Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Friko,

Z 57 mln PSI troche im brakuje do GLX aczkolwiek jak zrobia cos w okolicach 7' i 35 lbs mocy sam zamowie :D

Zrodlo- ich blog:

''We are happy to announce the next generation of World Class Rod Blanks are set to debut the last week in April. The High Modulus MHX Series is the new gold standard in rod blanks available to the custom rod builder. Constructed of 57 million modulus 100% graphite. High Modulus MHX blanks are among the lightest and most sensitive rod blanks in the world.''

Bujo

Michał, jak tylko powoływałem sie subiektywne opinie z rodbuilding.org. Traktowałbym to mimo wszystko z przymrużeniem oka, myslę że to jest taka szeptana kampania promocyjna troche, ale nie zmienia to faktu że MHX-y okazały się ciekawym produktem, który trafił na swój czas, zdobywa uznanie wśród użytkowników i jest rozwijany jak widać

Michał, jak tylko powoływałem sie subiektywne opinie z rodbuilding.org. Traktowałbym to mimo wszystko z przymrużeniem oka, myslę że to jest taka szeptana kampania promocyjna troche, ale nie zmienia to faktu że MHX-y okazały się ciekawym produktem, który trafił na swój czas, zdobywa uznanie wśród użytkowników i jest rozwijany jak widać

A GLX wyprzedzil swoj czas. O uznanie to chyba trzeba by bylo zapytac uzytkownikow :mellow:

Guzu, coś dla Ciebie:

Oh yes, we also have the two new Tuna Popping blanks in in the Custom Builder line.

CBP7860-2 7'8 2pc. 30-60 lb.

CBP7610-2 7'6 2pc. 50-100 lb.

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Mud-Hole-Custom-Buil der-Rod-Blanks/Tuna-Poppin-Blanks

Regards,

Todd

Todd R. Vivian

Mud Hole Custom Tackle

• 2 tygodnie później...

Miło mi zakomunikować o pierwszych wiślanych rybach złowionych przez właściciela MHXa ST 1084F 14-40g. Garść pierwszych info na gorąco.Nie są to wyniki porażające ilościowo i jakościowo,ale można już wyciągnąć pierwsze wnioski.

Kijek został dedykowany do gumowania wiślanych dołków kopytami 20- 35g w poszukianiu sandaczy i szczupłych i w uzupełniniu do temperowania bezczelnych przelewowych rap,i jak na razie świetnie sobie radzi.Sygnalizacja brań i kontaktu z dnem w dolniku rewelacyjna, dodatkowo wspomagana czułą szczytówką.Katalogowa moc kija 15lb. zdecydowanie zaniżona ,bardziej realne jest 20-22lb,poradził sobie świetnie z sandaczem +/- 60cm i kilkoma bolkami ok.50 w silnym uciągu przelanej tamki.Na komfort wedkowania ma niewątpliwie wpływ niska masa blanku (i całego kija)a w zestrojeniu z lekkim shimano mgs nawet długie oranie to prawdziwa przyjemność. Ładowanie się blanku lepiej niż poprawne, nawet w przedziale 8-12g(i tym jestem trochę zaskoczony) osiągane odległośći przy gł.powyżej 20g. imponujące. poza jednym bolkiem nie odnotowano spadów, świetna amoryzacja pod rybą. Jedynym minusem blanku jest grubosć ścianki( proszę nie porównywać do papieru HM made in dra...) nie pozwalająca na bagrowanie wiślanego dna.Reasumując uważam że ST 1084F to b.ciekawa propzycja za małe pieniądze z powodzeniem mogąca rywalizowac z bardziej renomowanymi wyrobami.Oby tak dalej panie Vivian.

Kolejne dwa MHXy w trakcie zbrojenia,będzie więc co testować :D

pozdrawiam Artur

ps.mam nadzieję Bartek że wypowiesz się osobisćie po powrocie i nie będe musiał robić zaprzekaznik. B)

Artur, jestem ciekawy jak wypada porównanie w/w MHXsa z 9 stopowym Avidem do 1 1/4 oz. Tym drugim bagruję Wisłę i powiem szczerze ,że jak złom wszelkiego rodzaju ,gumy do 20-25g i większe wobki wypadają na nim rewelacyjnie to w gumisiach na główkach 25g i wyżej to konfortowo już nie jest. To znaczy da radę poszurać, ale przy podbiciu z ręki czy korby jednak trochę za spolegliwy. Nie to żebym narzekał, bo jest to przynajmiej dla mnie nr1 na rzekę , ale rozgłądam się za czymś do obstukania wiślanych dołów ,szczególnie warkoczy gumami i kurakami 30-40 g.

Jeśli ty lub twój kolo posiadacz MHXsa lub inny forumowicz miał doświadczenia z obiema wędkami to będę wdzięczny za porównanie.

Pozdro

Rafał

• 4 tygodnie później...

Witam. Pozwolę sobie na prezentacje kolejnego kijka made by ark 70.

Kij został zbudowany na bazie blanku muchowego #5 i dedykowany do połowu okoni i okoneczków. Blank 8'6 fast,szybki, cięty pod obciążeniem przechodzący w cieplutką parabolę. Strzela nabojami od 1 do 10 gr, myslę że i z 12 od biedy sobie poradzi. Komponenty topowe korek rzekłbym super flor najlepszejszy z rodmasowych korków, burunt, i aglomerowany. I korkogumy nieco jeszcze. No i wyszła z tego zebra prawie... :o (rękojeść może służyć do określania wielkości rybek B) )Ale po nudnych stonowanych rękojeściach to taka przyjemna odmiana.. Przelotki tytanowe od 5,5 do 20 w liczbie 9. I dwa rodzaje omotek pokryte niewdzięcznym Trondakiem LS

A wyszło takie sobie dziwadło.

http://desmond.imageshack.us/Himg856/scaled.php?server=856&filename=90468415.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg193/scaled.php?server=193&filename=29603623.jpg&res=medium

rękojeść a la zebra

http://desmond.imageshack.us/Himg7/scaled.php?server=7&filename=81546540.jpg&res=medium

mam słabość do dobrego korka

post-4772-1348915622,9818_thumb.jpg

Kurcze, @ark nie wiedziałem że te wędki sam sobie kręcisz - gratuluję. Może wątek autorski i galeria użytkowników? Bo coś mi się zdaje, że nie powiedziałeś jeszcze ostatniego słowa

No nie jestem już taki zupełnie zieloniutki,coś tam kręciłem..

Nie, to faktycznie nie ostatnie słowo :mellow:, @ Friko, galeria to dla mnie zaszczyt- takie szacowne grono.. :D

Tak po prawdzie to ten kijek jest ukręcony dla serdecznego kolegi Romka, któremu wiele zawdzięczam.

Oj juz nie przesadzaj z tymi zaszczytami ark jesteśmy tutaj żeby cieszyć się rodbuildingiem a nie wzajemnie zaszczycać :lol:

założysz wątek ze swoimi kijami na forum, będziesz uzupełniał go fotkami, a ja z przyjemnością dodam go do galerii rodbuildingowej użytkowników jerkbait.pl :D

Życzę żeby kijek jak najszybciej przetestowały okonie i jakieś ekscytujące przyłowy :mellow: