Skocz do zawartości

Varivas Avani Sea Bass

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat, do cieńszych plecionek stosuję węzeł "uni", tylko okręcam 6~7 razy. 

Jeżeli piszesz o cienkich x8 to trzeba będzie spróbować , jeżeli piszesz o zwykłych cienkich ( nie używam w tym momencie) to akurat z tym nie miałem nigdy problemów tzn nie było zjawiska ścinania plećki . Te x8 są śliskie i pomimo poprawnego węzła , przy zaczepie ( na rybie , szczupale 100+- nigdy mi nie strzeliła)  minimalnie przesuwa się plećka i ścina ją ( nawet na podwójnym palomerze :rolleyes: ) . Jak zaaplikuje kropelkę  jest ok . Szukam węzła agrafkowego , który nie będzie potrzebował kleju , tak mi się marzy ;)  Ten węzeł co Waldek używał do łączenia vep jest ok , nie ścina plećki i trzyma moc ( na kropach stosuję czasami) :)

Tak, miałem na myśli te x8, ostatnio najczęściej używałem Sunline Castaway. To linka hybrydowa i troszkę sztywniejsza niż te x8 Varivasa i YGK, ale na tych, węzeł też trzyma - moim zdaniem dobrze.

Edytowane przez Endryou

Varivas lepszy jest od Duela? Chodzi o cienkie pletki do spinna

Nie wiem jak duel ( nigdy nie próbowałem ) ale ygk mozna powiedzieć , że jest lepsza od varivasa ponieważ parametry ma niemalże identyczne a znacznie tańsza jest i jak najbardziej sprawdza się do spinna .

Varivas lepszy jest od Duela? Chodzi o cienkie pletki do spinna

Varivas Max Power 8x i DUEL x8 są zbliżone jakościowo, obydwie mam nawinięte na szpule; 1,2 vaivasa i 1 duela. Do tej pory ,czyli jesień i w ciepłe dni zimy używane na morską troć. Niesamowite długie rzuty, świetny kontakt z przynętami, kilka przynęt odstrzelonych ,kilka urwanych. Łapałem w kamieniach i na piasku, na te parenaście godzin łowienia brak oznak użytkowania.Mocne, żeby zerwać trzeba nawijać na rękaw bo potną paluchi :)

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Kupiłem Avani SB premium 1,2PE i jest tam dołączony jakiś przypon 2.5m/20lb co to za linka ? Fluorocarbon? jak to wiązać do pletki? Z tyłu opakowania tylko japońskie krzaczki są :huh:

Przypon Vep dołączany do plecionki Varivasa to połączenie nylonu z fluorocarbonem... zamiast tego stosuję na przypon linkę Self Made Surflon 1x7 do tego cybanty zaciskowe + krętlik i agrafka..przypony dają radę podczas przyłowów szczupakowych...z fluorocarbonu natomiast już się wyleczyłem... :D