Skocz do zawartości
  • 0

Ostatni dzień okresu ochronnego .....A dzień ustawowo wolny...

cys82

Pytanie

Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku, a mam pytanko. Chciałbym rozpocząć sezon pstrągowy na Białej Przemszy. Zgodnie z przepisami 31.01 będzie można rozpocząć sezon ale na muchę, a jak ze spiningiem ? Będzie obowiązywał zakaz spiningowania do 31.01 włącznie. Wiem, że jeden dzień niby różnicy nie robi, ale jeśli ma się tylko czasem weekendy wolne, dzieciaki, praca, rozumiecie :).

Pozdrawiam Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam pytanie, takie w zasadzie żeby się upewnić. Czy przepis który mówi "jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień" ma zastosowanie 31 stycznia (najbliższa niedziela) czyli ostatniego dnia okresu ochronnego pstrąga i można tego dnia rozpocząć sezon?

Oczywiście ze można. Ustawa jest nadrzędna i RAPR jest jej podległy. 

Edytowane przez Wiktor

• 0

Ale chyba tamten kolega miał racje, bo jednak jest zakaz spiningu do 31.01. na naszych rzekach górskich.

Zakaz dotyczy RAPR który podlega ustawie. Cytujesz ustawę. Wielokrotnie to przerabialiśmy przy rozpoczęciu sezonu trociowego. Kilka razy udało mi się być na balu sylwestrowym z trotka na kacie ;) . Naprawdę nie ma dyskusji. Ustawa jest nadrzędna....Zaczynacie sezon w niedziele i nikt nie ma prawa Wam zabronić....Połamania :)

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

• 0

Czyli nawet jeśli informator wód pstrąga i lipienia mówi że obowiązuje zakaz spiningowania na danej rzece do 31.01. to można łowić stosując cytowany przeze mnie zapis?

Bezwzględnie TAK. Low piękne ryby, rób im piękne zdjęcia i bezwzględnie wypuszczaj. Połamania i powodzenia :)

• Like 1

• 0

Zakaz dotyczy RAPR który podlega ustawie. Cytujesz ustawę. Wielokrotnie to przerabialiśmy przy rozpoczęciu sezonu trociowego. Kilka razy udało mi się być na balu sylwestrowym z trotka na koncie ;) . Naprawdę nie ma dyskusji. Ustawa jest nadrzędna....Zaczynacie sezon w niedziele i nikt nie ma prawa Wam zabronić....Połamania :)

Aha... Czyli jeśli wymiar np. pstrąga potokowego według ustawy wynosi 30cm, a okręg PZW wprowadza uchwałą na podlegających mu wodach obostrzenie polegające na podniesieniu wymiaru ochronnego dla pstrąga do 35cm, to według kolegi można dalej walić w łeb ryby powyżej 30cm, bo przecież ustawa jest prawem nadrzędnym w stosunku do uchwały jakiegoś tam okręgu PZW. Dobrze rozumiem? Tak tylko z ciekawości pytam...

• Like 4

• 0

Aha... Czyli jeśli wymiar np. pstrąga potokowego według ustawy wynosi 30cm, a okręg PZW wprowadza uchwałą na podlegających mu wodach obostrzenie polegające na podniesieniu wymiaru ochronnego dla pstrąga do 35cm, to według kolegi można dalej walić w łeb ryby powyżej 30cm, bo przecież ustawa jest prawem nadrzędnym w stosunku do uchwały jakiegoś tam okręgu PZW. Dobrze rozumiem? Tak tylko z ciekawości pytam...

niestety nie wiem...nie wale w łeb pstrągów 

Edit. konstytucja PL tez jest podobno niepodważalna ;) 

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

• 0

Źle kolega Wiktor sobie i innym to tłumaczy.Przepis,który wprowadza dodatkowe obostrzenia i jest zgodny z przepisem nadrzędnym ma zastosowanie. Z resztą nie rozumiem parcia na ten jeden dzień,ubędzie coś komuś jeżeli sobie odpuści? Takie moje zdanie.

• 0

Źle kolega Wiktor sobie i innym to tłumaczy.Przepis,który wprowadza dodatkowe obostrzenia i jest zgodny z przepisem nadrzędnym ma zastosowanie. Z resztą nie rozumiem parcia na ten jeden dzień,ubędzie coś komuś jeżeli sobie odpuści? Takie moje zdanie.

Rozporządzenie daje minimum wymiarów i żaden z wędkarzy nie może poza te minimum zejść na wodach w Polsce, ale, gospodarz wody ma prawo określić swoje wymiary ale nie mogą być sprzeczne z tymi w rozporządzeniu, więc jeśli w rozporządzeniu masz 30 cm wymiar minimalny, a okręg PZW określi go na 35 cm to Ciebie jako wędkarza na tej wodzie obowiązuje 35 cm.

• 0

Czyli dokładnie to co napisałem.

Rozporządzenie+RAPR+lokalne uchwały. Więc nie wiem po co mnie to wyjaśniasz?

To kol.Wiktor sugeruje się samym rozporządzeniem,co też wytknął mu kol.hoin. Patrz kto i co cytuje.

Edytowane przez marcin186

• 0

Oczywiście ze można. Ustawa jest nadrzędna i RAPR jest jej podległy. 

Nadrzędność rozporządzenia (nie ustawy, bo to w rozporządzeniu są wymiary i terminy) podaje minimalne warunki wędkowania, RAPR i gospodarz Wody mogą dowolnie kształtować wszystko co nie narusz roporządzenia i wędkarz jest zobowiązany to stosować. O ile w RAPR zapis o ostatnim i pierwszym dniu jest obecny o tyle w warunkach wędkowania lokalnych, można go usunąć i nie zezwolić na jego korzystanie w ramach dozwolonego obostrzenia

co do Białej Przemszy gospodarz wody napisał, że Od mostu drogowego w m. Klucze o ujścia pot. Kozi Bród ze wszystkimi dopływami na tym odcinku. jest zakaz spiningowa do 31.01 (źródło)

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/25/cms/szablony/9090/pliki/wykaz_wod_krainy_pstraga_i_lipienia_na_lata_20152017_w_okregu_pzw_w__katowicach.pdf

spiningować w dniu 31.01 nie można na tym odcinku, można łowić  zapewne tylko muchówką

choć wg tego informatora na odcinku Białej Przemszy Od ujścia pot. Tarnówka w Golczowicach do mostu drogowego w m. Klucze można spiningować w dniu 31.01 ale tylko sztuczną muchą, bo nie ma zakazu spiningowania jest wskazany tylko rodzaj przynęty :D

Edytowane przez wuran

• 0

Dla wyjaśnienia - łopatologicznie ;)

Skróceniu ulega OKRES OCHRONNY. Jeśli w przepisach dotyczących danej wody jest mowa o "SPINNINGU" lub o "WĘDKOWANIU", np. "zakaz spinningowania do 31,01", to te terminy NIE ULEGAJĄ SKRÓCENIU. 

I tyle :)

• 0

Dla wyjaśnienia - łopatologicznie ;)

Skróceniu ulega OKRES OCHRONNY. Jeśli w przepisach dotyczących danej wody jest mowa o "SPINNINGU" lub o "WĘDKOWANIU", np. "zakaz spinningowania do 31,01", to te terminy NIE ULEGAJĄ SKRÓCENIU. 

I tyle :)

Czyli jak wpada sylwester w niedziele a taka sytuacja jest cykliczna co kilka lat to cala Polska kłusuje na wodach trociowych?? 

Bylem nie raz na otwarciu w sylwestra, nie bylem sam, były kontrole i wszystko grało. Nie gra zawsze internetowym specom. Acha i na każdej wodzie w której występują ryby łososiowate oprócz okresu ochronnego pstrąga zazwyczaj (na pomorzu wszędzie) towarzyszy zakaz spinningowa. A wszyscy łowią :D , straż rybacka i społeczna krąży po okolicy i sprawdza karty, w Słupsku w mieście nawet jest Policja i Straż Miejska, są festyny,pokazują to w Teleexpressie ;) a jak by zapytali na jerkbaicie to by się dowiedzieli w jakim są ogromnym błędzie. Jedzcie już na ryby Panowie.....

Pozdrawiam

W.

• 0

Nie jeżdżę na kelty, więc mam prawo nie znać zapisów dotyczących wędkowania w konkretnych pomorskich rzekach. Jednak potrafię czytać ze zrozumieniem i jeśli istnieje zapis "Na rzece "X" zakaz spinningowania od 01.09 do 31.01", to jasnym jest, że w tak zwanym międzyczasie wolno mi łowić innymi, dopuszczonymi przez prawo metodami. Ale spinningiem dopiero od 01.02 do 31. 08. Natomiast jeśli jest napisane "Zakaz wędkowania od...do", to w tym czasie nad tą wodą nie wędkuję. Z okresami ochronnymi fakt wędkowania, jak i metoda, na którą się wędkuje, nie ma nic wspólnego. 

Jeśli gospodarz, opiekujący się daną wodą, wyłącza w zezwoleniu czasowo jakiś odcinek, lub całość wody z wędkowania lub jakiejś metody wędkowania, a następnie tego obostrzenia nie respektuje, to marny to gospodarz. Ci, którzy ewentualny zakaz łamią, etycznie bardzo plastycznymi są ludźmi, a na takich na jerkbait.pl zapotrzebowania nie ma. Zamiast namawiać do jawnego łamania prawa, raczej skieruj swą energię na inne tory. Tutaj staramy się promować postawy charakteryzujące się wysoką etyką i nachalne falandyzowanie prawa nie będzie pochwalane.

• 0

Zakaz połowu danego gatunku ze względu na okres ochronny nie równa się zakazowi stosowania metody spinningowej.

Zgodnie z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie &7 pkt. 2 i analogicznemu zapisowi w  RAPR okres ochronny ulega skróceniu o dzień ustawowo wolny od pracy. 

Oznacza to, że dany gatunek możemy łowić ale nie jest to jednoznaczne z metodą połowu. Użytkownik rybacki ma prawo wprowadzać własny regulamin łowiska ale nie możne on być łagodniejszy niż zapisy w rozrządzeniu. Czyli użytkownik rybacki może wprowadzać swoje ograniczenia  np. zakaz spinningowania do 31.01. Oznacza to jednoznacznie, że pstrąga wolno łowić np. na muchę ale nie metoda spinningową.

Podobna sytuacja występuje 31.05 w wypadku sandacza, na niektórych wodach wolno łowić sandacze w niedzielę 31.05 z brzegu ale nie z łodzi.

W tej sytuacji użytkownik rybacki decyduje czy na danym obwodzie rybackim można wędkować metodą spinningową czy wolno łowić tylko innymi metodami gatunek, który ma skrócony o jeden dzień okres ochronny.

Edytowane przez sumo

• 0

W kwestii zakazów łowienia w tę niedzielę może najlepiej dowiedzieć się u źródła. Ja tak zrobiłem i wg Pana z okręgu katowickiego nie ma przecwiskazań do łowienia m.in. na BP począwszy od 31.01, okręg bowiem uznaje iż zakaz spinningowania ulega wtedy skróceniu o ten jeden dzień.

• Like 1

• 0

W kwestii zakazów łowienia w tę niedzielę może najlepiej dowiedzieć się u źródła. Ja tak zrobiłem i wg Pana z okręgu katowickiego nie ma przecwiskazań do łowienia m.in. na BP począwszy od 31.01, okręg bowiem uznaje iż zakaz spinningowania ulega wtedy skróceniu o ten jeden dzień.

Genialne w swojej prostocie :)