sumy ?  :)

Łowiłem Varivasem cały sezon w bardzo ciężkich warunkach , zaczynałem od PE 2,0 skończyłem na PE 1,2 Plecionka bardzo mięka ,wytrzymała i pod sandacza na zaporówkę w zupełności wystarczy PE  1,0 na bezzaczepowe łowienie nawet  PE 0,8 .

A ten 2.0 jest dużo grubszy od 1.5? Ewentualnie do czego bys porównał tego varivasa 2.0?

Edytowane przez Kozi

Artur bo tym razem kultura idzie ze wschodu na zachód.W Polsce już są tańsze jak w Niemczech :lol:  :lol: .

#1,5 będzie na sandacza.Patrząc po grubości to wygląda jak 10lb power pro :)

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

A ten 2.0 jest dużo grubszy od 1.5? Ewentualnie do czego bys porównał tego varivasa 2.0?

Jest grubszy i solidniejszy ale bardzo przyjemnie się nim łowi . W spokojnych warunkach miałem podobną ilość brań na 2,0 tak jak na 1,2 czy 1,5 ale jak pojawił się wiaterek to gumę zaczęło "wyciągać" i zachowywała się nienaturalnie , szybka zmiana do 1,2 i wszystko ok . Józek ma rację z tym 1,2 i 1,5 pod sandacza bo faktycznie łowiąc z brzegu też sięgam po te rozmiary ale przesiadając się na łódz oraz lżejsze i krótsze kijki można połowić 1,0 a nawet 0,8 jak dno jest wolne od zaczepów tak więc Józek zwracam honor :) Varivasa tak za bardzo nie można porównywać bo jest on bardzo specyficzny , przede wszystkim bardzo mięki i ładnie się układa na szpuli a rzuty są bardzo dalekie :) . Dzisiaj testowaliśmy nową Adrenalinę i wziąłem korbę z Varivasem 1,5 ,rzuty grubo ponad 100 metrów , aż się przeraziłem :) jakieś 120 m ,masakra

Edytowane przez mrWhite7

Artur bo tym razem kultura idzie ze wschodu na zachód.W Polsce już są tańsze jak w Niemczech :lol:  :lol: .

#1,5 będzie na sandacza.Patrząc po grubości to wygląda jak 10lb power pro :)

Właśnie Jozek dobrze porównałeś , Varivasa 2,0 można porównać do Power Pro 15 lb

#0,8 zakupione ale na okonia - varivas max power :) .POd sandałki jest #1,2 i #1,5.

Jozi a jaki węzeł stosujesz do pleciek x8 . Ja używam varivasa i ygk i wychodzi mi na to , że każdy węzeł mocny jest jak kropelkę superglue dostanie . Jak nie kapne to różnie to bywa , zazwyczaj przy zaczepie ścina pletkę na węźle stosunkowo łatwo a teoretycznie nie powinno <_<

Na okonia ( ja używam na klenia czasami ) polecam 0.6 varivas super trout max power w  beżowo-szarym kolorku . Moc kapitalna , cieniutka jak włos , tylko trza kropelką potraktować węzeł (w moim przypadku :rolleyes: )

Ja używam Varivas Premium Avanti Jigging 10x10   0,8 I 1,0.Idealna z łodzi na słodka i słoną wodę.Dla mnie mistrzostwo świata.Dodatkowo używam płynu do konserwacji plecionki Varivas.Plecionka nie gra tak na przelotkach i jest miękka.Nawet  Power Pro po spryskaniu zrobiła się idealna