Przemek Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Plecionka Dragon Invisible BraidWitam.Kupiłem ją z powodu braku PP (0.18mm)w tym rozmiarze a śpieszyło mi się nad wodę...Jest śliska ładnie się zsuwa ze szpuli kołowrotka jest też dość miękka.Gnie ładnie haki Mustada ale raz mi pękła przy ciągnięciu na siłę...z PP nigdy mi się to nie zdarzyło prędzej pękł przypon 6kg Spinwala...Czy ktoś z szanownych kolegów miał z nią do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ja uwazam, ze ten wyrob to kaszana oblozona laurka marketingowego belkotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktos Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 PP sztywniejsza po łowieniu? Ja miałem zawsze wrażenie dokładnie na odwrót. Zaraz po nawinięciu sztywna po kilku łowieniach stawała się miększa przynajmniej jeśli chodzi o 10lb,15lb i 20lb nawinięta na casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Pitt używałeś tego dragona czy oceniasz ją przez pryzmat firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktos Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Mi się na multiku tylko robiły brody jak chciałem machnąć dalej niż mogłem przy magnetyku w procasterze 1albo 2 i jerku 50g.Wydaje mi się że mogłeś trafić na podróbkę podobno jest ich na rynku dużo, mój kolega zresztą pechowo trafił na podróbke z hurtowni. Mogła też zostać poszarpana przy rozplątywaniu...nie wiem może sie wypowiedzą bardziej doświadczeni na łowię na pletki 3rok.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmaniac Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ja także kupiłem braida 2 po drodze nad wodę i może dlatego nie miałem okazji zapoznać się z marketingowym bełkotem. Subiektywne spostrzeżenia z użytkowania - wady: grubsza niż odpowiedniki innych firm o tych samych oznaczeniach, zalety: bardzo śliska, przez co nie strzępi się i nie traci na wytrzymałości ( no i nie traci koloru, a w brudnej wodzie nawet go nabiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 A jak próby siłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmaniac Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 mam 0,12 i jeszcze nie miałem okazji urwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 używam 0,10 i 0,12 od kąd pokazała się na rynku i jeszcze mnie nie zawiadła.jest to solidna dlugowieczna pleciona.z czasem robi się szarawa i lekko mechaci ale nadal jest mocna.jeden przypadek kolegi który przechowuje wędki w garażu,po zimie plecionka pęka jak nitka.do 0,18 ja zastosowałbym przypon na 15 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ja też używałem tej plecionki odkąd się pojawiła na rynku.Na opisaną 0,12mm wyholowałem sporo boleni i szczupaków, między innymi 105cm z wisły i nigdy mnie nie zawiodła. Świetnie się z niej rzuca i ma wybitą niechęć do plątania się, z resztą inne plecionki Dragona mają podobnie.Na PP często robią się brody przy zarzucaniu i przynęta leci w siną dal. Do ciężkiego jerkowania używam Strena ponad 40lb i w ciągu sezonu 3 przynęt mnie pozbawił przy zarzucaniu co przy podobnej mocy dragonie zdarzyło mi się 2 razy w ciągu 3 lat. Tak więc pomimo powszechnego plucia na Dragonowskie plecionki na tym portalu, ja bym polecił po prostu sprawdzić zanim się zacznie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Zanim sprobuje bede musial zuzyc zapasik tych opluwanych PP, Strena oraz Spider wire. A moze mi to zajac troche czasu... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Jak mam czerwoną pp 30 lbs chyba albo 20 lbs teraz nawiniętą . Po paru wyprawach zobaczyłem ze strasznie szybko się ściera. Nie wiem czy to wina linki czy przelotek. Mam fuji więc raczej linka do du....... . lub made in china ;](kupiona w polsce) Dragona nie miałem ale kolega ma i jest zadowolony mówił ze kupił ją ponownie jak ta się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To tak jak z maluchami (liczba mnoga) ja tez potrakowalem jako zagadnienie szersze niz 1szt...A opluwajcie sobie..tez wynioslem z tego cos - poza PP wszedlem na wszelki wypadek w posiadanie w/w (Stren oraz Spider) i nieraz wyglada to nieco lepiej, nieraz troche gorzej, zaleznie od warunkow na lowisku. