Skocz do zawartości

O kolowrotkach SW marki Shimano - wydzielone z watku o kijach z pracowni X Rods

Mdah

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z korbką rozwiązany ;) Po wymianie kilku maili z Platem, zakupiłem u nich za niecałe 30 euraczy z przesyłką T-knoba do mojego SW. (oczywiście wszystko było skonsultowane ze Shimano Japan)

Polecam Plata, naprawdę jestem pod wrażeniem pana Ogawy, tym bardziej, że sprzedawca mojego TP z ebay trochę mnie olał...

• 1 rok później...

Przede wszystkim nawijanie plecionki. W TP zwoje są tak gęsto, że praktycznie ich nie widać. Wydaje mi się też, że rzucam z niego trochę dalej. Muszę jednak wyczuć ile mogę załadować plecionki na szpulę z tym nowym rantem, być może poleci jeszcze dalej

Tak przez przypadek wpadłem na ten stary wątek,więc odgrzeję nieco.

W szpulach AR-C plecionkę można nawijać bez problemu do końca dolnej krawędzi szpuli,cały zeszły sezon tak łowiłem i nie miałem absolutnie żadnych problemów w rzutach,o splątaniach nawet nie mówię.

Na dole szpuli są takie pierścienie. Każdy z nich oznacza 1/3 pojemności szpuli. Sporo to ułatwia bo nawijając podkład na taką głęboką klasyczną szpulę 4000,nawijam żyłkę na równo z drugim pierścieniem,a potem idealnie wchodzi około 130m plecionki 10lb do samej dolnej krawędzi.

Zdjęcie żeby było wiadomo o jakich pierścieniach mowa:

http://images50.fotosik.pl/1431/8c9bb5ba3d19356cm.jpg

Z żyłką jednak nie wiem czy można posunąć się tak daleko... Nawinięta do ostatniej krawędzi może zeskakiwać ze szpuli.

Tak na marginesie dodam,że szpule od Twin Power 4000 SW są kompatybilne ze Stellami '07 i '10 :D (Oczywiście od nowego Twina SW '09)

O to super :mellow: Mam i Stellkę FE i TP SW :mellow:

Oj Ty...

Masz te dwa kołowrotki i nie sprawdziłeś? ;)

TP od kilku miesięcy leży u kumpla w Galway, a FE przyjechała tydzień temu.

Tylko coś mi się wydaje, że szpula TP będzie trochę cięższa. Ale sprawdzę to jak w końcu wybiorę się na feroxy do Galway.

• 1 miesiąc temu...

Witam.

A miał ktoś może styczność z twin power'em SW-A. Teoretycznie pojawia się na stronkach shimano na Europę i US ale porównując schematy to wygląda bardziej jak nowy TP JDM z trochę inną konstrukcją szpuli niż TP FC.

Nie udało mi się trafić na schemat TP SW PG więc trochę błądzę jak ten SWA ma się do swoich kolegów. Gdyby ktoś mógł linka wrzucić to rozwiązałoby to sprawę bo na krzaczki już patrzeć nie mogę.

Po głowie chodzi mi rozmaiar 5000 jak uzupełnienie po cięższej stronie.

Tomaszek11

Pozwól Tomaszu że Cię wywołam do odpowiedzi.

Jak Ci się sprawuje ten Twinek do tej pory? Do czego go używasz i co z jego pomocą zwijasz?

Przeoczyłem Twoje pytanie...

Używałem go bez przerwy ok. 10 miesięcy, kilka razy w tygodniu. Plecionka 10-20lb, przynęty 10-30g. Łowiłem wyłącznie w Atlantyku. Po zachlapaniu przez fale, robiłem mu oczywiście prysznic. Po roku pojechał do serwisu. Jedyna usterka-padło jedno z dwóch łożysk w rolce. Poza tym wszystko w jak najlepszym porządku.

• 4 miesiące temu...

Patryk jak najbardziej sie nada :)Do spina na wąsale z ręki jak ulał :D Z trolem to szkoda. Do trola bierz nieśmiertelne slammerki :o U mnie to lata na pletce 0,28mm.

Kreciołek niby rozmiar 4000 ale body ma to z rozmiarówki 6000.Tak jak pisze Tomek ma powera przecież moc hamulca to około 11kg jak sie nie myle :unsure: