peresada Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 fajowe opisy, ciekawie informacje które na pewno się przydadzą. czekam na więciej tj. ST1144F-MHX oraz ST1204F-MHXpozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Ugięcie ST 1141, przegapiłem fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Poniżej kilka poglądowych zdjęć wykończenia zbrojenia MHX'a SA 1085, który ubrał dla mnie nasz forumowy kolega @krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Pieknie tak, ze kopara opada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Jak dla Mariusza, to musi być dobrze - na dobry początek. Dzięki za wstawienie fotek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Pod co to 25 lb? Trolling? Czy może ciężkie jesienne łowienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Raczej to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 witam!właśnie usiłuję uzbroić spinning na blanku ST1144F-MHXgeneralnie robię wszystko na wyczucie zastosowałem przelotki5.5-5.5-6-6-6-8-10-16-25 tak kij wygląda pod obciążeniem 200gnapiszcie proszę czy Waszym zdaniem taki rozkład przelotek jest prawidłowy? co ewentualnie zmienić? dodam tylko że próbne rzutywyszły b. pomyślnie. kij rzuca bezproblemowo i daleko.plecionka leci po przelotkach bez uderzania o blank.użyłem ciężarka 20g.z góry dziękuję i pozdrawiam Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 So far so good, ale za mało danych, Krzyśku. Tu widać jak kij blank się gnie do +/- połowy szczytówki. Trudno na tej podstawie powiedzieć, jak będzie wyglądało ugięcie na złączu i poniżej niego, przy dużych obciążeniach. Dwa MHX-y które ja zbroiłem (ST1025 i SA1085) miały dość sztywny koniec szczytówki, elastyczny środek, przesztywnione złącze i powyżej i dość podatny dolnik, choć SA bez wątpienia mocniejszy. Trzeba było to delikatnie korygować. Zbroiłem niezbyt gęsto na górze, na środku niewiele zwiększyłem odległości, między największymi przelotkami relatywnie daleko i 30-tka niezbyt daleko od stopki kołowrotka. Wyszło przyzwoicie. Friko zbroił podobne blanki i +/- potwierdził moją opinię. Użyte przelotki to Y-i? Jakoś tak wysoko wyglądają… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Hej, tak się składa że mam kijek na tym blanku, ale zrobiłem go w całości w LV-ach (LV: 30-20-12-8-7-6-6-6-6) + top F #7. Moim zdaniem to dosyc solidny blank a że przeiduję go na jesień zależało mi na troche wyższych przelotkach aby linka nie kleiła się do blanku podczas mokrej pogody. Nie wiem jakie właściwości Ty chcesz osiągnąc, ale jak dla mnie zestaw przelotek wydaj się trochę zbyt lekki do tego patyka. EDIT: zgadzam się co do ogólnej charekterystyki podanej przez krzyska, choc tu była subtelne różnica między modelami. Trzeba też wziąc poprawkę na to że obaj robiliśmy na samplach a nie na blankch z seryjnej produkcji - te seryjne różnią się od sampli delikatnie moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Pytanie, czy sugerować się tymi 15lb, czy 42 gramami... Miałeś w ręku, to podpowiadaj. Jak kołowrotek ma być wielkości 2000, to czemu nie, ale jak 3000-4000, to ta 25-tka może ciut za mocno tłumić. Trzeba by sprawdzić. Jak ostatnio robiliśmy z Mariuszem testy Talona MXF-a to różnica 30-20-12, a 30-16-10 była już widoczna w odległości rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Swojego bym ocenił na 20lb, jeśli chodzi o gramaturę 42 gramy będzie chyba ciutę za wysoko, na zasadzie da się ale tonie będzie ten komfort co przy 30 gramach powiedzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 20lb? Kawał pały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgadza sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 witam!wędka bedzie pracować wyłącznie z plecionką oraz kołowrotkiem typuzauber 3000. wiec w dole zastosowałem metodę X27. ma to być uniwersalny kij od oceanu poprzez grube pstrągi i średnie łososie. przelotki jakie zastosowałem to fuji ICYSG. niestety zaczęło ostro pompować wiec jutro postaram się wrzucić fotki pod większym obciążeniem.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Podobnie zbroiłem swojego ST, tyle że on o czko mocniejszy, ale pod taki sam kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Y25 ma chyba bardzo zbliżoną wyskość do LV30, ale kwestii średnicy nie da się oszukać. Ja by porzucał i w takim, i w takim ustawieniu. I to najlepiej typową przynętą (no chyba, że niewiele różni się lotnością od ciężarka, np. pilkerek). Pytanie, czy Krzysiek ma takę możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 witam!teraz dałem max. newtona na wiecej taśma raczej nie pozwoli.rzucałem również z 30stką. odległościowo wygląda to tak samo. (linka 15lb) natomiast te małe ringi na szczycie, coż nie bardzo lubię te duże oka. myślicie że te 0.5mm wpłynie znacząco na parametry użytkowe gotowego kija? dziękuję za odzew. napiszcie proszę co jeszcze ewentualnie można by było zmienić?pozdrówka Uploaded with ImageShack.us 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Osobiście radziłbym zasymulować ugięcie pod statycznym obciążeniem, tj linką odchodzacą pionowo w dół ze szczytówki, tak jak to było na pierwszym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 poprawione, 850g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Ja bym sprawdził, czy nie da się troszkę wzmocnić okolic pomiędzy 5 i 7 przelotką, zakładając, że F-ka jest numerem jeden, rozmiękczyć okolic dolnej części szczytówki i delikatnie nie wzmocnić okolic złącza zmniejszając odległość pomiędzy 16-tką i 26-tką (tzn. zbliżyłbym 16-tkę do dołu szczytówki). Jaki będzie efekt tych zabiegów – nie mam pojęcia. Ale ugięcie, powiedziałbym, podobnie nierównomierne co w zbrojonych przeze mnie ST i SA. No chyba, że jak wzrośnie obciążenie to ten mocno wygięty łuk na środku szczytówki zacznie przesuwać się w kierunku rękojeści. Np. hot shoty często tak mają. Tego blanku nie znam i nie mam pojęcia, jak się zachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 To jest cos zblizonego do lamiglasowskiego magnum tapera Krzyśku, tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Nadchodzi jesień i czas się w końcu zdecydować.Mam w planie spina na dolny odcinek Wisełki ,w zasadzie tylko pod gumy na główkach 20-35g.Ark70 poleca ST 1084F mam Avida w tej długości do 35g, ale z racji swojej długości na główkach wyżej jak 20g szczyt już zostaje.Myślałem o CD BLR 2.5m do 35 lub HS 1023 Batsona .Tego drugiego zbroiłem dla kumpla i nawet sympatycznie było przy 35g +kopyto 10cm ,ale jednak bardziej F jak Xf.Moje pytanie kieruję do szczęśliwych posiadaczy MHX ST1024F i ST1025, bo te blanki biorę pod uwagę jako alternetywę dla wspomnianych wcześniej .Pewnie są osoby na forum, które miały okazję połowić dwoma lub trzema z w/w i będą w stanie pomóc. Dzięki i pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi