Skocz do zawartości
  • 0

Ostatni dzień okresu ochronnego .....A dzień ustawowo wolny...

cys82

Pytanie

Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku, a mam pytanko. Chciałbym rozpocząć sezon pstrągowy na Białej Przemszy. Zgodnie z przepisami 31.01 będzie można rozpocząć sezon ale na muchę, a jak ze spiningiem ? Będzie obowiązywał zakaz spiningowania do 31.01 włącznie. Wiem, że jeden dzień niby różnicy nie robi, ale jeśli ma się tylko czasem weekendy wolne, dzieciaki, praca, rozumiecie :).

Pozdrawiam Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakiś czas temu ( 2 tygodnie ) dzwoniłem do Okręgu i potwierdzili datę 31.01.Chodzi tylko o Przemszę ?

Biała Przemsza, Drama i Biała w Bielsku 

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/9090/_wykaz_wod_krainy_pstraga_i_lipienia_na_lata_20152017

Strażnicy będą patrolować więc jeżeli ktoś chce ze spinem przyjechać to musi się nastawić co najwyżej na podziwianie widoków ;)

Edytowane przez Pavko

• 0

Jednak Pavko czuwasz :). Z tego co się dowiedziałem to u nas w Świętokrzyskim mają na stronce PZW Kielce ogłosić, że na wodach pstrągowych będzie można spiningować już 31.01. Dotyczy tylko Świętokrzyskiego.

Czuwasz, czuwasz - po co maja ludzie mieć nieprzyjemności nad wodą :) a Ty przyjeżdżaj - uzupełniam pudełka to będzie co rwać ;)

• 0

Biała Przemsza, Drama i Biała w Bielsku 

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/9090/_wykaz_wod_krainy_pstraga_i_lipienia_na_lata_20152017

Strażnicy będą patrolować więc jeżeli ktoś chce ze spinem przyjechać to musi się nastawić co najwyżej na podziwianie widoków ;)

Dodałbym do tej informacji Olzę w Cieszynie. Pomykanie ze spiningiem od września do stycznia (włącznie) również niedozwolone.

• 0

W RAPR jest mowa o skróceniu okresu ochronnego ryby o dzień kiedy ostatni lub pierwszy dzień jej okresu ochronnego wypada w dzień ustawowo wolny od pracy. Z racji tego, że 31 stycznia to niedziela, czyli dzień wolny więc można łowić (z pominieciem węgorza i jesiotra ostronosego) ;)  Z tym, że jeżeli na danej wodzie są dodatkowe obostrzenia regulaminowe jak na przykład zakaz spinningowania lub całkowity zakaz wędkowaniaw okresie 01.09-31.01  to nie ma mowy nigdzie o skróceniu tego o ten magiczny jeden dzień ;)

• 0

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania :)  Jak dla mnie to dobrze, że obowiązują takie uściślenia ponieważ z obserwacji niestety wiem, że taki dzień wolny o który jest skrócony okres ochronny bywa zgubny dla rybek. Wtedy tabuny weekendowców cisną nad wodę jak ciąg tarłowy łososi w górę rzeki :D A tak to rybki powiedzmy przez tydzień roboczy nabiorą nieco więcej ostrożności i podejrzliwości do następnego weekendu :rolleyes:

• 0

Jaka nota??!! Wykaz wód pstrąga i lipienia był aktualizowany w zeszłym roku, zakaz obowiązuje od kilku, a Twoim obowiązkiem jest znajomość zasad obowiązujących na łowisku!

Chodzi mi o równe prawo dla muszkarzy i spinningistów. Po ostatniej mojej wizycie na Warsztatach wiesz że sam chcę zacząć przygodę z muchą ale teraz jest jeszcze zbyt wcześnie na treningi.

• 0

Kuba wiesz dobrze gdzie możesz łowić i to nie na muchę. Nie ma co się sprzeczać, muszkarz nie ma ograniczeń i jest poza prawem, tego nie przeskoczysz, a jak sam prawisz chcesz dołączyć do tego grona to myślę, że jak przejrzysz trochę na oczy i zobaczysz ile dobrego a ile złego na pewnej znanej ci dobrze rzece robi pewne stowarzyszenie i jak traktują ludzi to przejrzysz na oczy.
A teraz kończymy ten temat żeby nie rozpętała się burza.Forum nie jest po to żeby kłócić się kto lepszy a kto gorszy i co nam nie pasuje, regulamin jest taki a nie inny i trzeba go przestrzegać, a że jaśnie, miłościwie nam panujące PZW nie potrafi zmienić regulaminu i usunąć zapisu o skracanie okresu ochronnego o jeden dzień lub zrównać go dla wszystkich, to już tylko sprawa nieudolności tych którzy pobierają od nas haracz za wędkowanie...

Edytowane przez Woytec

• 0

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania :) Jak dla mnie to dobrze, że obowiązują takie uściślenia ponieważ z obserwacji niestety wiem, że taki dzień wolny o który jest skrócony okres ochronny bywa zgubny dla rybek. Wtedy tabuny weekendowców cisną nad wodę jak ciąg tarłowy łososi w górę rzeki :D A tak to rybki powiedzmy przez tydzień roboczy nabiorą nieco więcej ostrożności i podejrzliwości do następnego weekendu :rolleyes:

Pomijając dosyć dziwne prawo ... , może mi ktoś w sposób sensowny wytłumaczyć dlaczegóż to muszkarze mogą szybciej łowić niż spinningiśći ?

Kolega powyżej odpowiedział ci na pytanie mówiac że 31 muszkarze to ciąg tarlowy łososi wiec łapiemy strimery w zeby i w górę rzeki (To taki mały żart dla rozluźnienia atmosfery)

Edytowane przez Zandi21

• 0

Nie musisz mi mówić. Rozmawiałem z dyrektorem okręgu Katowice o "wkładkach" na Kraków i ogólnie przyznał mi częściowo rację a reszta to była jego obrona. Wiem gdzie mogę iść na spin a gdzie nie. Proste. Jeśli się chce iść nad wodę to się idzie a jeśli chcesz iść po mięso to do sklepu

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

• 0

Kolega powyżej odpowiedział ci na pytanie mówiac że 31 muszkarze to ciąg tarlowy łososi wiec łapiemy strimery w zeby i w górę rzeki (To taki mały żart dla rozluźnienia atmosfery)

Od razu małe sprostowanko :) : chodziło mi o zakaz łowienia do 31.01, który nie ulega skróceniu i nie pozwala na wędkowanie w niedzielę 31, a nie o muszkarzy, choć przyznam, że to równie ciekawy temat ;)

Tak żeby nie było, że napiszą później o mnie że jestem jakiś fly hejter czy cuś :D Muszakrze są wporzo :D

• 0

Ja mam pytanie, takie w zasadzie żeby się upewnić. Czy przepis który mówi "jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień" ma zastosowanie 31 stycznia (najbliższa niedziela) czyli ostatniego dnia okresu ochronnego pstrąga i można tego dnia rozpocząć sezon?