Skocz do zawartości
  • 0

Ostatni dzień okresu ochronnego .....A dzień ustawowo wolny...

cys82

Pytanie

Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku, a mam pytanko. Chciałbym rozpocząć sezon pstrągowy na Białej Przemszy. Zgodnie z przepisami 31.01 będzie można rozpocząć sezon ale na muchę, a jak ze spiningiem ? Będzie obowiązywał zakaz spiningowania do 31.01 włącznie. Wiem, że jeden dzień niby różnicy nie robi, ale jeśli ma się tylko czasem weekendy wolne, dzieciaki, praca, rozumiecie :).

Pozdrawiam Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cały problem w tym, że RAPR nie jest na bieżąco aktualizowany, a niektóre jego zapisy chyba przez zapomnienie pozostały niezmienione. :lol:

To, że słonecznica miała śmieszny epizod objęcia jej ochroną (zresztą szybko usunięto ją z listy) pozostawiło trwały ślad w RAPR.
Bez wnikania czy ochrona tego i kilku "innych" gatunków ma sens czy nie, w regulaminie nieprawidłowo zostało to napisane. :lol: :D

No ale, to zawiła sprawa, przy czym wymagająca szerokiego podejścia do tematu. :wub:

A tu rozporządzenie dotyczące ochrony gatunkowej: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140001348

• 0

to ja powtórzę, NIE MA w RAPR SŁONECZNICY

Nie dość, że szybszy to i jeszcze dobrze mówi. :lol:

Dobrze, że w końcu wyprostowali ten wpis (choć jak widać, w sieci można znaleźć starszą wersję RAPR), a zdaję sobie sprawę, że część wędkarzy nawet nie wie że od 2016 r. jest nowy (zmodyfikowany) RAPR.

Ale powtórzę, uświadamianie jest konieczne, bo każdy użytkownik rybacki ma prawo wprowadzić własny regulamin, a obowiązkiem łowcy jest go znać i respektować.

Nawet nie łowiąc na wodach PZW, bo mam bliżej wody Gosp. Ryb i "własne" i tak przeglądam zmiany które pojawiają się w zakresie gospodarki rybackiej i regulaminów. Może to ciekawość, może skrzywienie zawodowe. :lol: :D

• 0

Chyba najgłupsze tłumaczenie jakie może być to to że ktoś nie ma czasu być w inne dni i musi być 31.01 i łowić wbrew przepisom. To jak tłumaczenie że na nic mi nie biorą wiec zaczne łowić w górskich rzekach na czerwonego, bo przecież to technika jak każda inna a że zakazana to nieważne. Ważne że ja chce tu i teraz łowić.

widać kolega ma czas na wszystko-pozazdrościć.ja pracuję w turnusie więc mnie to nie dotyczy ale doskonale rozumiem kolegów którym czasu brakuje i zależy im na tym dniu.i nie chodzi tu o połowy w zakaz tylko uważam że w ten dzień wolno spiningować[może nie mam racji] ale sprawa jest do wygrania nawet w sondzie więc na rybki bym się wybrał.

• 0

Na obszarze Polski, zgodnie z ustawą z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. z 2015 r. poz. 90), dniami wolnymi od pracy są następujące dni wyliczone enumeratywnie (według nazw świąt, którymi posługuje się ta ustawa):

1. 1 stycznia – Nowy Rok
  2. 6 stycznia – Święto Trzech Króli, obowiązuje od 1 stycznia 2011 roku (w chrześcijaństwie: Uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli Epifanii)
  3. Pierwszy dzień Wielkiej Nocy (tj. Niedziela wielkanocnaświęto ruchome)
  4. Drugi dzień Wielkiej Nocy (tj. Poniedziałek wielkanocnyświęto ruchome)
  5. 1 maja – Święto Państwowe (ustawa nie nazywa tego dnia "Świętem Pracy")
  6. 3 maja – Święto Narodowe Trzeciego Maja (tj. w rocznicę uchwalenia Konstytucji w 1791 r.)
  7. Pierwszy dzień Zielonych Świątek (tj. liturgiczne Zesłanie Ducha Świętegoświęto ruchome)
  8. Dzień Bożego Ciała (tj. liturgiczna uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiejświęto ruchome)
  9. 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny (tę uroczystość liturgiczną wymienia ustawa; data ta jest zbieżna z przywróconym w 1992 r. Świętem Wojska Polskiego)
  10. 1 listopada – Uroczystość Wszystkich Świętych
  11. 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości (tj. w rocznicę odzyskania niepodległości w 1918 r.)
  12. 25 grudnia – pierwszy dzień Bożego Narodzenia
  13. 26 grudnia – drugi dzień Bożego Narodzenia

oraz

Nie ma tutaj sobót!

Soboty nie są dniami ustawowo wolnymi od pracy. Słowem kluczowym jest tutaj słowo "ustawowo"!

Drugim słowem kluczowym jest "dzień".  Okres ulega skróceniu o dzień, a nie o dni.

Pzdr

Edytowane przez BLUE_CHEER

• 0

ten bzdurny przepis dawno powinien być zniesiony i być sztywne daty czyli jak od 01.06 na sandacza to od 01.06 a nie jakiś dzień ustawowy wolny od pracy jak w tym jeb*** kraju połowa obywateli pracuje w niedziele !

Ale druga połowa (m.in. pracownicy sklepów wędkarskich) ma wolne tylko w niedzielę.

• 0

Ja też nie lubie pewnych dni w sezonie wędkarskim, np. 1 maja. Dla sklepu to małe żniwa, bo wszyscy się zbroją na szczupaka ale ja odwrotnie niż wszyscy lubie wtedy jechać na pstrągi, bo wiem że nad rzeką będzie pusto, cisza, spokój i ryby. Na początku sezonu nad rzekami pstrągowymi jest tłoczno, odwalane są parady po 4-5 osób, w zasadzie bez celu, chyba tylko żeby przepłoszyć ryby na danym odcinku.

• 0

Jak kolega wyżej napisał. Spotkanie w gronie kolegów bezcenne,a jak dla mnie jeden dzień w tą czy tamtą to żaden problem. 1 maja idę nad Wartę na rekonesans za szczupakiem,a tam las wędek. Ryb się nie wyłowi i 2 czy 3 maja też można spokojnie pójść ze spinem.