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 ja niestety mam niemiłe doświadczenia z plećką Dragon Invisible Braid jakiś czas temu zabrałem ją na 2dniowy wypad pstrągowy i już po pierwszym dniu żałowałem tego jak cholera... plećka była potwornie sztywna, ponadto plątała się niemiłosiernie po dwudniowej katordze - z niekrytą przyjemnością wysłałem ją do Koszalina (czyt: wylądowała w koszu) zaznaczam - że plećka była nowa (!), ale z perspektywy czasu - używałem jej o 2 dni za dużo od tej pory używam zielonej PP o różnych wytrzymałościach - i złego słowa nie mogę na nią powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Uzywalem tego dragona jakos dwa lata wstecz.Fakt jest dosc mocna, ladnie sie uklada na szpuli, ale to chyba jedyne jej plusy.Po czasie Ci sie zmechaci, straci kolor z niewidocznego na super widoczny, dla Ciebie oraz ryb Z ta nie widocznoscia plecionek to jedna wielka bzdura, taki chwyt marketingowy..Choc sam sie dwukrotnie nabralem na to, to juz nigdy wiecej. Ostatnio kupilem pp bodaj oznaczona 0,12 i jest tragiczna. Raz ze jej przekroj to tasiemka, a dwa ze w ten swoj bialy czyli rzekomo niewidoczny kolor przylepia sie brud z wody, tworzac nowa palete kolorow. Strasznie nie estetycznie to wyglada, mysle, ze i ryba rowniez sie to nie podoba.Co dziwne ze w zielonych pp nie widzialem tylu wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 O tej tytulowej plecionce nie moge nic napisac z przyczyn j.w. Natomiast mysle, ze wolno mi sie odniesc do pewnych parametrow... 1.Jak na razie nie wymyslono zadnej zylki ani linki niewidocznej i mysle, ze to nie nastapi. Dla dociekliwych oraz rzadnych wiedzy znajdzie sie na j.pl kilka watkow, ktore DOGŁĘBNIE to wyjasniaja. 2.Jesli nie mozna uzyskac niewidocznosci to mozna dazyc do nie rzucania sie w oczy. Tu warto przeanalizowac jaki kolor bedzie najmniej widoczny dla ryb w czystej wodzie (patrzac od spodu)W nieprzejrzystej czy ten kolor bedzie az tak wazny? 3.Wiaze sie to z pktem 2...Nie spotkalem jeszzce linki, ktora by nie tracila koloru. 4.Po jakims czasie kazda linka sie zmechaci, zwlaszzcza jak lowi sie na kamieniach. Sęk w tym, zeby to nie nastepowalo od razu. Wzglednie p lekkim zmechaceniu, zeby nie bylo tendencji do latwego zrywania. 5.Jesli juz uzyska sie wysokie walory biorac pod uwage w/w pkty(o duzej wytrzymalosci na wezle nie pisze bo sie rozumie samo przez sie) to jest do rozwiazania jeszzce problem platania. Co z tego, ze linka ma dobre walory uzytkowe, skoro jest praktycznie nie do rozplatania.W tym wzgledzie zadziwiajace nieraz walory ma(miala?) PP. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Posiadam rzeczoną o średnicy 0,15. Powiem krótko, lepszy jest NCL Jaxona. Dragon jest za sztywny, i dość łatwo się rwie.Natomiast cieńsze przekroje są dość chwalone (poniżej 0,10). W bajeczki o niewidzialności nigdy nie wierzyłem (Tu popieram Pitta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Nigdy nie używałem grubszych średnic,to się nie wypowiem ale kupiłem kiedyś(jak była to nowość na rynku)Dragona Invisible opisaną jako 0,08(?).Faktycznie plecionka bardzo przyjemna,miękka,śliska(jakby lekko zgrzewana lub pokryta jakimś tworzywem)i bardzo mocna jak na taką średnicę.Wizualnie odpowiadała żyłce około 0,16.Łowiłem nią 2 sezony,sezon z jednej strony ,później przewinąłem i sezon z drugiej.Docelowo miała być pod okonia i szczupaka na lekko ale były i jazie,klenie,bolenie i jakieś sandaczyki i wszystko było ok. Po pierwszym sezonie przestała już być śliska i moc (na węźle) mocno spadła,potrafiła też pęknąć w przypadkowym miejscu(myślę że były to mechaniczne uszkodzenia).Zdarzało mi się rwać plecionkę nawet przy zacięciu (na zaczepie)łowiąc 18gr.kijem.Wytrzymałość na węźle wzrosła ogromnie gdy zacząłem stosować łączniki KLIX.Generalnie byłem zadowolony ze stosowania tej plecionki,jedynie ta niewidzialność .....skoro ja widzę ją pod wodą to ryby jeszcze lepiej.Następnie testowałem Strena Microfuse Glacier Blue Fluorescent o tej samej średnicy,trochę sztywniejsza ale wytrzymała tylko 1 sezon na tym samym zestawie.Na plus mogę zaliczyć tylko ten fajny,niebieskawy poblask plecionki co czyniło ją dobrze widoczną nad wodą. Pozdrawiam Tomi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Witam Wszystkich, używam trzeci sezon plecionki Dragona Invisible opisanej jako 0,10. Pierwszą szpulkę kupiłem z ciekawości, drugą w połowie ubiegłego sezonu - promocja przy wprowadzeniu na rynek II generacji.W pełni potwierdzam opisane powyżej spostrzeżenia Tomiego. Wydaje mi się, że największą wadą jest jej wytrzymałość na węźle. Uwolnienie przynęty z zaczepu w jednym rzucie skutkuje jej urwaniem na następnym zaczepie już przy użyciu niewielkiej siły. Po każdym zaczepie i większej rybie przewiązuję przynętę. Używam, bo pozwala na oddawanie naprawdę dalekich rzutów i się nie plącze. Pozdrawiam,Drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi