Skocz do zawartości
  • 0

zaburtowy wiatrołap -- pytanie techniczne ? prosze o pomoc

inter

Pytanie

witam , ma ktoś pojęcie do czego służy rurka wzdłuż kolumny(taka sama jak w normalnym do chłodzenia wodą)

tyle że tutaj idzie ona od dolu przez całą spodzine i wyżej do silnika - lecz nie ma pompy wody

po co ona jest ???  mam takie 2 silniki od niemca i w jednym jest ta rurka , a w drugim nie ma

bo jakby jakoś spaliny zasysały wode przez tą rurke to przeciez nie byłby już chłodzony powietrzem ?

nie kumam tego --- jak ktoś wie o co tutaj chodzi prosze o pomoc w wyjasnieniu , z góry dzięki

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jednak rurka jest metalowa ,tylko jakas taka żólta ,, fotki gdzie ona wchodzi -

3- w uszczelka metaląwą

2- pozniej jest jakby obudowa silnika

1-silnik od spodziny strony

czyli wchodzi w komore spalin , ale po co jak obok jest duza dziura ??  

HR3ApW.jpg
xayyIW.jpg
DFmt2p.jpg

Edytowane przez inter

• 0

spaliny wychodzą dużą dziurą ,

bez rurki - chyba beda spaliny szly w komore kolumny i bedzie tam sie wszystko nagrzewało ??

a z rurką ? nie kumam - wtedy co ? poziom w rurce bedzie taki jak zanurzenie silnika , nie ma tam uszczelek to tak srednio by zaciągało wode ??

w tym silniku to nie problem ,ale mam 2 bez tej rurki i nie wiem czy jest ona wazna ? a nie chcial bym sprzedac komus i potem zeby byly problemy

Fovo6j.jpg

• 0

według mnie rurka ma znaczenie tylko przy uruchamianiu silnika.jeśli kolumna nie ma wyżej otworków to po zanużeniu spodziny nabierze ona wodę i ciężko by było ją wypchnąć przez pierwsze spaliny i uruchomić silnik-dlatego jest rurka.jeśli twoje silniki bez rurki odpalają równie dobrze jak ten z nią to ona nie ma większego znaczenia.

• 0

silniki palą od strzała aż dziwne,powiem nawet więcej jakoś mam wrażenie że dużo lepiej od nowych maszynek , a kilka już miałem w życiu .

te pewnie po 400 zł powystawiam i napewno ktoś będzie zadowolony , myslalem że będą strasznie głośne - ale jak zanurzy sie w wodzie spodzine to nie ma wcale za wiele hałasu , a najważniejsze dla mnie że wychodzi na to iż nie są jakoś dodatkowo chlodzone wodą ,tak jak myślałem na początku ,że coś tam zasysa czy coś , dziękuje za rady i pozdrawiam :)

zamykamy temat