sdd_ Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dzień Dobry Dostałem nowy kompresor (EMC66CLT takie jest oznaczenie na tabliczce) z uszkodzonej lodówki. Po demontażu pewnie jakieś połączenie trzeba uzupełnić. Nie znam się na tym. Trochę przeglądałem forum ale niczego nie znalazłem. Poza tym "bebechy" różnych modeli różnią się i dla mnie laika to czarna magia.Będę wdzięczny za pomoc (instrukcję) jak go uruchomić. Podejrzewam, że brak rozruchu spowodowany jest usunięciem połączeń oznaczonych na zdjeciach żłótymi obwódkami. Kabel zasilający nie został zdemontowany. Na pierwszym zdjeciu oznaczyłem kolorowymi kropkami, które połączenia dotyczą poszczególnych przewodów głównych, i tak po kolei: Czerwone kropki na pierwszym planie, przewód czarny, brazowy i niebieski (obcięty biały kabel) To chyba w ogóle można usunąć?,Pomarańczowe kropki, przewód niebieski i pomarańczowy (czarny kabel zakończony jakimś cylindrem w plastikowej obudowie)Żółte kropki, przewód brązowy, niebieski i żółto-zielony (czarny kabel zasilający z wtyczką) PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowalinho Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Kolego daj to komuś kto sie zna na elektryce i nie słuchaj "internetowych elektryków".Nie chce się mądrzyć, to życzliwa rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 http://jerkbait.pl/topic/30840-pytanie-do-eletrykahttp://jerkbait.pl/topic/7182-samodzielna-budowa-kompresora-do-aerografuhttp://jerkbait.pl/topic/33307-kompresor-lod%C3%B3wkowy Temat był już na forum poruszany. Niestety, większość zdjęć "zniknęła", ale możesz napisać priv do osób, które opisywały, jak ten problem rozwiązać. Z pewnością pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Najprościej przejść się do serwisu AGD i tam ci go uruchomią.Brakuje przewodu od termostatu, przynajmniej musiał byś wiedzieć gdzie był wpięty. Połączenie tych dwóch punktów spowoduje rozruch, za który odpowiedzialny jest czujnik temperatury ukryty zazwyczaj w obudowie lodówki.Zajrzyj jeszcze na elektroda.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IREKKATO Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Dzisiaj lub jutro prześlę zdjęcia jak ja mam mój podłączony. Mam chyba podobny lub taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IREKKATO Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ja w moich całą tą plastikową obudowę wywaliłem została tylko cewka która jest wcisnieta w dwa bolce wychodzące z agregatu no i masa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek2301 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Też mi się wydaje że tych przewodów jest tu za dużo. Część z nich napewno odpowiada za czujnik temperatury, który w tym przypadku jest zbędny. Sądze nawet że jest to główna przyczyna tego że agregat nie rysza. Może być tak że przez wycięty czujnik obwód nie jest zamknięty. Ja u siebie mam tylko 3 przewody, jeden podłaczony do cewki startowej, zero do jednego z pin-ów i uziemienie. Wszystko śmiga. Ale nie jestem specjalistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Dziękuję Panowie za rady i informacje, gdzie mogę szukać podpowiedzi. Też wydaje mi się, że obwód nie jest zamknięty przez wypiecie termostatu.Irekkato, jeżeli masz taki sam to wdzięczny byłbym za zdjęcie podłaczenia.Jeżeli nie to chyba wybiorę się do jakiegoś serwisu. Dla nich pewnie to robota na kilka minut więc pewnie skóry ze mnie nie zedrą. PozdraiwmSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IREKKATO Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 w krótkim opisie przedstawie to tak w agregacie wychodzą 3 bolce w tworzące trójkąt ,na dwa dolne przychodzi cewka.jeden przewód mam przylutowany do cewki,a drugi do masy z agregatu.Chciałem Ci przesłać zdjęcie ,ale za dużo MB,a nie wiem jak je zmniejszyćchyba jestem za stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 w krótkim opisie przedstawie to tak w agregacie wychodzą 3 bolce w tworzące trójkąt ,na dwa dolne przychodzi cewka.jeden przewód mam przylutowany do cewki,a drugi do masy z agregatu.Chciałem Ci przesłać zdjęcie ,ale za dużo MB,a nie wiem jak je zmniejszyćchyba jestem za stary Zmniejszysz w programie PhotoScape, darmowym i po polsku , ściągniesz z Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IREKKATO Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IREKKATO Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) TAK JA MAM PODŁĄCZONY AGREGAT Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Irekkato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Cześć Tak wygląda to po demontażu tego bloku ze stykami. PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoto Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ten czarny cylinder to zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem silnika. Plastikowy cylinder to kondensator służący do wprawienia w ruch silnika.Obcięty kabel szedł do termostatu lodówki. I jeśli kondensator i termik są sprawne to po pominięciu termostatu agregat powinien ruszyć.W tym celu trzeba złączyć przewody czary i brązowy z białego kabla.Powinno działać.Pozdr.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Ten czarny cylinder to zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem silnika. Plastikowy cylinder to kondensator służący do wprawienia w ruch silnika.Obcięty kabel szedł do termostatu lodówki. I jeśli kondensator i termik są sprawne to po pominięciu termostatu agregat powinien ruszyć.W tym celu trzeba złączyć przewody czary i brązowy z białego kabla.Powinno działać.Pozdr.Jarek Jak już obaj wiemy zadziałało. Wielkie dzięki. PozdrawimSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoto Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Jeszcze większe dzięki Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Odgrzebię temat Zamówiłem lodówkowiec jako wsparcie dla mojej słabej pompy próżniowej/kompresora Niestety lodówkowiec przyjechał bez kabla, jest sprawny ale kompletnie nie mam pojęcia jak to podłączyć. Czy ktoś wie jak to podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcool Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Daj numer tel na priw powiem co i jak. Edytowane 18 Lutego 2019 przez rafcool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar80 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Te 3 bolce to jakby dwa uzwojenia ze wspolnym odczepem. Tam gdzie mniejsza rezystancja to masz uzwojenie robocze czyli dajesz tam typowy wlacznik.Drugie o wiekszej rezystancji to uzwojenie do wzbudzania. Dajesz tam wlacznik chwilowy.Czyli jeden przewod wspolny do zera do drugiego z wlacznikiem do fazy oraz te trzecie do fazy ale tylko chwilowo zalaczasz. Jakby byl problem wpisz kompresor lodowkowy elektroda i tam masz wszystko wyjasnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Kolego idź tam gdzie naprawiają sprzęt AGD , zapłać 10 zł i będziesz miał wszystko podłączone jak należny. Będzie bez obaw ,że po podłączeniu nie wyj......... Ci bezpieczników w chacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcool Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Do tej sprężarki powinien być w komplecie rozruch,tj taki element który wpina się na te trzy bolce ,bez tego nie podłączaj wcale do sieci bo możesz uszkodzić sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Dzień dobry wszystkim, odkopuje wątek by nie zakładać nowego tematu.W czasach pandemicznych mam znacznie więcej czasu, a wiec stwierdziłem, ze to idealny moment na początek przygody ze struganiem woblerow. Jednak jestem taka ciężka osobą, ze nie zaczne roboty, dopóki nie skompletuje wszystkiego co mi potrzebne. Większość elementów tej układanki już mam, a na koniec pozostawiłem sobie kupno kompresora. Poczytałem sporo na tym forum i stwierdziłem, ze lodówkowiec będzie najlepszy z tych najtańszych.. Wiem, że część osób na tym forum również z takiego korzysta.Nabyłem praktycznie wszystko co jest mi potrzebne, a serce mojego przyszłego kompresora czyli agregat udało mi się dostać w promocyjnej cenie bo tylko 0,5L księżycówki Ogólnie z pneumatyką problemów nie mam, z wszystkimi zaworami itp poradzę sobie bez problemu, ale stanąłem na etapie podłączania agregatu pod presostat. Mam problem taki, że agregat nie ma żadnego okablowania, już próbowałem go podłączać na sztywno i działa jak należy, ale problem jest taki, że samo podłączenie do prądu nie wystarczy. Z agregatu wystają 3 ''bolce'', tworzące trójkąt. Do dolnego pojedynczego bolca podpiąłem przewód fazowy, natomiast do jednego z górnych podłączyłem przewód neutralny. Po podłączeniu do prądu agregat ruszył, jednak nie tłoczył powietrza. Zaczął dopiero w pełni działać w momencie, kiedy styknąłem ze sobą śrubokrętem dwa górne bolce dosłownie na sekunde. Po tym zabiegu agregat ruszył i ładnie tłoczył powietrze. Moje pytanie brzmi teraz tak: Jak podłączyć to wszystko pod presostat, tak aby agregat załączał się na ''polecenie" presostatu i żeby nie było potrzeby fundować mu ręcznego rozruchu. Dodam jeszcze, że w temacie elektryki jestem na poziomie prawie zerowym (chociaż ostatnio coraz śmielej sie tego czepiam), wiem tylko tyle, ze elektryk myli się tylko raz i uważam na to co robię i gdzie pcham paluchy. Prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie sprawy, na zasadzie „musisz kupić to i to, podłączyć tu i tu, ten kabel połączyć z tym i ma dzialac”. Poświęciłem tez sporo czasu na popularnym forum o nazwie elektroda, jednak tam, wszyscy już dysponowali okablowaniem i nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia na czym polega taki problem jaki mam ja.Samo podłączenie pod presostat będzie dla mnie łatwe bo nie mam problemu z podłączeniem kabla fazowego i neutralnego, tylko właśnie zastanawiam się jak te dwa kable uzyskać z tych 3 bolców i dodatkowo zrobić tak, by agregat miał rozruch samoczynny, bez stykania bolców śrubokrętem za każdym razem. Dodam niżej zdjęcia agregatu, może ktoś ma taki sam i będzie w stanie pomoc.Z góry dziękuje każdemu, kto poświęci mi chociaż trochę swojego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Posiadam kompresor od audi a6c5 allroad. Spiąłem go na krótko z aku i wszystko działa. Jaki dobrać zasilacz? Taki do ledów 60w wystarczy? Na kompresorze brak jakiejkolwiek tabliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Weź miernik i sprawdź jaki prąd pobiera przy pracy. Później prąd x12V i wyjdą ci W (waty) czyli moc sprężarki. Zwykły multimetr ma max 10A wiec może być za mały. Ewent. sprawdź pod jakim bezpiecznikiem jest wpięta sprężarka i będziesz miał jakieś dane. Jeżeli np. 25A jest na bezpieczniku to silnik bierze mniej niż 20A. Wyjdzie wtedy moc ok (12x25A) niecałe 300W________ Edytowane 10 Marca 2021 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Weź miernik i sprawdź jaki prąd pobiera przy pracy. Później prąd x12V i wyjdą ci W (waty) czyli moc sprężarki. Zwykły multimetr ma max 10A wiec może być za mały. Ewent. sprawdź pod jakim bezpiecznikiem jest wpięta sprężarka i będziesz miał jakieś dane. Jeżeli np. 25A jest na bezpieczniku to silnik bierze mniej niż 20A. Wyjdzie wtedy moc ok (12x25A) niecałe 300W________Internety mówią, że to będzie 40A bezpiecznik. Dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi