adis Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Wiem że wątek już się przewijał przez forum, ale z racji upływającego czasu i postępu w technologiach wolę zapytać ponownie. Panowie, jakiego GPS polecacie do napływania na miejscówy na zaporówce ? Jak wygląda dokładność takich urządzeń ? Po tym jak budowlańcy zrobili mi psikusa na jednym z brzegów, jestem prawie zdecydowany mieć taką pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 OloPe Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 I ja bym chętnie poczytał coś w tym temacie. Myślałem kupić ten najtańszy na rynku czyli Lowrance iFinder GO 2i żeby móc wklepać kilka namiarów jakiegoś danego akwenu. Czy to urządzenie warte jest zakupu, czy sobie raczej odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariusz Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 polecam http://gps.astronet.pl/Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr zamiara Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 No właśnie, też zastanawiam się, czy zakup takiego ręcznego GO ma sens i pomoże mi na dużym jeziorze w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Cześć,Chyba poszedłbym w stronę GARMINa jeśli chodzi o GPS choćby ze względu na dostępność świetnych map Atlantyku (czyli naszej części Europy również). Co prawda nie ma na niej batymetrii polskich jezior ale już za to wybrzeże Szwecji czy nawet Polski dopracowane jest wyśmienicie - łącznie z wystającymi lub okresowo pojawiającymi się głazami i skałami. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 No właśnie, też zastanawiam się, czy zakup takiego ręcznego GO ma sens i pomoże mi na dużym jeziorze w Polsce? Wraz z echosondą to świetny komplet nawet w Polsce. Pomyśl o tym jak dokładnie można podejść do tematu rozpoznania łowiska. Zaznaczanie hotspotów dobrych miejscówek itd. Później wpłynięcie na takie łowisko to pestka. Jeszcze raz powołam się na moje doswiadczenia z Rugii. Tam przewodnik miał właśnie w takim urządzeniu zdefiniowane miejscówki. Popłynęliśmy na jedną i on podjął decyzję by płynąć dalej. Klikną na GPS'a i miał wyznaczoną już drogę. Płynął jak po sznurku. Z tego co się orientuję przewodnicy pracując w drużynie wymieniali się danymi gdzie złapano poszczególne duże ryby i kiedy. Tak tworzona była baza danych i na jej podstawie wiedzieli kidy - gdzie. Profesjonalizm! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Ja mam Go2 i jest to straszna kiepścizna - ogólnie to żal sobie głowę tym chłamem zawracac - nie ma żadnych map, to w opisie to ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr zamiara Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 A konkretnie? Czy można wpisać do GO2 znalezione na jeziorze miejsce i potem do niego trafić? Z jaką dokładnością zlokalizuje to miejsce? Myślę tylko o Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 tak można, dokładność sięga 9m, ale....Zakłądając że masz słońce, ew lekkie zachwmurzenie, nie chcesz używać tego w aucie - czym kolwiek bardziej zabudowanym niż np kombi. inaczej niestety ale zabawka się gubi albo 45minut łapie satelity. Jak dla mnie żenada, choc rzeczywiście, trafisz z powrotem w to samo miejsce. Całkowity brak map!!!!! i możliwości wgrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adis Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 tak można, dokładność sięga 9m, ale....Zakłądając że masz słońce, ew lekkie zachwmurzenie, nie chcesz używać tego w aucie - czym kolwiek bardziej zabudowanym niż np kombi. inaczej niestety ale zabawka się gubi albo 45minut łapie satelity. Jak dla mnie żenada, choc rzeczywiście, trafisz z powrotem w to samo miejsce. Całkowity brak map!!!!! i możliwości wgrania. Mam rozumieć że przy mgle to o kant d....... można rozbić ten gps ? Jak wyglada wówczas jego dokładność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 W ogóle nie wgląda przy mgle lub nawet 3/4 chmur bo nie łąpie satelitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 ja mam Garmina 60CSx, mapowy, kolorowy, turystyczny... uzywam go w samochodzie, samolocie, turystycznie i na lodce...z iloscia saletelitow nie ma problemu. w domu potrafi zlapac fixa. w samochodzie czy w samolocie mam go w plecaku u rejestruje wszystko jak trzeba.dokladnosc na naszej szerokosci geograficznej docodzi do +/- 3-4 metrow. takze chyba wystarczajaco. co to zakupu to polecam jakos sprowadzis z USA, o polowe taniej.. aha i ma kalendarz brań <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sirwolf78 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Witam. A ja rzadko tu zaglądam i jeszcze rzadziej pisuję, ale jeśli ktoś już posiada echosondę, to taki podręczny gps jest świetnym rozwiązaniem. Osobiście polecam Garmina, świetna marka w tym segmencie, korzystałem z tego w czasie studiów na ćwiczeniach dgeodezyjnych. Kumpel nabył ostatnio jeden model, chyba Vista się nazywał. Dał się pobawić i gdybym mógł, to bym mu go już nie oddawał. Od razu pomyślałem, że na ryby jak znalazł, ale widać nie ja pierwszy wpadłem na ten pomysł.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukasz2223 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Hej.Ciekawi mnie kwestia GPS do wypraw na ryby po większych naszych akwenach a dokłądnie jak sobie radzą ręczniaki np.Garmina. Najbardziej ciekaw jestem jak takie ręczne urządzonko poprowadzi nas po wodzie do punktu wpisanego jako współrzędne. Póki co dośc często korzystam z navi w telefonie albo z jakiegoś Larka i to co mnie strasznie drazni to moment kiedy zaczynam płynąc do punktu i patrząc na mape moja pozycja(mój punkt) "skacze po mapie" co pare sekund,Wydaje mi się,że po lekkim powiększeniu skoki mojej pozycji są jeszcze rzadsze .Pół biedy jak płyne na pełnej prędkości ale jak zbliżam sie do miejscówki ,zwalniam i powiększam mape żeby napłynąc z jak największą dokłądnością to moja navigacja z opóźnieniem sobie skacze i tak z 15 minut napływania i restartowania urządzenia. Jak to jest z ręczniakami dedykowanymi do turystyki pieszej,rowerowej czy terenowej,czy częstotliwości odświeżania jest znacznie lepsza? Jak to się ma,opowidzcie coś o swoich spostrzeżeniach zanim dokonam jakiegoś błędnego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Mam żółtka etrex H i napływam zawsze z dokładnością do 4m bez żadnych problemów.Nic nie trzeba odświeżać,wbijasz współrzędne i startujesz,a strzałka Ci pokazuje w którą stronę i ile metrów,kilometrów, czasu do punktu A. Edytowane 23 Września 2013 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukasz2223 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Ok,czy strzałka "widocznie sie porusza " nawet jak płyniesz z niewielką prędkością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Tak,prowadzi do punktu,ale musisz być w ruchu.Pływam z żółtkami z osiem lat i nigdy nie zawiódł. Edytowane 23 Września 2013 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukasz2223 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 No i elegancko.będe szukał w takim razie czegoś.mam dosyc czarowania i mieszania wody na łowisku,bo zanim u mnie sie strzałka przesunie to juz jestem poza punktem albo jeszcze przed a weź teraz jeszcze obróć łódke,,rzuc kotwice i zerkaj czy dalej jest "prawie" OK .Z reguły trzeba poprawiać albo oczami sobie pomagać Podziękował za podpowiedz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skippi66 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Ręczniak naprowadzi Cię w zasadzie z punktową dokładnością. Plus minus dziesięć metrów albo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Pływam z Garmin GPS eTREX H od chwili jak się pokazały na polskim rynku. Pierwsza seria bez literki "H" miała rozrzut około 6-8 metrów te obecne z "H" są bardzo dokładne i przystępne cenowo. Trolingując na wiosłach mam go non stop przed oczyma. Pozwala śledzić szybkość z jaką płynę, dystans i kilka innych istotnych parametrów. Niezastąpiony w nocy i mgliste dni, ładny i funkcjonalny, czytelne menu w języku polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukasz2223 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Bardzo wam dziękuje.Będe szukał jakiejs dobrej oferty(może używki) albo coś zza wielkiej wody ściągne,póki jesień sie wokół kręci A właśnie...czy w tych podstawowych żółtkach ma znaczenie jego region ? tj. Polska czy USA ? Są w nich jakieś mapy czy cóś? Edytowane 23 Września 2013 przez lukasz2223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomaszek11 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Kiedyś używałem monochromatycznego Garmina Legenda, i dokladność pływania była właśnie na poziomie 5-10 metrów. Teraz używam Oregona, producent piszę o około 1,5 w czasie dobrych warunków i prawie tak jest. Zazwyczaj nie mam problemów odszukać zapisany pojedyńczy karcz.Nic nie skacze, nie trzeba nic restartować, problem opisany przez Ciebie jako "odświerzanie" nie występuje bo funkcjonalność urządzeń jest inna. Region nie ma znaczenia, chyba że kupujesz urządzenie z preinstalowaną mapą, w Europie bedzie to np. mapa topograficzna Europy. Szczegółowość wystarczająca na potrzeby wędkarskiego włóczenia się nad naszymi wodami. Większość leśnych duktów i dojazdów nad wodę z których korzystam jest zaznaczone. W tańszych wersjach najcześciej znajdziesz bazową mapę świata. Głowne drogi, miasta, rzeki.Jeśli nakarmisz go swoimi damymi do pływania po miejscówkach wystarczy. Poszukaj forum garmina na przykład. Tysiące stron informacji :-) Tomek Edytowane 23 Września 2013 przez tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pike1 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Pływam z Garmin GPS eTREX H od chwili jak się pokazały na polskim rynku. Pierwsza seria bez literki "H" miała rozrzut około 6-8 metrów te obecne z "H" są bardzo dokładne i przystępne cenowo. Trolingując na wiosłach mam go non stop przed oczyma. Pozwala śledzić szybkość z jaką płynę, dystans i kilka innych istotnych parametrów. Niezastąpiony w nocy i mgliste dni, ładny i funkcjonalny, czytelne menu w języku polskim.Przystępny cenowo, Andrzeju ile dokładniej. Jak w obsłudze prosty, czy skomplikowany. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Ja płaciłem około 390,00 złotych, widziałem używki o spory procent w dół i to na naszym forum. Kupowałem w tym miejscu: http://www.echosonda.pl/product_info.php?products_id=1137. Co do obsługi prosty jak budowa cepa stąd tak duże zainteresowanie pod kątem uprawiania turystyki rekreacyjnej między innymi wędkarstwa. W moim najbliższym gronie kolegów mają go wszyscy i bardzo sobie chwalą. Nie zgubisz się w lesie, dużym mieście, na wodzie. Po rozpracowaniu przez lata dna Dziećkowic większość "punktów" mam w bazie eTrex-a. Echo poszło do ludzi, więcej czasu na obserwację widoków, zdarzeń na wodzie jak ciągłego gapienia się w "tv". Bardzo osobisty gadżet - lubię go, czuję się pewnie wypływając na ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kielbasa99 Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Nie zgubisz się w lesie, dużym mieście, na wodzie. Po rozpracowaniu przez lata dna Dziećkowic większość "punktów" mam w bazie eTrex-a. Echo poszło do ludzi, więcej czasu na obserwację widoków, zdarzeń na wodzie jak ciągłego gapienia się w "tv". Bardzo osobisty gadżet - lubię go, czuję się pewnie wypływając na ryby... dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcinesz Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 A czym różni się ww. żółty etrex od etrexow 10, 20, 30 oraz etrex legend hcx? Te z numerkami lub hcx tez będą dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
adis
Wiem że wątek już się przewijał przez forum, ale z racji upływającego czasu i postępu w technologiach wolę zapytać ponownie.
Panowie, jakiego GPS polecacie do napływania na miejscówy na zaporówce ? Jak wygląda dokładność takich urządzeń ?
Po tym jak budowlańcy zrobili mi psikusa
na jednym z brzegów, jestem prawie zdecydowany mieć taką pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Top użytkownicy dla tego pytania
14
9
6
5
Popularne dni
26 Wrz
15
23 Wrz
9
17 Paź
8
12 Paź
7
Top użytkownicy dla tego pytania
lukasz2223 14 odpowiedzi
Andrzej Stanek 9 odpowiedzi
kogut 6 odpowiedzi
skippi66 5 odpowiedzi
Popularne dni
26 Wrz 2013
15 odpowiedzi
23 Wrz 2013
9 odpowiedzi
17 Paź 2013
8 odpowiedzi
12 Paź 2007
7 odpowiedzi
Popularne posty
Andrzej Stanek
Ale my tu mielimy eTREX H, tego predysponowano do turystyki wodniackiej...
Okonhel
Mam Garmina Etrex Legend - spokojnie takim ręczniakiem napłyniesz gdzie chcesz zarówno na zaporówce jak i na innym akwenie. Pływałem z nim kilka lat po morzu i trafiałem gdzie chciałem.
Tiur
Mam Etrex'a 20 i jak dla mnie wystarcza. Ryby, grzyby, bieganie, deszcz,mróz i zawsze daje radę. Zasilanie z baterii. Nie bawię się w jakieś akumulatorki. Kupiłem zwykłe paluszki i mogę powiedzieć,
95 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi